x

Troicki: Kao i uvek, naša ambicija je samo jedna, salatara i trijumf Srbije

Troicki: Kao i uvek, naša ambicija je samo jedna, salatara i trijumf Srbije

Spiskovi su zvanični, ali i podložni promenama, samim tim teško je dati preciziniju procenu stanja, preraspodelu snaga na terenu i rezultatski ishod koji će uslediti kroz mečeve u grupnoj fazi takmičenja Dejvis kupa koja je zakazana od 14. do 18. septembra iz koje ćemo dobiti četvrtfinaliste Svetske grupe za 2022. godinu.


Dejvis kup 2022


Raspored mečeva i rezultati - Dejvis kup 2022


Dejvis kup selekcija Srbije mečeve grupne faze takmičenja odigraće u Valensiji u okviru Grupe B gde će za protivnike imati reprezentacije Španije, Južne Koreje i Kanade.

 

Na užem spisku selektora Dejvis kup selekcije Srbije Viktora Troickog za mečeve u Valensiji nalaze se: Novak Đoković (6. mesto na ATP listi), Miomir Kecmanović (36), Filip Krajinović (46), Laslo Đere (86), Dušan Lajović (87), sa mogućnošću izmene tri igrača u odnosu na dostavljeni spisak pre početka takmičenja.  


 Selektor Troicki objavio uži spisak igrača za grupnu fazu Dejvis kupa u Valensiji


Selektori naših protivničkih timova imenovali su i očekivane i neočekivane sastave. Selektor Troicki će nam dati analizu svakog pojedinačno, prema onome što sadašnja lista igrača iz protivničkih tabora broji.


Prvi meč u Valensiji Srbija igra 14. septembra protiv domaćina, reprezentacije Španije. Sa Špancima se nismo sastajali od 2017. kada smo u Beogradu u hali “Aleksandar Nikolić” ostvarili pobedu 4:1. Selektor Španije Serhi Brugera imenovao je sledeći tim za bitke u Valensiji: Karlos Alkaraz (4. na ATP listi singlova), Pablo Karenjo Busta (14), Roberto Bautista Agut (19), Alehandro Davidovič Fokina (37), Marsel Granjolers (6. u dublu na ATP listi).


Španija je verovatno trenutno najjača Dejvis kup selekcija na svetu. Imaju mnoštvo vrhunskih igrača koji su top klasa. Tim koji je imenovan i njihov renking govori sve, ali Dejvis kup je Dejvis kup, u njemu nema ništa zagarantovano, svaki poen se mora odraditi i zaraditi. Svi dođu sa istim ciljem, a to je pobeda. Kroz decenije i svake godine u ovom takmičenju svedoci smo da favoriti na papiru nisu uvek favoriti na terenu, da jedna lopta u meču može izmeniti kompletan ishod susreta i odlučiti pobednika u drugom smeru od onog što je bio već viđen na tom mestu. Prvi meč u 2022. i ujedno najteži, prava vatra, ali ni mi nismo ništa slabiji, svi znaju da kad sa druge strane mreže imaju Srbiju da moraju dati svoj maksimum kako bi došli u situaciju da nas savladaju. Poznajemo sve igrače Španije kao i oni nas, nema tu skrivenih karata, sve je jasno kao dan. Nismo očekivali Nadala, on će se možda priključiti njihovom timu u Malagi u novembru, ali sve ostale sa spiska jesmo. Kakvi god sastavi bili, a ne mogu biti slabi, jer oba tima su svetska sila, biće to vrhunski meč, pravi teniski spektakl ravan finalu Dejvis kupa” – objašnjava selektor Dejvis kup tima Srbije Viktor Troicki.


Drugi meč tim Srbije igra 15. septembra protiv Južne Koreje. Selektor Korejanaca Park Seung Kju odlučio se za četiri igrača: Kvon Sunvu (79. na ATP listi singlova), Hong Seong Čan (478), Nam Džisung (532), Song Minkju (232. u dublu na ATP listi).


Naš drugi protivnik u grupnoj fazi takmičenja je Južna Koreja koja ima jednog izuzetnog igrača Kvona. Imali smo priliku da ga gledamo i na Serbia Openu 2021. Brz, kvalitetan igrač za kojeg se treba dobro potruditi i pobediti ga. Ostatak Korejskog tima su igrači generacije Kvonove, ali nisu ostvarili veće iskorake na ATP sceni, što ne znači da su lak plen. Tri seta treba osvojiti i time stići do pobede, a oni će ići na sve ili ništa, tada su protivnici uvek najopasniji. Zato oprez i maksimalno svim snagama čak i protiv tima koji na papiru važi za autsajdera” – ističe selektor Troicki.


Iznenađenje u nominacijama je svakako selekcija Kanade sa kojom se Srbija sastaje u poslednjem meču Grupe B u Valensiji 17. septembra 2022. Selektor Frank Dančević ne može da računa na najbolje tenisere Kanade Feliksa Ožea Alijasima (9. na ATP listi) i Denisa Šapovalova (21. na svetu u singlu). Prijavljeni su Vašek Pospišil (145. na ATP listi singlova), Aleksis Galarneau (241), Liam Draksl (498), Gabriel Dialo (553) i Kliv Harper (784. u dublu na ATP listi).


Da, kanađani su od kako je bio žreb najavljivali da u Španiju stižu bez Ožea i Šapovalova. Ima još vremena do mečeva, još prilike da se ovaj sastav izmeni, tako da sve dok ne bude crno na belo da je ovo tim sa kojim izlaze na terenu u Valensiji, ne mogu ništa reći. Ali ako ostane ovako, meč će kao i svaki drugi biti zahtevan, ali meč u kome verujemo da smo apsolutni favoriti. Poslednji put protiv Kanade smo igrali 2013. u Beogradu u Areni polufinale, nakon kojeg smo otišli u novo finale i borbu za salataru. Kao i uvek, naša ambicija je samo jedna, salatara i trijumf Srbije” – zaključio je selektor srpskog Dejvis kup tima Viktor Troicki koji je kao igrač osvojio sva timska takmičenja, od Dejvis kupa 2010, preko Svetskog kupa (2009. i 2012), do ATP kupa 2020. 


Datum: 16.08.2022. Autor: Neda Miletić

PROČITAJTE JOŠ...