x

Pobeda košarkašica Srbije na startu EP

Pobeda košarkašica Srbije na startu EP Foto: KSS

U prvom meču na Evropskom prvenstvu u Valensiji, Srbija je u izuzetno teškom meču pobedila Italiju posle produžetka – 86:81!


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021 održaće se u periodu od 17. do 27.  juna  2021. godine, u Francuskoj i Šoaniji, u organizaciji Košarkaškog saveza Francuske, Košarkaškog savez Španije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021


Meč je od samog starta bio vrlo izjednačen, a posle pet minuta tvrde igre sa puno greška rezultat je bio 8:8. Zahvaljujući sjajnoj Sonji Vasić i Jeleni Bruks, naše devojke su povele 14:10. Posle deset minuta igre rezultat je bio nerešen 19:19. Posle četiri minuta igre u drugoj deonici naša reprezentacija je bila u zaostatku – 23:26. Druga četvrtina je uglvanom protekla uz prednost Italijanki od jednog do četiri poena, a završena vođstvom italijanske reprezentacije 39:37.


Otvorila je Sonja Vasić drugo poluvreme trojkom, isto je učinila i Crvendakić, pa je Vasić pogodila za dva i Srbija je posle dužeg vremena u 24. minutu povela 45:43. Međutim, Italijanke su odmah uzvratile, koristile greške našeg tima i ponovo bile u plusu – 52:47, 28 minut. Srbija je imala dosta problema u organizaciji napada, a rival je to iskoristio da u 30. minutu dođe do najvećih 57:49. Pogodila je Dabović za tri, pa je na poslednjoj pauzi bilo 57:52.



Pogodila je na početku poslednje deonice Bruks, pa Anderson za 56:57, da bi Italijanke preko Romeo u 34. minutu došle do „plus šest“ – 64:58. Nastavio je protivnik da kontroliše rezultat, u 36. minutu poveo i dvocifreno – 68:58. Konačno je usledila mini serija Srbije od 5:0 posle trojke Vasić, i ponovo je tačno tri minujta pre kraja sve bilo otvoreno – 63:68. Ukrala je loptu i pogodila Andreson za 65:68, ali je Zandalasini pogodila trojku, da bi istom merom odgovorila Bruks – 68:71, dva minuta pre poslednje sirene. Italijanke su podigle na 74:68, pogodila je Vasić za 70:74 na 51 sekundu pre kraja. Napravila je Dabović faul, promašila je Zandalasini dva penala, Dabović pogodila, pa Čađo ukrala loptu i Vasić poentirala za 74:74 na 26.4 sekunde pre kraja. Imala je Italija napad, promašila, a Bruks je uhvatila loptu. Rival je napravio faul, naš tim izveo loptu sa strane, Vasić promašila za dva. Ostalo je Italijankama 1.3 sekunde, nisu uspele da šutnu na koš i ušlo se u produžetak.


Košarkašice Srbije na startu EP protiv Italije


Otvorila je trojkom dodatnih pet minuta Karanjelo, naše devojke držale priključak sa linije penala, da bi posle rampe fenomenalne Vasić Crvendakić donela prednost Srbiji – 80:79, na manje od tri minuta pre kraja. Ukrala je loptu Crvendakić, pa uhvatila skok u napadu… Faulirana je Jovanović koja je jednom pogodila sa linije penala za 81:79 dva minuta pre kraja. Promašile su Italijanke trojku, Vasić pogodila „2+1“ za velikih 84:79. Smanjile su Italijanke na 81:84, ali je Bruks sjajno asistirala za Škorić 40 sekundi pre kraja – 86:81. Obe ekipe nisu iskoristile po napad do kraja, pa je Srbija počela da slavi veliku pobedu na EP.


SRBIJA – ITALIJA 86:81 (19:19, 18:20, 15:18, 22:17, 12:7)




Izjave nakon utakmice:


Marina Maljković, selektorka Srbije


-"Opet ću reći ono što stalno govorim. Kada ne igramo našu igru, mi nemamo šta da tražimo… Jasna je utakmica kao dan. Igrali smo loše, dosta sporo, nismo igrali našu prepoznatljivu odbranu, našu brzu igru. Nismo skakali, što je bilo dramatično. Pobedili smo jer smo verovali. I to je važno. Pobeda se piše."


Sledi meč sa Grčkom, koja je u prvom kolu izgubila od Crne Gore.


-"Svima deluje da je lakša utakmica. Lakša od Italije sigurno jeste, ali se igra u podne. Mi smo igrali produžetak. Bez ikakve razlike respektujem i Grčku i Crnu Goru. Ja neću na te utakmice doći drugačije. Uvek ću imati svoje odelo… Kada budem izlazila na jedan način na utakmicu sa Italijom ili Francuskom, a na neki drugi način na utakmicu sa Grčkom ili možda Slovačkom, prestaću da budem trener." Izvor: (KSS)


Datum: 17.06.2021. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...