x

Srpski miks parovi od zlata i bronze na Gran priju u Granadi

Srpski miks parovi  od zlata i bronze na Gran priju u Granadi Foto: SSS

Srpski strelci su blistali u takmičenju miks parova vazdušnim pištoljem na Gran pri turniru Svetske streljačke federacije (ISSF) u Granadi. Naše ekipe su osvojile dve medalje.

   

Zorana Arunović i Damir Mikec su opravdali ulogu favorita, stigli do zlata i u bogatu riznicu dodali još jedno odličje. 


Timu Srbija 2, koji su činili Brankica Zarić i Duško Petrov, je pripala bronzana medalja. Za miks Zarić/Petrov  bronza u Granadi je drugo odličje na takmičenjima ISSF, posle srebra na Gran priju u Osijeku održanom u januaru.


Mikec i Arunovićeva su u kvalifikacijama osvojili prvo mesto sa 574 krugova, a uz Srbiju 1 je u meč za zlato prošla i drugoplasirana Gruzija, sa krugom manje. 


Borba za plasman u duel za prvo mesto je bila vrlo izjednačena. Malo je nedostajalo da se oba srpska tima kvalifikuju u meč za zlato. Zarićeva i Petrov su u kvalifikacijama bili samo dva kruga slabiji od Gruzije, zauzeli treće mesto i tako izborili mesto u jednom od dva meča za bronzu.


Rival Arunovićeve i Mikeca u susretu za najsjajnije odličje bila je ekipa koja je spoj iskustva i mladosti. Za Gruziju su gađali čuvena 53-godišnja Nino Salukvadze,osvajač olimpijskog zlata i srebra na OI u Seulu 1988.godine i bronze u Pekingu 2008, i njen učenik, 22-godišnji Kako  Mosulišvili.


Srpski tandem gruzijskom timu nije ostavio ni minimalnu šansu za pobedu. Mikec i Arunovićeva su ekspresno stigli do zlata. U svakoj od prvih osam serija su postigli bolji rezultat od Gruzije i slavili maksimalni trijumf – 16:0.


Ekipa Srbija 2 se u duelu za bronzu sastala sa Švedskom 2, šestoplasiranom  u kvalifikacijama. Duško Petrov i Brankica Zarić su ubedljivo savladali Šveđane sa 17:7. U drugom duelu za bronzu tim Španija 1 je pobedio prvu ekipu Švedske sa 16:12.


Srpska četvoročlana reprezentacija se iz Granade vraća sa četiri odličja. U nedelju, kada su na programu bila pojedinačna takmičenja vazdušnim pištoljem, Damir Mikec je osvojio srebro, a Zorana Arunović bronzu.


Mikeca i Arunovićevu od kraja ove nedelje očekuju novi izazovi, jer učestvovaće na Svetskom kupu u Bakuu, koji počinje u subotu. Uz tandem naših najboljih strelaca pištoljem, Srbiju će u Bakuu predstavljati i šestoro strelaca puškom: Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Teodora Vukojević, Milenko Sebić, Milutin Stefanović i Lazar Kovačević.


Vazdušni pištolj miks, medalje: 1. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec), 2. Gruzija (Nino Salukvadze/Kako Mosulišvili), 3. Srbija 2 (Brankica Zarić/Duško Petrov) i Španija 1 (Sonja Franke/Martin Freihe Torneiro).


Meč za zlato: Srbija 1 – Gruzija 16:0. Mečevi za bronzu: Srbija 2 – Švedska 2 17:7, Španija 1 – Švedska 1 16:12.

Kvalifikacije: 1. Srbija 1 574, 2. Gruzija 573, 3. Srbija 2 571...


Datum: 23.05.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...