x

Nova evropska medalja: Havranova i Ivanović izborili bronzu

Nova evropska medalja: Havranova i Ivanović  izborili bronzu Foto: SSS

Mladi srpski strelci nastavili su uspešan niz na Evropskom juniorskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Hamaru (Norveška).


Aleksandra Havran i Marko Ivanović su osvojili bronzanu medalju u dramatičnom takmičenju mešovitih parova puškom drugog dana šampionata. To je treća medalja za Srbiju u Hamaru, jer u nedelju je Ivanović je izborio srebro,a Petar Erdei bronzu u pojedinačnom nadmetanju juniora puškom.


Sem Havranove i Ivanovića, u takmičenju miks parova Srbiju je predstavljao i tim Anja Popović/Petar Erdei, koji je zauzeo 13.mesto i takođe se našao u gornjem domu, jer startovalo je 30 parova.


Havranova i Ivanović su u finale ušli sa trećeg mesta u kvalifikacijama. 


U prvoj fazi finala rivali u grupi su im bili par Italije 1, koji je u kvalifikacijama oborio evropski juniorski rekord, Španija 1 (peto mesto u kvalifikacijama) i Češka 2 (sedma u kvalifikacijama). 


Od početka je vođena izjednačena borba, a sredinom takmičenja na prvom mestu se izdvojila Italija. 


Češka je ispala kao četvrtoplasirana posle 10.serije, a Srbija i Španija su nastavile žestoku borbu za drugu poziciju, u kojoj su odlučivali detalji. Treći par ispada posle 15.serije. U tom trenutku Srbija je imala 37,5 poena, a Španija samo pola manje i završila na trećem mestu. Po pravilima takmičenje u grupi traje do 20.serije, ali ovaj put je završeno posle 16, jer Italija je već tada osigurala prvu poziciju.


Drugim mestom u grupi naš tim obezbedio bronzu, jer u konkurenciji miks parova nema meča za treće mesto, već oba drugoplasirana tima iz grupa prve faze finala dele treće mesto.  Druga bronza pripala je paru Švedske.


U meču za zlato Italija 1 (Sofija Ćekarelo/Danilo Dino Solaco) je ubedljivo pobedila Mađarsku 1 (Gita Bajoš/David Čendeš) – 17:5. Inače, Solaco je u nedelju odbranio titulu prvaka Evrope za juniore, dok je Bajoševa stigla do zlata u konkurenciji juniorki.


Evropsko juniorsko prvenstvo završava se u utorak, timskim takmičenjima. Srbija će imati ekipe u tri discipline – puška za juniorke i juniore i pištolj za juniorke.


EP vazdušnim oružjem, drugi dan


Vazdušna puška, juniorski miks, medalje: 1. Italija 1 (Sofija Ćekarelo/Danilo Dino Solaco), 2. Mađarska 1 (Gita Bajoš/David Čendeš) , 3. Srbija 1 (Aleksandra Havran/Marko Ivanović) i Švedska 2 (Amanda Karlson/Viktor Lindgren).


Finale – Prva faza, Grupa 1: 1. Italija 1 51, 2. Srbija 1 37,5, 3. Španija 1 37, 4. Češka 2 21,5. Grupa 2: 1. Mađarska 1 54,5 , 2. Švedska 2 49,5, 3. Norveška 1 32, 4. Nemačka 1 15 poena. Meč za zlato: Italija 1  - Mađarska 1 17:5.


Kvalifikacije: 1. Italija 1 631,4 (evropski juniorski rekord)... 3. Srbija 1 625,3... 13. Srbija 2 (Anja Popović/Petar Erdei) 620,4 krugova...


Datum: 22.03.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...