x

Doder i Tomić na korak od odličja u Austriji

Doder i Tomić na korak od odličja u Austriji Foto: BSS

Srpski reprezentativci imali su sjajan nastup na turniru Svetskog seniorskog kupa, Austrian Open 2021, koji je od 27. do 30. maja 2021. održan u Gracu. Izuzetno mlad seniorski tim naše zemlje, u čijem je sastavu bilo i troje juniora, pokazao je visok kvalitet u paklenoj konkurenciji od gotovo 400 takmičara sa više kontinenata. Najdalje je stigao muški dubl Andrija Doder, Mihajlo Tomić koji je stao na korak od postolja. 


U četvrtfinalu poražen je od francuske kombinacije Lukas Korve, Ronan Labar (2:0). Uspeh Dodera i 17-godišnjeg Tomića posebno dobija na težini ako se zna da su put do glavnog žreba morali da prokrče iz kvalifikacija, i to pobedom nad Nemcima Kilijanom Ming Zeom Majrerom i Matijasom Šnableom (2:0). U prvom kolu glavnog žreba savladali su Čehe Mateja Hubačeka i Vita Kulišeka (2:1), a u osmini finala Poljake Macieja Matuša i Viktora Treckog (2:1). Ipak, u četvrtfinalu nisu imali snage za još jedan podvig izgubivši od petih nosioca i potonjih osvajača vicešampionske titule.


Prvi pobednici Tomex kupa za timove


Tomić je bio izvanredan i u mešovitom dublu u kojem je nastupio sa 16-godišnjom Anđelom Vitman. Njih dvoje su u prvom kolu bili bolji od Francuza Sami Corve, Emili Verselot (2:0), ali su u neizvesnoj borbi za plasman među osam najboljih poraženi od danske kombinacije Mikel Stofersen, Susan Ekelund Erselot (2:0). U istoj konkurenciji Doder i Sara Lončar su na startu glavnog žreba, posle velike borbe, poklekli u duelu sa Belgijancima Jonom Van Nivkerkeom, Lisom Đekves (2:0).


U prvom kolu muškog singla Luka Milić je izgubio od Indonežanina Panji Ahmad Maulana (2:0), koji je kasnije trijumfovao na turniru, dok su Lončareva i Vitmanova u osmini finala ženskog dubla poražena od potonjih osvajačica zlata, Ni Ketut Mahadevi Istarani i Serene Kani iz Indonezije (2:0). Lončareva je nastupila i u ženskom singlu gde u poslednjem kolu kvalifikacija izgubila od Kor Jing Ven iz Malezije (2:0).


Rašeti dva trofeja u Kragujevcu


Veliko hvala ovoj mladoj ekipi na još jednom sjajnom nastupu na internacionalnoj sceni. Iz turnira u turnir pomeraju svoje granice, implementiraju nove stvari i čine me ponosnim na ceo proces čiji je cilj da se badminton u Srbiji dovede na svetski nivo. Ovoga puta za malo smo ostali bez medalje ali ko je gledao naše nastupe, mogao je da vidi ogroman napredak već u odnosu na prošlonedeljni turnir u Sloveniji. Mnogo sam pozitivan i mnogo verujem u program rada Badminton saveza Srbije i vrlo skoro ostvarivanje najviših rezultata na svetskom nivou”, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije, Milan Barbir.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću srpskih seniora na turniru u Austriji.


Datum: 02.06.2021. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...