x

Srbija ubedljiva protiv Grčke na EP

Srbija ubedljiva protiv Grčke na EP Foto: KSS

Naše najbolje košarkašice zabeležile su pobedu i u drugom kolu B grupe Evropskog prvenstva u Valensiji, pošto su ubedljivo savladale reprezentaciju Grčke – 85:51. Selektorka Marina Maljković dala je šansu svim igračicama, a najmlađe Maša Janković i Anđela Dugalić opravdale su poverenje i iskoristile minute na terenu na pravi način.


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021 održaće se u periodu od 17. do 27.  juna  2021. godine, u Francuskoj i Šoaniji, u organizaciji Košarkaškog saveza Francuske, Košarkaškog savez Španije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021


Naše košarkašice su snažno otvorile utakmicu, za samo dva minuta povele 9:0 (sedam poena Crvendakić) i odmah stavile Grkinjama do znanja da žele drugi trijumf na EP. Odlično su igrale izabranice selektorke Marine Maljković, u 5. minutu povele 15:4, mada je rival mini serijom 5:0 brzo uhvatio priključak – 9:15, a onda po isteku prve deonice smanjio na 13:17.


Promašivale su naše devojke na startu druge četvrtine, poentirale tek posle dva minuta zahvaljujući Škorić, a onda su ponovo uhvatile pravi ritam i serijom 13:0 u 15. minutu povele 30:13. Nastavila je Srbija da melje protivnika, u 19. minutu bilo je „plus 22“ (38:16), a na poluvremenu 40:16.


Ništa se nije promenilo ni u trećem periodu igre, velika razlika u kvalitetu bila je očigledna. Nastavio je naš tim da podiže prednost, pogađale su Crvendakić, Bruks, Vasić za ogromnih 53:19 u 24. minutu, a dav minuta kasnije bilo je i najvećih „plus 37“ – 60:23. Iskoristile su Grkinje nekoliko napada i do poslednje pauze smanjile na 37:65, mada je sve već bilo rešeno.


Pobeda košarkašica Srbije na startu EP


U poslednjoj četvrtini Grčka je na početku uspela da ublaži zaostatak na 25 poena (40:65) i to je bilo sve što su mogle… Naše košarkašice su potpuno kontrolisale rezultat i situaciju na parketu, pa su rutinski privele meč kraju i zabeležile drugu pobedu na Evropskom prvenstvu u Valensiji.



GRČKA – SRBIJA 51:85 (13:17, 3:23, 21:25, 14:20)


Sutra je slobodan dan na takmičenju, a Srbija u nedelju u 12.00 igra poslednji meč u B grupi protiv Crne Gore za prvo mesto i direktan plasman u četvrtfinale. Prvoplasirani timovi iz sve četiri grupe obezbediće direktan plasman u četvrtfinale (23. jun), dok će se drugoplasirane i trećeplasirane ekipe dva dana ranije (21. jun) boriti za mesto među osam najboljih.



Izjave nakon utakmice

Marina Maljković, selektorka srbije


-"Ako nama neko može da uzme 18 skokova u napadu, kao što je to uradila Italija, valjda i mi možemo nekome da uzmemo 18 skokova u napadu. to je bio zadatak, uzeli smo 20 skokova u napadu. sad to treba da nastavimo, to treba da bude potpno normalna stvar za svaku utakmicu jer, čim smo sada imali toliko skokova, znači da možemo… možda ne možemo svaki put 20, ali zašto ne bismo svaki put imale sigurnih preko deset… to možemo da uradimo, to je nešto što krasi našu igru. to nam uliva veliko samopouzdanje, jer imaćemo drugu šansu, ako promašimo. mislim da nam je to potrebno. odigrali smo pametan presing, bez da pravimo neke „divljačke“ penale, već da odradimo posao kako treba da se odradi. nisam zadovoljna pozicionom odbranom, kao i kontranapadom, koji može da bude mnogo, mnogo bolji."


Subota je slobodan dan, takmičenje se nastavlja u nedelju u 12.00 sati utakmicom protiv crne gore za prvo mesto u grupi.


-"Crna gora igra ozbiljno, to je tim kome ćemo najozbiljnije moguće pristupiti. imamo veliki respekt prema njima, prema njihovim vodećim igračicama koje se jako dobro poznaju i koje su na odličan način se kvalifikovale na evrobasket. dobro ćemo pripremiti tu utakmicu. ako ispravimo to o čemu sam pričala, onda ćemo imati dobru utakmcu. ako ne ispravimo, imaćemo problem sa crnom gorom". (Izvor: KSS)



Datum: 18.06.2021. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...