x

Beograd je spreman za jubilarni maraton

Beograd je spreman za jubilarni maraton
U nedelju 22. aprila u 10 časova biće dat znak za start jubilarnog, 25. Beogradskog maratona i Bulevarom kralja Aleksandra poteći će reka maratonaca i polumaratonaca praćeni s učesnicima Kurir Trke zadovoljstva na 5 km, u kojoj organizatori priželjkuju 25.000 učesnika za 25 maratonskih godina.

Sudeći po konferenciji za novinare koja je održana u Skupštini grada Beograda, naš glavni grad je spreman za nedeljnu trku.     
- Beogradski maraton je jedna od najznačajnijih sportskih manifestacija u Beogradu i Srbiji, a jubilarni 25. maraton je izazov za sve nas koji učestvujemo u organizaciji i uveren sam da će grad Beograd i sve njegove službe učiniti sve da se Beograđani i naši gosti osećali vrlo prijatno - rekao je Aca Kovačević, gradski sekretar za sport.

Darko Glavaš, načelnik odeljenja Skupštine grada za praćenje, koordinaciju i upravljane projektima istakao je da će svi učesnici kao i Beograđani koji se opredele za neku od trka na Beogradskom maratonu, ili da duž staze bodre trkače, moći da uživaju u svečanom ruhu u koje će biti obučeni beogradski bulevari, trgovi i ulice. A za to pobrinuli su se gradska javna preduzeća i komunalne službe.

Dr. Goran Marković je u ime Sekretarijata za zdravstvo saopštio da će na stazi dežurati 15 ekipa domova zdravlja, a da će Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć raditi redovno pošto su njegove ekipe snabdevene propusnicama koje im omogućavaju da, ako je potrebno, preseku maratonsku stazu i ukažu svima neophodnu pomoć.

Ljiljana Kuzmanović, koordinator Sekretarijata za saobraćaj, obećala je da posle svih radova koji su urađeni na maratonskoj trasi ona izgledati lepše nego ikad i da će u saradnji saobraćajnom policijom saobraćaj u gradu, uprkos zatvorenoj stazi dobro funkcionisati.

Gospođa Kuzmanović je pozvala Beograđane da 22. april, koji je ujedno i Dan planete zemlje, provedu bez svojih automobila, a Nedeljko Munjas, zamenik načelnika PU za saobraćajnu policiju, istakao je da ne očekuje nikakve saobraćane probleme, u čemu će značajno pomoći Most na Adi koji spaja novi i stari deo Beograda, kao i uigranost pripadnika saobraćane policije koji 25. put obezbeđuju ovu manifestaciju. Ivan Pavlović, u ime Uprave Policije Grada Beograda za sprečavanje nasilja na sportskim priredbama istakao je da se ne očekuju nikakvi problemi i poželeo učesnicima dobre trke, a da će pripadnici Uprave preduzeti sve mere da im to i omoguće. 

Dr. Nenad Dikić, direktor Antidoping agencije Srbije istakao je da Beogradski maraton nikad nije imao problema sa dopingom, a da su u ADAS-u došli na ideju da omoguće učesnicima da budu pravilno hidrirani i da nadoknade elektrolite i šećer koji gube tokom trke. Ideja će biti realizovana u saradnji sa Udruženjem za medicinu sporta i agencijom SENSA, tako da će svi učesnici maratona na okrepnim stanicama naći sportski napitak "Hidrostar" koji će nadoknaditi ono što se izgubi tokom trke.

Novi sponzor Beogradskog maratona je AMSS čija će žuta vozila predvoditi trkače i nositi semafore sa vremenom trke, a informativni centar davati uputstva Beograđanima koji žele da iz jednog kraja grada stignu u drugi za vreme trajanja maratona, rekla je Zorica Bilibajkić.

Aleksandar Vujčić, generalni sekretar Saveza za sport i rekreaciju invalida istakao je da se očekuje rekordan broj učesnika u Kurir trci zadovoljstva, a da će dvojica sportista invalida startovati i u punom maratonu - svi pod sloganom "Ravnopravno do cilja".

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić najavio je veliki broj humanitarnih akcija u sklopu maratona, čestitao maratoncima Ani Subotić i Darku Živanoviću, koji su se priključili Oliveri Jevtić u olimpijskom timu Srbije za Igre u Londonu, zvaničnom promoteru jubilarnog maratona. Nikolić je iskoristio priliku da se zahvali i svim pojedincima, institucijama i organizacijama koji su na bilo koji način doprineli u organizaciji dosadašnja 24 maratona.
Naša šampionka u tekvondou Milica Mandić predstavljala je olimpijski tim Srbije na konferenciji za novinare i pozvala Beograđane, a posebno sportiste, da u nedelju učestvuju na 25. Beogradskom maratonu, ali i da na leto navijaju za sve naše sportiste dok se na Olimpijskim igrama budu takmičili sa rivalima iz čitavog sveta.
Datum: 20.04.2012. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...