x

Košarkaši Srbije bolji od Grčke u prvom meču četvrtog prozora kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023

Košarkaši Srbije bolji od Grčke u prvom meču četvrtog prozora kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023 Foto: KSS

U prvom meču četvrtog prozora kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, u prepunoj „Štark Areni“ i fenomenalnoj atmosferi, Srbija je ostvarila veliku pobedu nad jakom Grčkom posle produžetka – 100:94.


Naš tim odlično je otvorio meč i posle dva i po minuta poveo 11:4, ačli je Adetokumbo brzo doneo priključak atraktivnim zakucavanjima. Igralo se vrlo brzo i atraktivno, obe ekipe su pogađale trojke, a Jaramaz je pogodio jednu za 31:25 na kraju prve deonioce.


Dobro je Srbija krenula i drugi deo igre, posle poena Jaramaza i Gudurića povela 37:28. ali su Grci imali odgovor i u 15. minutu prišli na 38:40. a onda i poveli 42:40. U 17. minutu Micić je morao u svlačionicu zbog povrede. Razigrao se Jokić i doneo Srbiji prednost – 51:42, 19. minut, a na veliki odmor ekipa selektora Pešića otišla je sa 51:44.


I treća deonica je krenula u jakom ritmu, a naš tim je držao od pet do osam poena prednosti. Međutim, Grci su iskoristili nekoliko naših grešaka i nesportsku ličnu grešku Gudurića i ponovo prišli na 58:61. Međutim, Gudurić se iskupio trojkom, onda i iznuđenim faulom i napadu i Srbija je još jednom imala „plus šest“ (64:58, 27. minut). Posle velike borbe za svaki poen, na poslednju pauzu otišli smo sa 70:63.


Držao je Janis Adetokumbo priključak Grcima, ali je Jaramaz vezao pet poena i vratio nas na 75:68. Pogodio je u 35. minutu Lučić trojku za 79:70, a Grci odgovorili serijom 6:0 i ponovo se potpuno vratili u meč – 76:79. Nije naš tim u ovim momentima služio šut za tri poena, ali je Jokić prekinuo lošu seriju ekipe sa dva slobodna bacanja (81:76), a onda i sjajni Jaramaz trojkom za velikih 84:76 na malo više od dva minuta do kraja. Pogodio je Kalates trojku (79:84), a onda i neverovatnu Jokić iz ćošla preko Adetokumba (87:79). Još jednom su Grci uzvratili istom merom i na 1:15 do kraja bilo je 87:82. Nije iskoristio faulirani Jokić dva penala, pogodio je Adetokumbo za  84:87. Nismo iskoristili još jedan napad, da bi Dorsi izjednačio trojkom 11.5 sekundi pre kraja – 87:87. Ostao je Srbiji poslednji napad za pobedu, Jaramaz je promašio šut i ušlo se u produžetak.


Žestoko je počelo dodatnih pet minuta, pogodio je Kalinić, zakucao Jokić (91:87), odmah je poentirao Adetokumbo, ali nije imao rešenje za fenomenalnog Jokića (95:89). Dva minuta pre kraja Grčka je prišla na 92:95, ali je Jokić ponovo „izmislio“ poene (97:92). Promašio je Adetokumbo za tri, Lučić je blokirao Dorsija, a Grci napravili faul u napadu. Pogodio je Lučić jedan penal za 98:92 na 32 sekunde pre kraja. Jaramaz je faulirao Adetokumba, on pogodio oba puta (94:98) 24 sekunde pre poslednje sirene. Još jednom je fauliran Jokić, nije pogodio ni jednom, ali je Kalinić presekao napad protivnika i posle faula je bio precizan oba puta za 100:94 i početak velikog slavlja u „Štark Areni“.


