x

Počinje nova era: Srbija sa 14 strelaca na Gran priju u Sloveniji

Počinje nova era: Srbija sa 14 strelaca na Gran priju u Sloveniji Foto: SSS

Prvo zvanično međunarodno streljačko takmičenje po novim pravilima, koja važe od 1. januara, na programu je predstojećeg vikenda u Sloveniji.


U Rušama će od petka do nedelje biti održan tradicionalni januarski turnir vazdušnim oružjem u organizaciji Streljačke družine Prvi pohorski bataljon, pokrenut pre skoro tri decenije. Međutim, ove godine miting je deo nove serije Gran pri turnira Svetske streljačke federacije (ISSF) i bodovaće se za svetske rang liste. 


Kategorija Gran pri turnira Svetske streljačke federacije je ustanovljena 2020, ali takmičenja zakazana za 2021. su otkazana zbog pandemije koronavirusa, pa je miting u Rušama ne samo prvo veliko takmičenje po novim pravilima, već i prvi Gran pri ISSF u istoriji. 


Stručni štab SSS je odredio sastav reprezentacije za takmičenje u Rušama. Srbiju će predstavljati 14 strelaca. Naša selekcija u Sloveniju ide u najjačem sastavu. 


U ekipi je svih 12 reprezentativaca koji su lane učestvovali na Evropskom seniorskom prvenstvu vazdušnim oružjem, predvođeni osvajačima olimpijskih medalja Damirom Mikecom i Milenkom Sebićem, zatim finalistima OI Zoranom Arunović i Andreom Arsović... Uz učesnike EP, u timu su i aktuelni juniorski vicešampion Evrope vazdušnom puškom Marko Ivanović i Marija Malić, koja je osvojila bronzu istim oružjem na poslednjim Olimpijskim igrama mladih.

 


Sastav Srbije za turnir u Rušama


Vazdušna puška, muškarci: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Marko Ivanović („Čika Mata“).


Vazdušna puška, žene: Andrea Arsović (Partizan), Teodora Vukojević („Čika Mata“), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Marija Malić (Jedinstvo).


Vazdušni pištolj, muškarci: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda).


Vazdušni pištolj, žene: Zorana Arunović (Olimpik 011), Brankica Zarić (Novi Sad 1790), Jasmina Milovanović (Akademac).


Mešoviti parovi – puška: Kovačević/Arsović i Stefanović/Vukašinović, pištolj: Mikec/Arunović i  Grgić/Milovanović.


Vođa puta srpske delegacije u Osijeku je sportski direktor SSS Dragan Marković. Uz njega i šefa stručnog štaba SSS Dragana Donevića, u trenerskom timu su Saša Iker, Ivan Manojlović, Goran Mikec, Jelena Arunović, Mitja Grgić, Stevan Pletikosić, Alina Sebić i Darko Jovanović.



Od pojedinačnog do ekipnog takmičenja


Na programu Gran pri turnira vazdušnim oružjem su, sem pojedinačnih i miks disciplina, i ekipna takmičenja.


Kad je o novim pravilima reč, podsetimo da je u pojedinačnim disciplinama vazdušnim oružjem bitna novina da osam najboljih iz kvalifikacija ne prolaze u finale, već će takmičenje nastaviti podeljeni u u dve polufinalne grupe. Prvoplasirani i drugoplasirani iz svakog polufinala prolaze u finalnu grupu. Najbolja dvojica takmičara iz finalne grupe će se suočiti u meču za zlato.


Druga suštinska promena je da se u polufinalu,finalu i duelu za zlato ne računaju krugovi, već se pogoci pretvaraju u poene. U svakoj fazi se kreće od nule, poeni iz prethodne faze se ne prenose.

 

Pravila miks parova su slična, s tim što pobednici polufinalnih grupa idu direktno u duel za zlato, a oba tima koji zauzmu druga mesta u polufinalima osvajaju bronzu.


Ekipna takmičenja će biti održana po istom modelu po kom su organizovana na prethodnih nekoliko evropskih prvenstava i prošlogodišnjem Svetskom kupu. 



Naredni turnir u Osijeku


Drugi Gran pri turnir ISSF u 2022. na programu je od 20. do 22.januara, takođe vazdušnim oružjem, u Osijeku. Srbija će učestvovati i na ovom takmičenju, u istom sastavu kao i u Rušama.


Glavni grad Indonezije Džakarta će biti domaćin Gran prija vazdušnim i malokalibarskim oružjem (8 – 18. februar), a za maj je zakazan Gran pri u svim disciplinama u Granadi (Španija). U okviru serije je i nekoliko turnira u gađanju glinenih golubova.


Datum: 11.01.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...