x

Crna Gora prvi put domaćin evropskog prvenstva u jedrenju

Crna Gora prvi put domaćin evropskog prvenstva u jedrenju Foto: JK Delfin

Luštica Bay i zvanično postaje novo stjecište jedriličara – po prvi put u Crnoj Gori okupljaju se najbolji evropski takmičari u ovom prestižnom sportu, djevojke i mladići do 21 godine starosti koji se takmiče u olimpijskoj klasi ILCA. Evropsko prvenstvo će se održati od 9. do 16. juna, a ljubitelji jedrilica će imati priliku da uživaju u bravurama mladih morskih vukova na talasima Jadrana, u prelijepom akvatorijumu zaliva Trašte, kao i u neodoljivom ambijentu naselja Luštica Bay.


U partnerstvu sa Jedriličarskim klubom „Delfin” (JK Delfin) iz Tivta i EurILCA (evropski ogranak Međunarodne asocijacije klase ILCA), nova Marina Luštica Bay ugostiće brojne takmičare i posjetioce koji će tokom osam dana kvalifikacija i finalnih trka uživati u prirodnim ljepotama Boke Kotorske i raznovrsnim sadržajima integrisanog naselja Luštica Bay.


„Podrška Luštice Bay mladim entuzijastima jedriličarima JK Delfin traje već nekoliko godina, a do sada je održano više regata koje su doprinijele afirmaciji jedrenja u Crnoj Gori. Na taj način se postepeno ostvaruje i naša zajednička vizija izgradnje Tivta kao prepoznatljive destinacije za evropske i svjetske nautičare i takmičenja. Činjenica da smo preuzeli organizaciju Evropskog prvenstva za mlade jedriličare u olimpijskoj klasi ILCA u godini koju i dalje karakterišu neizvjesnosti u pogledu globalnog razvoja turizma, najbolji je dokaz da smo uspjeli da pozicioniramo Lušticu Bay  kao nezaobilaznu destinaciju na jedriličarskoj mapi“, saopštio je u ime Luštice Development, Filip Džons (Philip Jones), direktor Orascom Marina Management. 


U Tivtu počelo Otvoreno prvenstvo Evrope u jedrenju


Na Evropskom prvenstvu se očekuje učešće više od 180 jedriličara iz 40 zemalja, koji će odmjeravati snage u susret kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine. Takmičari i takmičarke od 17 do 20 godina starosti biće akteri ovog događaja – takmičenje ILCA6 se održava za žene, a ILCA7 za muškarce do navršene 21 godine.


Registracija takmičara se odvija 9. i 10. juna. Kvalifikacije traju tri dana, od 11. do 13. juna, a zatim slijede tri dana finalnih nadmetanja, od 14. do 16. juna. Kulminacija prvenstva je ceremonija dodjele nagrada pobjednicima koja će se održati završnog dana prvenstva. U žiriju su renomirani međunarodni nautičari. Tokom prvenstva će biti sprovedene sve mjere predostrožnosti u skladu sa epidemiološkom situacijom. 


Prethodno ée, od 4-6 juna, u Luštici Bay biti održano Otvoreno prvenstvo Crne Gore za klasu ILCA što će dio učesnika Evropskog prvenstva iskoristiti kao test.


Luštica Bay pruža takmičarima, gostima i posjetiocima jedriličarskih takmičenja izuzetan ugođaj, istinsko zadovoljstvo za sva čula, i niz sadržaja i kreativno osmišljenih manifestacija u kojima će se relaksirati prateći trke sa kopna. Nakon uzbudljivih takmičenja, mogu se gustirati najfiniji gastronomski specijaliteti u brojnim barovima i restoranima pored obale mora, ili se prošetati naseljem uz posjetu odabranim buticima i trgovinama. Opuštanje na prelijepim plažama duž sedam kilometara obale, u zaleđu bujnog zelenila, obećava nezaboravno iskustvo.


Pored prirodnih ljepota, Luštica Bay nudi izazov i avanturu, te se ljubitelji nautičkih sportova i adrenalinskih užitaka mogu oprobati i u dinamičnim vodenim sportovima poput ronjenja, jet-skija, veslanja, jedrenja i vožnje kajaka, ili aktivnostima poput istraživanja pješačkih staza, planinarenja i vožnje biciklom unutar mreže uređenih prirodnih staza. Luštica Bay se nalazi u neposrednoj blizini rezervata prirode Solila u Tivtu, koji je prošle godine neprofitna organizacija Green Destinations proglasila jednom od najboljih održivih destinacija na svijetu. Uzbuđenja tokom Evropskog jedriličarskog prvenstva su zagarantovana, kako na moru tako i na kopnu.


Datum: 01.06.2021. Autor: Dragana Bećirović

PROČITAJTE JOŠ...