x

Zimske Olimpijske igre 2022

Zimske Olimpijske igre 2022

24. Zimske Olimpijske igre održaće se u periodu od 04. do 20. februara 2022. godine, u Pekingu (Kina), u organizaciji Organizacionog komiteta i Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).


Zimske Olimpijske igre (engl. Olympic Winter Games) predstavljaju važan međunarodni sportski događaj koji se održava svake četiri godine. Prve Zimske Olimpijske igre održane su 1924. godine u gradu "Chamonix" u Francuskoj, a prve sportske discipline koje su bile zastupljene na takmičenju su: alpsko skijanje, kros-kantri skijanje, umetničko klizanje, hokej na ledu, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i brzo klizanje.


Olimpijsko primirje na Zimskim Olimpijskim igrama 2022


Ovogodišnje Zimske Olimpijske igre (engl. XXIV Olympic Winter Games) održaće se u Pekingu i mestima u blizini susednih gradova Janking i Čongli, a u skladu sa pravilima Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).


KO? XXIV Zimske Olimpijske igre

ŠTA? ZOI

KAD? 04. - 20. februar  2022

GDE? Peking (Kina)


Programom Zimskih Olimpijskih igara predviđeno je održavanje rekordnih 109 takmičenja u 15 zimskih sportskih disciplina (7 zimskih sportova), među kojima su:  alpsko skijanje, biatlon, bob, skijaško trčanje, karling, umetničko klizanje, skijanje slobodnim stilom, hokej na ledu,  "luge", nordijska kombinacija, brzo klizanje na kratkim stazama, “skeleton”, skijaški skokovi, snovbording, brzo klizanje.


Nevena Ignjatović i Marko Vukićević predstavljaju Srbiju na Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu


Takođe, programom manifestacije, ceremonija svečanog otvaranja Zimskih Olimpijskih igara predviđeno je da se održi 04. februara 2022. godine, na Pekinškom nacionalnom stadionu, popularno nazvanim "Ptičije gnezdo" (engl.  Beijing National Stadium - Birds Nest), dok je ceremomija svečanog zatvaranja predviđena za 20. februara 2022. godine, na istom mestu.



Zanimljivosti Zimske olimpijske igre:

-Peking je izabran za grad domaćina ZOI u julu 2015. na 128. sednici MOK-a u Kuala Lumpuru. 

-Zimske olimpijske igre 2022. biće prve Zimske olimpijske igre u Kini, poslednje od tri uzastopne Olimpijske igre koje se održavaju u istočnoj Aziji.

-Zabrinutosti i kontroverze na Zimskim olimpijskim igrama 2022. uključuju diplomatske bojkote zbog "genocida" u Ujgurima i opšte situacije ljudskih prava u Kini.

-Pandemija COVID-19 dovela je do odlaganja Letnjih olimpijskih igara 2020. za 2021., što je prvi put od 1992. godine kada su Zimske i Letnje olimpijske igre održane u razmaku od manje od šest meseci jedna od druge, kao i promenama u kvalifikacijama za karling i hokej na ledu za žene zbog otkazivanja turnira 2020.

-Dana 29. septembra 2021, MOK je objavio protokole o biološkoj bezbednosti za Igre; svi sportisti će morati da ostanu unutar biobezbednog "balona" tokom svog učešća, uključujući ograničenja putovanja do i sa mesta vezanih za igre. Osim ako nisu potpuno vakcinisani ili imaju važeće medicinsko izuzeće, svi sportisti će morati da budu u karantinu 21 dan po dolasku.



-Dizajn medalja Igara predstavljen je 26. oktobra 2021. godine, a sam koncept je zasnovan na tradicionalnoj kineskoj astronomiji i astrologiji, jer će se igre održavati u vreme proslava kineske Nove godine.

-Štafeta baklje počela je 18. oktobra 2021. u Grčkoj. 20. oktobra 2021. godine, objavljeno je da će baklja biti predstavljena samo lokalno počevši od 2. februara i završavajući se 4. februara 2022. tokom ceremonije otvaranja ZOI.

-Bing Dven Dven (engl. Bing Dwen Dwen) je maskota Zimskih olimpijskih igara 2022. Bing Dven Dven je izabran među hiljadama drugih dizajna. „Bing“ na kineskom znači led i označava čistoću i snagu. "Dven Dven" treba da sugeriše robusnost, živahnost, a takođe i decu. -Bing Dven Dven-ova odeća nalik na astronauta implicira da Zimske olimpijske igre obuhvataju nove tehnologije i stvaraju  nove mogućnosti.

-Naredne Zimske olimpijske igre održaće se 2026. godine, u italijanskim gradovima Milano i Kortina d Ampeco.



Autor: Marko Skorić Održavanje: od 04.02.2022. do 20.02.2022.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Organizacioni komitet; Međunarodni Olimpijski komitet (MOK).
Mesto: Peking (Kina)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://olympics.com/en/beijing-2022/
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...