x

Baumgartner prolazi test kroz smrtonosne zone

Baumgartner prolazi test kroz smrtonosne zone
Austrijanac Feliks Baumgartner skočio je iz svemirske kapsule sa visine od oko 22 km, čime je Red Bull Stratos projekat napravio korak napred u fazi ljudskog leta u Novom Meksiku. 42-ogodišnjak se vozio u kapsuli prikačenoj za ogroman helijumski balon, iznad takozvane Armstrong linije.

Rozvel (Novi Meksiko) - U tačno 09:50 am, Feliks Baumgartner je sleteo svojim padobranom u pustinju u Novom Meksiku, 50-ak kilometara od Rozvela, noseći svemirsko odelo nakon što je bezbedno izveo putovanje ka ivici svemira. Samo sat i 40 minuta ranije, ekstremni sportista iz Austrije je poleteo iz Rozvela u svemirskoj kapsuli prikačenoj za 50 metara visoki helijumski balon, koji ga je odveo na visinu od blizu 22 km.

Cilj ove ekspedicije na ivici svemira je bio preleteti takozvanu "Armstrongovu liniju" i po prvi put izvesti testove u realnim uslovima. Ovo je prostor u vazduhu gde granica Zemlje i njeni zakoni nestaju. To je negostoljubiva oblast za ljude, gde tečnost počinje da isparava, a temperature idu i do -60 stepeni Celzijusa. Čovek ne bi mogao da preživi u ovoj zoni bez svemirskog odela kao zaštite od sila dekompresije i nedostatka kiseonika. Međutim, da bi došao do tamo, Baumgartner je prvo morao da prođe kroz još jednu "smrtonosnu zonu" bližu zemlji. Tokom prvih 300 metara njegovog uspinjanja, ukoliko bi došlo do pada, ne bi imao šansu za bekstvo, jer ne bi bilo dovoljno vremena da izađe iz kapsule i otvori padobran.

Uspon i njegov izlazak iz kapsule je protekao tačno po planu. Baumgartner je skočio nazad ka Zemlji pri brzini od skoro 588 km/h. Kasnije je rekao da je najteži deo bila ekstremna hladnoća sa kojom se susreo. "Jedva sam mogao da pomeram ruke. Moraćemo da poradimo na tom aspektu," rekao je. Austrijanac je dodao i da mora da se navikne na izuzetne dimenzije svemira. "Hteo sam da otvorim padobran nakon nekog perioda spuštanja, međutim, primetio sam da sam još uvek na visini od 15 km," rekao je.

Iako je ovo bio samo test skok za njegov predstojeći skok sa visine od gotovo 37 km, Baumgartner je ipak uspeo da se upiše među rekordere. Postao je tek treća osoba koja je uspela da skoči sa te visine i preživi.

Jedini ljudi koji su uspešno skočili sa veće visine su Rus Judžin Andrejev i Amerikanac Džozef Kinindžer, a obojica su svoj uspeh zabeležili 60-ih godina 20. veka. Kitinger, živa legenda, sada 83 godine star, mentor je u Red Bull Stratos projektu i vodio je Baumgartnerov test let iz Kontrole Misije u Rozvelu. Kitindžer je u timu od skoro 100 eksperata regrutovanih iz polja nauke, medicine i vazduhoplovstva specijalno za misiju. Tehnički direktor Art Tomson je bio uključen u izgradnji Stelt bombardera, a medicinski direktor dr Džon Klark bio je zvanični hirurg tokom šest letova Spejs šatla.

Test je pokazao da ne samo da je sistem kapsule funkcionisao tačno kako je i planirano, već je isto pokazao i ogromni stratosferski balon, što je direktor lansiranja balona Ed Koka i potvrdio. Delikatni div, koji je bio napumpan u ranim jutarnjim satima je daljinski ispumpan nakon Baumgartnerovog prizemljenja, upravo onako kako je i planirano. Svemirska kapsula u kojoj se Baumgartner vozio je otkačena od balona uz pomoć eksplozivne naprave, spuštena uz pomoć padobrana i neoštećena sletela u pustinji.

"Ovaj test će služiti kao savršena motivacija za tim i sledeće korake," rekao je Baumgartner sa ogromnim osmehom na licu, nakon što su prethodna dva testa za lansiranje planirana početkom nedelje morala da budu otkazana. Uslovi u pustinji u Novom Meksiku će u predstojećim nedeljama biti vetroviti, tako da će praktično biti nemoguće lansirati ovakav balon. Nakon što sezonski vetroviti uslovi prođu, još jedan test će se izvršiti sa visine od 27.4 km, pre nego što Baumgartner i tim pokušaju da obore rekord pred kraj godine.

Interesantan podatak je da je i jedan Srbin uključen u ceo projekat. Reč je o Predragu Vučkoviću, oficijalnom Red Bullovom fotografu iz Beograda koji je izabran da bude jedan od 5 fotografa koji će svojim objektivom pratiti ceo projekat.
Datum: 17.03.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...