x

Radovanović i Stevanović osvojili zlato

Radovanović i Stevanović osvojili zlato Foto: BSS

U sportskoj dvorani Marino Cvetković reprezentativci Srbije u kategoriji do 13 i 15 godina odmerili su snage sa svojim vršnjacima iz čak 22 zemlje Evrope. Da srpski badminton sve više ide uzlaznom putanjom, dokazali su prošlog vikenda u Opatiji zlatni Aleksa Radovanović i Danilo Stefanović koji su sigurnom i odlučnom igrom zasluženo zauzeli prvo mesto u konkurenciji muških parova do 13 godina. 


Do finala ovaj dvojac stigao je preko austrijsko-slovačkog para Fabian/Kozinka (21-6, 21-8) i mađarskog dubla Pataki/Sabolcš (21-14, 21-15) dok su u polufinalnom meču nadigrali kombinovani par iz Hrvatske i Slovenije u sastavu Matovina/Trampuž (21-15 21-13). Nepokolebivost i sjajna igra krasila ih je i u finalnom meču protiv Litvanaca Rokasa Kruminasa i Daniela Tankeviča, te su rezultatom 21-17, 21-15 zasluženo izvojevali prvo mesto na turniru.


Aleksa Radovanović istakao se i u kategoriji muškog singla do 13 godina. Kao prvi u grupi, stigao je jakom i brzom igrom do finala gde je nakon tesne borbe sa engleskim igračem Jakobom Maksimom zaustavljen na korak do zlata. U istoj kategoriji Danilo Stevanović zabeležio je dve pobede i jedan poraz u grupi, dok je u mešovitom dublu do 15 godina zajedno sa Teodorom Latas prikazao dobru igru ali je propuštena prilika za dalji nastavak takmičenja. U kategoriji do 15 godina Danilo Janković zabaležio je pobedu u muškom singlu nad Slovencem Rokom Trampužom (21-14. 21-17), a u konkurenciji mešovitih parova sa partnerkom Andreom Bogojević savladao je češki par Mrazek/Hnilicova (21-18 21-14).


Aktuelna juniorska državna prvakinja do 13 godina, Đina Čelar startovala je pobedom nad češkom igračicom Lucijom Brenarovom (21-9 21-16), ali je već u naredna dva meča grupne faze takmičenja pretrpela poraz od izuzetno jakih protivnica iz Mađarske i Poljske. Sa Aleksom Radovanićem pokazala je dobru igru u konkurenciji mešovitih parova, što nije bilo dovoljno da se savlada ukrajinski par Vorotnikov/Ristovska koji je na turniru osvojio srebrnu medalju. 


Na samom startu turnira u kategoriji do 15 godina ženskog singla Andrea Bogojević poražena je od Čehinje Eliške Mikešove, dok je u narednim mečevima borbenom igrom savladala suparnice iz Slovenije Tinkaru Alič (12-21, 12-21) i Italijanku Margaritu Togneti (21-14, 21-19). Nakon pobede nad  Anom Vavrečkovom iz Češke ( 21-18 17-21 21-15) i povlačenja austrijske igračice Amelije Turner, Teodori Latas malo je falilo da nadigra protivnicu Rajvi Prašant Parab iz Engleske. Obe naše takmičarke zauzele su drugo mesto u grupi.


Trener reprezentacije mlađih kategorija Dragan Antić nije krio radost i uzbuđenje zbog osvojenog zlata. Celokupnim učešćem svojih takmičara je zadovoljan, budući da je Adria Youth International tek drugi međunarodni turnir na kome učestvuju nakon 3 godine.  ”U odnosu na igru sa prethodnog turnira u Belgiji, kao reprezentacija su prikazali nešto bolju igru. Nisam sasvim zadovoljan budući da skupljamo poene za predstojeće EP na Ibici u septembru, ali primećujem da su opušteniji i sigurniji.  Očekujem bolju igru na turniru u Češkoj koji je za dve nedelje, a potrudićemo se i da na predstojećem Serbian Youth International turniru u Novom Sadu odigramo što bolje I dobijemo bodove”, poručio je iz Opatije Antić.


Učešće reprezentacije u kategoriji do 13 i 15 godina na Adria Youth International podržalo je kroz obezbeđenje finansijske podrške Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. 


Datum: 24.05.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...