x

Najava 125. Beogradske Kritične mase - Savski nasip za sve

Najava 125. Beogradske Kritične mase - Savski nasip za sve

Kritična masa ponovo ide na Savski nasip, koji je ovih dana ponovo vruća tema.


Biciklisti se okupljaju 26.03.2022  u 14:30 na Trgu Nikole Pašića. Vožnja će biti dugačka 16 kilometara i trajaće oko sat vremena. 


Na kraju vožnje, biciklistima će se obratiti predstavnici udruženja Za naš kej, XR Srbija, Pravo na vodu i Savski nasip, koji će ukazati na probleme koje uzrokuje uzurpacija nasipa, obale i vodoizvorišta. Stanovnici Beograda će imati priliku da iskuse miris zrenjaninske vode u performansu na štandu "Limun bez nade" i da vide i osete budućnost voda svih gradova ukoliko se dopuste brojni razarajući projekti koji prete vodoizvorištima. 


Ovaj put koristimo priliku da podsetimo da bi Savski nasip morao da koristi svim građanima i građankama, a ne samo nekolicini privilegovanih pojedinaca, i da obale reka pripadaju svim Beograđanima. 


Pecaroši, ljubitelji ptica, biciklisti i rekreativci su ostali bez osam kilometara najlepše obale reke Save, koju je potpuno bespravno zauzela grupa bahatih pojedinaca.


Tokom prethodne decenije, na potezu od novobeogradskog bloka 45 pa do Ostružničkog mosta izgrađeno je preko 300 nelegalnih  objekata, a posle se gradnja nastavila i dalje ka selu Boljevci. Sve ovo su nemo gledale nadležne gradske i opštinske inspekcije, nemušto se dobacujući pritužbama na divlju gradnju, nelegalni saobraćaj i ugrožavanje vodoizvorišta.


Po kruni nasipa automobili se voze kao da je u pitanju ulica, a ne pešačko-biciklistička zona, iako je po nasipima, prema Zakonu o vodama  zabranjen saobraćaj.


UG Ulice za bicikliste je podnelo na desetine prijava za nelegalnu vožnju vozila po nasipu ali se na žalost do današnjeg dana ništa nije rešilo, iako je nasip zvanično opredeljen da bude biciklistička staza!


Zbog ovoga, udruženje će podneti nadležnom tužilaštvu dve krivične prijave protiv nadležnih inspektora za nečinjenje po pitanju nelegalnog saobraćaja na Savakom nasipu, kao i zbog tolerisanja divlje gradnje i izbegavanja da se počinioci kazne, a nelegalni objekti uklone.


Vidimo se u subotu, od 14:30h na trgu Nikole Pašića. Pozivamo sve ljude kojima život zavisi od vode da se pridruže u našoj borbi za zdraviji grad i sa nama proslave kraj svetske nedelje voda. 


Ruta Kritične mase


Datum: 23.03.2022. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...