x

Gotova prva faza priprema košarkaša Srbije, slede pripremne utakmice

Gotova prva faza priprema košarkaša Srbije, slede pripremne utakmice Foto: KSS

U susret izazovima koji očekuju mušku „A“ reprezentaciju Srbije, selektor Svetislav Pešić je danas održao drugu, redovnu konferenciju za medije. Prva faza priprema je gotova i srpski nacionalni tim će sada imati tri test utakmice pred kvalifikacione mečeve za odlazak na Svetsko prvenstvo (25.08. u Štark areni protiv Grčke i 28.08. u Istanbulu protiv Turske).


Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Nakon uvodne informacije da je za meč protiv Grčke do sada prodato nešto manje od 8.000 ulaznica, reč je preuzeo selektor Svetislav Pešić:


-Završili smo prvu fazu priprema, veoma važnu za kvalifikacije. Poznato je da smo zvali 22 kandidata. Marjanovića i Bogdanovića nismo mogli zbog povreda. Bogdanović je operisan, tu je, posećuje ekipu, dolazi, bio je i u Pazovi. Prva faza je prošla dosta dobro. Što smo planirali je 100 posto ostvareno. Zbog toga je organizovano da se radi na poboljšanju fizičke sposobnosti.  Znate da većina nije igrala u prozorima. Neki su otkazivali zbog povreda, neki zbog premorenosti, neki zbog privatnih razloga. Uglavnom, od 22 igrača koji su pozvani… Pokuševski je otkazao zvog NBA kluba, Smailagić je imao operaciju, dobro je prošla. Došao je pruži, koliko može da pruži, u dogovoru sa stafom Partizana, dogovorili smo se da nastavi sa Partizanom. Imali smo fantastične uslove u Pazovi, od smeštaja do ishrane, za oporavak… Sve sale su bile dobre, dobili smo nove konstrukcije, sa kojima se igra Evrobasket. Apsolutno je zadovoljstvo. Veliko hvala svima koji su pomogli. Moramo da radimo malo na košarci, nismo puno to radili, onda smo došli ovde. Odigrali smo, hajde da kažemo utakmice plavo-beli, onda sa Crnom Gorom. Tokom priprema, morali smo da donosimo odluke o selekciji tima. To se obično radi u pripremnom periodu. Naravno da i to radimo, nema tu nikakve tajne. Tu se ništa ne dešava slučajno, na takvom kampu se analiziraju fizička i mentalna spremnost i konkurencija. Vrhunski sport je konkurencija. Da vidimo u miru ko je gde. Ima nekih zakonitosti kojih se pridržavamo, vidim da su odluke izazvale različite stavove, pogotovo kad je u pitanju Teodosić. Meni se po prvi put ovo dešava, a znate da sam bio u Zvezdi i reprezentaciji, prvi  put mi se dešavalo da nisam stigao da informišem ekipu, a već su svi portali objavili da je Teodosić precrtan, eliminisan, pa čak i odstranjen.


Moram da vam kažem da ste pogrešno informisani. Zvali su me novinari, meni nije padalo na pamet da se ja javljam, jer ja sam trener reprezentacije. Prvi moj posao je da treniram reprezentaciju i da obezbedim mir ekipi, da dalje nastavimo. Odluka je zajednička, predsednika i direktora, da se ne javljamo, evo prilike da popričamo. Naš posao je ekipa. Što se tiče Todosića, sa njim je obavljen dosta dobar razgovor, odluka je moja, nije laka, ne samo zbog toga što je dugo tu, nego za svakog igrača nije laka. Naravno, možda je malo iznenađen, ali to je sastavni deo života i sporta. Njemu sam direktno rekao da ne mogu da nakon ovoga svega što sam video, ne samo njega i ostalih na njegovoj poziciji… Ne mogu mu ponuditi status i mesto koje je imao, okrećem se igračima kojima mogu više da pružim. U jednom momentu je bilo, “pa dobro, on je kapiten, uradio je mnogo za košarku”, hajde neka bude u ekipi da bude neki član ekipe, bekap igrač. To sam mu rekao, da je to razmišljanje. On bekap igrač nikad nije bio, a iskreno, to sam mu rekao, ima boljih od njega za te pozicije. Ekipa se ne sastavlja od najboljih igrača, nego onih koji najbolje zajedno funkcionišu. Nema samo centara, ima i spoljnih. Ima iskusnih i neiskusnih. I tako dalje, to je odluka koja je napravljena, zahvalio se i naravno, to je za sada to. Niko nije precrtan, niko nije odstranjen, niko nije eliminisan. I to trener reprezentacije želi da podvuče. Vrlo sam bio jasan, siguran sam da ovi igrači u koje verujem, da će oni odgovoriti zahtevima koje sam postavio. Miran sam, rade posao na najbolji način, verujem da će izazvati novu energiju potrebnu ovoj reprezentaciji, fizički i motivaciono. Verujem u njih. Pokazali su se u Pazovi, krasni momci, vredni, željni svega, uspeha, tu nema s moje strane nikakvih dilema. Selekcija se još pravi, imamo 16-17 igrača, videćemo situaciju sa Bjelicom. Razmišljamo pozitivno, biće još odluka, ne možemo sa 15 igrača, možemo imati 12 igrača. Videćemo koliko igrača ide za Sloveniju, svi treniraju, imaju šansu, ja ih podržavam. Koliko mogu, naravno. Hoćemo dobru komunikaciju, da svima bude jasno koje su uloge, zadaci.


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Nakon konferencije za medije, prisutnim novinarima se obratio i predsednik KSS, Predrag Danilović koji je pred predstojeće akcije reprezentacije izjavio:


-Selektor je razjasnio neke stvari, moje mišljenje je da je možda postojao način za prihvatljivije rešavanje ovog problema. (U vezi odluke selektora da u naredne izazove uđe bez Miloša Teodosića) To je moje mišljenje, ta priča je završena. Okrećemo se sledećim utakmicama i ono što je bitno je da imamo mir u ekipi i da cela nacija stane iza ovih momaka. Da ne budemo kao po navici autodestruktivni nego da to radimo na način na koji smo do sada radili, a to je da svi zajedno budemo uz ove momke.


Košarkaška reprezentacija Srbije rano ujutru putuje za Ljubljanu, gde će se u sredu, od 20:15 u dvorani Stožice igrati protiv Slovenije. Zatim sledi put u Hamburg i učešće na Superkupu gde će se naš tim sastati sa ekipom Italije u petak, dok će u subotu igrati ili protiv Nemačke ili protiv Češke. (Izvor: KSS)


Datum: 15.08.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...