x

Srebro i dve bronze za srpske ekipe za kraj Gran prija u Rušama

Srebro i dve bronze za srpske ekipe za kraj Gran prija u Rušama Foto: SSS

Srpski strelci su sa jednom srebrnom i dve bronzane medalje stavili tačku na uspešno učešće na prvom Gran pri turniru Svetske streljačke federacije vazdušnim oružjem, završenom danas u slovenačkim Rušama.


Poslednji dan bio je rezervisan za ekipna takmičenja. Muški tim Srbije pištoljem (Mikec, Grgić,Petrov) se okitio srebrnom medaljom, a bronze su osvojili ženska ekipa puškom (Arsović, Vukojević, Malić) i muški sastav istim oružjem (Stefanović, Sebić, Kovačević).


U četvrtoj disciplini - nadmetanju dama pištoljem Srbija nije učestvovala. Podsetimo, neposredno pred put Zorana Arunović je bila pozitivna na koronavirus, tako da nismo imali kompletnu ekipu.


Andrei Arsović zlato na Gran pri turniru u Rušama


Ekipna takmičenja se sastoje iz tri faze. U prvom delu kvalifikacija svaki strelac gađa po 30 dijabola (90 po timu). U drugom delu učestvuje do osam ekipa, a svaki učesnik ispaljuje 20 dijabola. Prvoplasirani i drugoplasirani iz druge faze prolaze u duel za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani u meč za bronzu. Kao i u svim duelima za medalje, posle svakog hica pravi se presek, tim sa boljim zbirom dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod.


Srbiju je u nadmetanju muških ekipa pištoljem predstavljao standardni sastav – Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov, tim koji je na skoro svakom velikom ekipnom takmičenju poslednjih nekoliko godina stizao do medalja. U prvoj fazi, Srbija je bila treća. Međutim, prvi deo kvalifikacija je, kao i u ostalim disciplinama, bilo zagrevanje, jer ni u jednoj disciplini nije bilo više od osam ekipa. Prava borba počela je od druge faze u kojoj su odskočili Srbija sa 576 i Rusija sa 574 kruga i plasirali se u meč za zlato.


Finale je dosta dugo bilo izjednačena borba. Međutim, Rusi su u završnici bili sigurniji i slavili trijumf 16:10.


Dva polufinala za Srbiju na startu Gran prija u Rušama


U takmičenju dama puškom Srbija je učestvovala u podmlađenom sastavu. Iskusnoj olimpijki Andrei Arsović, koja je juče osvojila pojedinačno zlato, društvo su pravile mlade Teodora Vukojević i Marija Malić. Naš trio je u prvoj fazi zauzeo drugo mesto, u drugoj treću poziciju i plasirao se u duel za bronzu u kome im je rival bila Hrvatska. 


Nije bilo puno neizvesnosti u duelu za bronzu. Arsovićeva, Malićeva i Vukojevićeva su bile uspešnije od Hrvatica u prvih šest serija i ekspresno došle do vođstva od 12:0. Hrvatski tim je imao bolji skor u sedmoj seriji, smanjio razliku na 2:12, ali u naredne dve Srpkinje su bile preciznije i ubedljivo trijumfovale 16:2.


Gran pri turnir u Rušama je završen ekipnim nadmetanjem muškaraca puškom. Pod zastavom Srbije nadmetali su se Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Lazar Kovačević, koji su već godinama naši najbolji strelci vazdušnom puškom i više puta su se popeli na postolje posle ekipnih takmičenja na najvećim svetskim turnirima. Današnje takmičenje su otvorili trećim mestom u prvoj fazi kvalifikacija. Izjednačenu borbu za drugu poziciju u drugoj fazi vodili su Srbija, Hrvatska i Austrija. Na kraju Hrvatska je skupila 626,4 kruga, otišla u meč za zlato sa Rusima. Austrijanci su „ubili“ 626,2, a Srbi samo 0,2 kruga manje od njih. 


Duel za bronzu između Srbije i Austrije nije bio ravnopravna borba. Sebić, Stefanović i Kovačević su od početka vodili i zabeležili ubedljivu pobedu 16:6.


Počinje nova era: Srbija sa 14 strelaca na Gran priju u Sloveniji


Sem današnje tri medalje, srpska reprezentacija je na turniru u Rušama, koji je okupio strelce iz 19 zemalja, osvojila i jedno zlato u pojedinačnoj konkurenciji (Andrea Arsović, puška) i bronzu u takmičenju miks parova pištoljem (Jasmina Milovanović/Dimitrije Grgić).


Gran pri serija se nastavlja već naredne sedmice, turnirom u Osijeku koji počinje u četvrtak.


Gran pri Ruše, ekipna takmičenja


Vazdušni pištolj, muškarci - Meč za zlato: Rusija – Srbija 16:10. Meč za bronzu: Hrvatska – Slovenija 16:4. Kvalifikacije – Prva faza: 1. Rusija 869, 2. Hrvatska 862, 3. Srbija 861... Druga faza: 1. Srbija 576, 2. Rusija 574, 3. Slovenija 562...


Vazdušna puška, žene – Meč za zlato: Poljska – Rusija 17:13. Meč za bronzu: Srbija - Hrvatska 16:2. Kvalifikacije – Prva faza: 1. Rusija 943,1, 2. Srbija 942,1, 3. Poljska 942,0... Druga faza: 1.Poljska 630,2, 2. Rusija 627,9, 3. Srbija 625,6...


Vazdušna puška, muškarci – Meč za zlato: Rusija – Hrvatska 17:9. Meč za bronzu: Srbija – Austrija 16:6 . Kvalifikacije – prva faza: 1. Rusija 947,9, 2. Austrija 942,5, 3. Srbija 941,4...Druga faza: 1. Rusija 634,3, 2. Hrvatska 626,4, 3. Austrija 626,2, 4. Srbija 626,0...


Vazdušni pištolj, žene, medalje: 1. Rusija, 2. Slovenija, 3. Hrvatska.


Datum: 17.01.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...