SRBIJA – GRČKA 100:94 (31:25, 20:19, 19:19, 17:24, 13:7)


Kompletnu statistiku možete videti ovde



Svetislav Pešić, izjava nakon meča:

Odlična utakmice sa na obe strane, dva tima koju nisu odustajala. Demontirali su karakter, mislim da smo bili malo bolji i da je zbog toga pobeda naša. Skoro u Beogradu nije odigrana ovakva utakmica. Nisam euforiičan, očekuje nas mnogo utakmica, ali ovakav meč pred ovakvim auditorijumom, gde su svi igrali do kraja, publika i igrači, gde su se sastala dva izuzezno jaka tima… Vi se smejete i dalje, ovo je najbolja ekipa u Evropi. Grčka je demonstrirala brzinu, iskustvo, moral, koji nama nije falio, ali ja sada pričam o Grčkoj. Vraćali smo se nekoliko puta, što znači da smo i mi puni morala i hrabrosti, što je važno. Mislim da je rano da se daju ocene što smo pobedili, pa da kažem što smo pobedili. Imali smo podršku koja je dala energiju, zato smo Slukasa i Kalatesa skroz isključili iz igre. Slukas je poznat da ovakve utakmice dobija, ovi naši momci su ga uzeli pod svoje. Tim je pobedio.


Selektor posebno apostrofirao partije Nikole Kalinića i Vladimira Lučića.


Videli ste Kalinića, da ga ne hvalim, biće posle udvaram mu se. Odigrao je fantastično i u napadu i odbrani, a tu je bio Lučić. Ovo je Nikoli Jokiću bila jedna od najavažnijih utakmica, videlo se koliko je bio motivisan. Bez individualnog učinka bilo je teško savladati tim. Dobra pobeda za nas, ne samo zbog bodova. Turska je izgubila, koja je kandidat za medalju, a Letonija ne igra… Mi smo dobili utakmicu i pored dva boda, ova pobeda znači za ovo što dolazi. Igrači su odigrali utamicu za čestitanje, to su moji lavovi.


Da li je večerašnje izadnje Srbije blizu onog što selektor traži i želi?


Ne bi bilo dobro ako su ovo naši limiti. Dat je jedan maksimum iz razloga što su igrali i dali koncentraciju i pripremu uz podršku gledalaca, pa smo izvukli maksimum. Mi smo još u procesu, ako želimo da idemo na pobedu u Tursku, moramo neke stvari da popravimo brzo – pre svega tranziciju. Gledao sam Turke kako su igrali. To je jedna izuzetno brza ekipa, sa četiri spoljna igrača, sa talentovanim turskim centrom. Biće izazovna utakmica, ali ono što bismo morali da uradimo, da bismo uzeli sudbinu u svoju ruke, moramo da smanjimo broj poena iz tranzicije, da načinimo napor da se ne predajemo, da uvek možemo da stignemo, da izađemo na šut…


Osvrnuo se selektor i na odlična izdanja Ognjena Jaramaza, Vanje Marinkovića i Marka Gudurića, ali i na stanje povrede Vasilija Micića.


I pre Vasine povrede, Jaramaz je igrao dobro i samo je nastavio. Samim ulaskom je dao energiju, digao samopouzdanje, jer je izalazak Vase bio težak za nas. On je otvorio dobro utakmicu, neophodan je takav igrač za vrhunske rezulatate. Nadamo se da povreda nije teška, ali povreda koja može skroz da poremeti… Ne bih ništa govorio. Sutra ćemo moći više da kažemo, da mu doktori pomognu da ne dođe do oticanja. Drago mi je da je Jaramaza ekipa podržala, ja imam poverenje u njega. Komunikacija sa igračima mu je odlična, uzajamno se dogovaraju i ponekad nije ni važno šta mu je trener rekao.


Gudurić  je odigrao prvi put i junački je odigrao. On je kombo gard, nije samo skorer, zna da pravi dobre asistencije. Bilo mu je važno da igra, a nije bio na 100 odsto. Videli ste Vanju, počeo odlično, posle sam ga zaboravio na klub, dao sam šansu i drugima, nisam ga baš zaboravio. Jaramaz je promašio neke šuteve, bez toga bi imao perfektnu utakmicu, ali verujem u Ognjenov šut. Pogodiće on… (Izvor: KSS)


Datum: 25.08.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...