x

U Podgorici prvi eFest - Međunarodni festival gejminga i nauke

U Podgorici prvi eFest - Međunarodni festival gejminga i nauke Foto: SESCG

Podgorica će od 7. do 9. septembra biti domaćin najvećeg Sci-Tech & Gaming događaja u Crnoj Gori – prvog internacionalnog festivala nauke, tehnologije, gejminga i muzičkog programa pod nazivom eFest. Festival ima za cilj da okupi ljubitelje kako nauke i tehnologije tako i gejminga, domaću akademsku zajednicu, inovatore i naučne radnike. 

Ovaj edukativno-tehnološki festival okupiće i brojne predstavnike evropskih zemalja u okviru organizacije evropskog prvenstva u jednoj od najpopularnijih simulacija sporta današnjice - eFootball-u čiji je Crna Gora domaćin pod pokroviteljstvom Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i partnera. 

Prvo ovakvo internacionalno gejming takmičenje ikada organizovano u Crnoj Gori, okupiće u SC Morača – Bemax areni najmanje 30 zemalja, a najavljene su ekipe iz čak 26 zemalja. Pet najbojih ekipa plasiraće se i na Svjetsko prvenstvo na Baliju.

Sadržaj festivala je smješten u tri dana raznovrsnog programa. Pored takmičarskog dijela, eFest posjeduje i izložbeno-interaktivni karakter u sklopu kojeg posjetioci mogu da vide i isprobaju najnovija tehnološka dostignuća iz Crne Gore.

Planirano je da se unutar arene u jednom dijelu sale održava program namijenjen gejmerima, u okviru kojeg će pored Evropskog prvenstva u e-fudbalu biti turniri u još 12 naslova igrica.

Drugi dio sale i dio prostora oko sale biće iskorišćen za prezentovanje naučno-tehnoloških dostignuća iz Crne Gore. U sklopu eFest-a odžaće se i zabavno-muzički program u saradnji sa “Fešta” festivalom, gdje će prisutne zabavljati popularni domaći i inostrani DJ-evi u posebno osmišljenom futurističkom ambientu.

Karakter festivala je sci-tech, odnosno naučno-tehnološki, jer okuplja domaću akademsku zajednicu, inovatore i naučne radnike koji će dobiti prostor za izlaganje svojih dostignuća, za koje se vjeruje da mogu biti interesantni kako publici, tako i investitorima koji prepoznaju potencijal ove oblasti za biznis razvoj, ali i gostima iz inostranstva. 

Gosti na događaju biće i čelnici Evropske i Svjetske e-Sport federacije. Kao gost SESCG-a,  Crnu Goru je nedavno posjetio i Vlad Marinesku, predsjednik svjetske federacije što je ujedno bilo i priznanje da Crna Gora ima kapacitete da iznese jedno ovakvo takmičenje.

eFest je moguće pratiti uživo na Portalu Vijesti, Javnom servisu Crne Gore, kao i zvaničnim YouTube kanalima Saveza.

Crnogorske kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u e-fudbalu su u toku. Po pet najboljih igrača sa turnira u Budvi i Beranama i šest najboljih sa podgoričkih kvalifikacija idu na završni turnir u Podgorici, odakle će pobjednik predstavljati državu najprije na Evropskom a potom na Svjetskom prvenstvu. 

Evropsko prvenstvo u e-fudbalu je najveći internacionalni gejming događaj ikada organizovan u Crnoj Gori. Maraton uzbudljivih utakmica počeće 7. septembra u Podgorici, uz prisustvo publike i raznih događaja kojima će se u okviru eFesta predstaviti kako gejming tako i naučna zajednica. 

Datum: 25.08.2022. Autor: Dragana Bećirović

PROČITAJTE JOŠ...