x

Olimpijsko primirje na Zimskim Olimpijskim igrama 2022

Olimpijsko primirje na Zimskim Olimpijskim igrama 2022

Približavaju nam se Zimske olimpijske igre u Pekingu. Za 23 dana očekuje nas svečana ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, prvom gradu u istoriji olimpijskog pokreta koji će organizovati i letnje i zimsko izdanje Olimpijskih igara. I kao i pred svake Olimpijske igre, i ovoga puta tokom trajanja Igara, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na snazi će biti Olimpijsko primirje.


U vreme antičke Grčke, Olimpijsko primirje je bilo na snazi nekoliko dana pred početak Igara i nekoliko dana nakon završetka Olimpijskih igara. Olimpijsko primirje važilo je na teritoriji cele Grčke i ustanovljeno je sa namerom da sportisti i gledaoci mogu bezbedno da dođu, gledaju Olimpijske igre i vrate se nazad u svoje polise (gradove).


U moderno vreme, Olimpijsko primirje ponovo je uvedeno od Zimskih olimpijskih igara u Lilehameru 1994. godine sa simboličkim značenjem i sa snažnom porukom koju ovakav simbol nosi.


Šta je Olimpijsko primirje i zašto je ono bilo važno i u vreme antičkih Olimpijskih igara, ali i danas, pogledajte u kratkom videu koji je napravio Međunarodni olimpijski komitet. (Izvor: OKS)Zimske Olimpijske igre 2022 održaće se u periodu od 04. do 20. februara 2022. godine, u Pekingu (Kina), u organizaciji Organizacionog komiteta i Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

Datum: 12.01.2022. Autor: OKS

PROČITAJTE JOŠ...