x

Srbiji još jedno srebro u Hamaru

Srbiji još jedno srebro u Hamaru Foto: SSS

Srpska juniorska reprezentacija je vrlo uspešno učešće na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u norveškom Hamaru završila sa još jednom medaljom, ovaj put u ekipnoj konkurenciji.


Ženski juniorski sastav puškom je danas osvojio srebro. U timu Srbije bile su Aleksandra Havran, Anja Knežević i Anja Popović. Naše reprezentativke su u meču za zlato izgubile od Mađarske.


Omladinska selekcija Srbije se iz Hamara vraća sa četiri odličja. U pojedinačnim takmičenjima puškom Marko Ivanović je osvojio srebro, a Petar Erdei bronzu. Tandem Aleksandra Havran i Marko Ivanović se okitio bronzom u konkurenciji miks parova puškom.


Uz srebrne juniorke, poslednjeg dana juniorskog EP nastupile su još dve srpske ekipe. Muški tim Srbije puškom, u sastavu Marko Ivanović, Petar Erdei, Aleksa Rakonjac, je bio blizu odličja. Zauzeo je četvrto mesto posle poraza, takođe, od Mađarske u duelu za bronzu. 


Tim juniorki pištoljem je zauzeo osmu poziciju. U ekipi su bile Jovana Todorović, Eleonora Radulović, Olga Stojanović. 


Ekipno takmičenje se sastoji iz dve faze kvalifikacija – u prvoj svaki član tima gađa 30 dijabola. Osam najboljih ekipa prolazi u drugu fazu, u kojoj svaki strelac ima 20 hitaca. Prvoplasirani i drugoplasirani iz druge faze prolaze u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani “ukrštaju koplja” u duelu za bronzu.


Srbija i Mađarska su najviše pokazale u kvalifikacijama ženskog nadmetanja puškom. Mađarska je u prvoj fazi bila prva, a Srbija druga. U drugom delu dva tima su se rotirala na čelu. Srpske devojke su u meč za zlato ušle sa prve, a Mađarice sa druge pozicije.


Mađarska, predvođena pojedinačnom prvakinjom Evrope Gitom Bajoš, je vodila većim delom finala. Srbija je u početku imala prednost – 2:0 i 6:4. Ali, onda su Mađarice bile preciznije od Srbije u tri serije za redom, osvojile šest poena u nizu i povele sa 10:6. To se pokazalo presudnim, jer srpske devojke do kraja nisu uspele da izjednače. Posle tajm-auta, Srbija je smanjila na 8:10, ali Mađarice su čuvale vođstvo i pobedile sa 16:10.


Muški tim Srbije puškom je u obe faze kvalifikacija bio četvrti i u meču za bronzu se sastao sa Mađarskom, koja je u prvoj fazi bila peta, a u drugoj treća.  


Mađari su bolje počeli i posle četiri serije poveli sa 6:2. Srpski trio je potom ušao u dobar ritam. U naredne tri serije bio je uspešniji od rivala, skupio šest poena za redom i preokrenuo na 8:6. Ali, Mađari su uzvratili istom merom - serijom od 6:0 i povratili prednost od četiri poena (12:8). Trener Srbije Ivan Manojlović je tada zatražio tajm-aut, koji je delimično zaustavio nalet mađarskog trija. Naš tim je izjednačio na 12:12, ali potom su Mađari bili precizniji u dve uzastopne serije i stigli do bronze pobediom od 16:12. 


Ženski juniorski tim pištoljem je u prvom delu kvalifikacija bio sedmi i prošao u drugu fazu, u kome je zauzeo osmo mesto.


Koordinator za rad sa juniorskim selekcijama u stručnom štabu  Streljačkog saveza Srbije Ivan Manojlović je, rezimirajući učinak tokom trodnevnog prvenstva, rekao:


-Prezadovoljan sam uspehom naših juniorskih selekcija. Zajedničke pripreme, organizovane u Smederevu, su urodile plodom. Rezultati u Hamaru su potvrdili i da su strelci dobro radili i u svojim klubovima. 


U sredu u Hamar dolaze seniorske reprezentacije, dan kasnije su zvanični treninzi. Seniorski šampionat Starog kontinenta će biti održan od petka do nedelje.


Evropsko prvenstvo, treći dan


Vazdušna puška, juniorke, ekipno: 1. Mađarska, 2. Srbija, 3. Nemačka.


Mečevi za medalje – Za zlato: Mađarska – Srbija 16:10 u poenima. Za bronzu: Nemačka – Finska 16:12.  Kvalifikacije – Prva faza: 1. Mađarska 943,4, 2. Srbija 933,7... Druga faza: 1. Srbija 625,7, 2. Mađarska 625,5 krugova...


Vazdušna puška,juniori, ekipno: 1. Nemačka, 2. Italija, 3.  Mađarska, 4. Srbija. 


Mečevi za medalje - Za zlato: Nemačka – Italija 17:13. Za bronzu: Mađarska – Srbija 14:12. Kvalifikacije – Prva faza: 1. Italija 934,3... 4. Srbija 931,7... Druga faza: 1. Italija 621,6... 4. Srbija 619,1...


Vazdušni pištolj, juniorke, ekipno: 1. Nemačka, 2.Italija, 3. Mađarska ... 8. Srbija 


Mečevi za medalje – Za zlato: Nemačka – Italija 16:2. Za bronzu: Mađarska – Letonija 16:4. Kvalifikacije – Prva faza: 1. Letonija 835... 7. Srbija 817... Druga faza: 1. Italija... 8. Srbija 544...

   

Datum: 23.03.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...