x

Srpkinje zauzele 31. i 32. mesto pištoljem na oproštaju od EP

Srpkinje zauzele 31. i 32. mesto pištoljem na oproštaju od EP Foto: SSS

Reprezentacija Srbije je danas završila učešće na Evropskom prvenstvu u Osijeku.


Poslednja disciplina programa za naše takmičarke bilo je gađanje malokalibarskim sport pištoljem. Jasmina Milovanović i Zorana Arunović su pogodile po 574 kruga. Milovanovićeva je zbog većeg broja unutrašnjih centara osvojila  31, a Arunovićeva 32. mesto. 


U ponedeljak, u prvoj polovini kvalifikacija (30 metaka precizna paljba) Arunovićeva je sa visokih 296 krugova zauzela treće mesto, a Milovanovićeva je sa sa 288 bila na 20.poziciji.


Danas je održan drugi deo kvalifikacija (30 metaka brza paljba), koji kratko traje, a često donosi velike preokrete. Tako je bilo i ovaj put. 


Najveći napredak u borbi za vrh napravila je Francuskinja Matild Lamol, koja je posle precizne paljbe bila 17. Danas je izbila na četvrto mesto u kvalifikacijama i obezbedila finale, a na kraju osvojila zlato. Naše predstavnice su bile u grupi takmičarki koje su pale u plasmanu.


Seniorke Srbije sedme u Evropi, miks na 10. mestu


–Zoranin i Jasminin rezultat je u značajnoj meri posledica manjka velikih takmičenja. Naravno i svi drugi su imali isti problem, ali nekima takve stvari padaju lakše, nekima teže. U našem slučaju to je bio jedan od bitnih faktora koji je odredio krajnji rezultat – kaže Jelena Arunović, selektor za pištolj i lični trener Zorane Arunović.


U prvoj rundi kvalifikacija Zorana je postigla identičan rezultat kao i, u tom trenutku, dve prvoplasirane takmičenje.


-Njen rezultat u preciznoj paljbi je izvanredno dostignuće, iako je lošije krenula. Međutim, brza paljba je specifična. Iskazivanje preciznosti u tim okolnostima je ono što Zorani ne „leži“. Ipak, nije bila toliko loša, koliko krajnji rezultat pokazuje. Naravno, nije bila ni precizna. S obzirom da sam bila na licu mesta, njeno današnje izdanje bih ocenila kao prosečno pucanje.Nastavljamo da radimo, da popravljamo detalje koje su se pokazali kao veći nedostaci. Bilo je dobrih, bilo je loših stvari, u šta spada ova brza paljba. Kad je Zorani reč, raduje me što je od prvog do poslednjeg dana preciznost rasla.


Srpski strelci pištoljem su u Osijeku,  zabeležili nekoliko vrlo visokih plasmana, osvojili su tri medalje, ali Jelena Arunović smatra da mogu i više.


–Svima nam je mnogo značilo Evropsko prvenstvo da vidimo sve naše vrline i mane i gde smo u odnosu na konkurenciju.Kad je o rivalima reč, danas su u kvalifikacijama postignuti odlični rezultati, koji najavljuju da Evropa može da parira Aziji u ovoj disciplini. Što se nas tiče, čeka nas nastavak rudarskog posla, trenutni nivo nije ono čemu težimo. Sledeći izazov nas očekuje za manje od mesec dana, takođe u Osijeku, gde će biti održan Svetski kup –zaključila je Arunovićeva.


Prvenstvo Evrope traje do nedelje, a na programu su discipline malokalibarskim oružjem, u kome Srbija nema predstavnike, i u gađanju glinenih golubova.


Srpskim seniorima 13. mesto u ekipnoj konkurenciji u trostavu na EP u Osijeku



Rezultati 11. dana


MK sport pištolj, žene, finale: 1.Matild Lamol (Francuska) 35 „hitova“ (unutrašnji centar – pogodak 10,2 i bolji), 2. Monika Karš (Nemačka) 30, 3.Vitalina Bacaraškina (Rusija) 27...

 Kvalifikacije (30 metaka precizna + 30 brza paljba): 1. Silvija Štajner (Austrija) 590, 2. Olena Kostevič (Ukrajina) 588, 3. Bacaraškina 588... 31. Jasmina Milovanović 574 (288+286), 32. Zorana Arunović 574 (296+278)...



Medalje i visoki plasmani srpskih strelaca u Osijeku



Srpski strelci su na Evropskom prvenstvu izborili 18 plasmana među deset najboljih, uključujući pet medalja i jednu olimpijsku kvotu.


Srebrne medalje (4): Seniorski miks vazdušni pištolj (Zorana Arunović/Damir Mikec); vazdušna puška seniori, ekipno (Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Lazar Kovačević);Damir Mikec (MK pištolj slobodnog izbora, seniorska konkurencija); Marko Ivanović (vazdušna puška, juniori)


Bronzana medalja: vazdušni pištolj seniorke, ekipno (Zorana Arunović, Jasmina Milovanović, Brankiza Zarić).


Četvrto mesto (2): MK puška trostav juniorke, ekipno (Marija Kolarević,Anja Knežević, Emilija Ponjavić); juniorski miks trostav (Marija Kolarević/Marko Ivanović).


Peto mesto (4): Milenko Sebić (vazdušna puška,seniori, ispunjena olimpijska kvota); vazdušni pištolj seniori, ekipno  (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov); Aleksandra Havran (vazdušna puška, juniorke); juniorke vazdušna puška, ekipno (Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić, Jovana Ljuboja).


Šesto mesto (2): Milenko Sebić, seniori MK puška trostav; juniorke vazdušni pištolj, ekipno (Jovana Todorović, Jelena Todorović, Stanislava Popov).


Sedmo mesto (2): MK puška trostav seniorke, ekipno (Sanja Vukašinović, Andrea Arsović, Teodora Vukojević); Jovana Todorović (vazdušni pištolj, juniorke).


Deseto mesto (3): seniorski miks MK puška trostav (Sanja Vukašinović/Milenko Sebić);Milutin Stefanović (MK puška ležeći, seniorska konkurencija); Duško Petrov (MK pištolj slobodnog izbora, seniorska konkurencija).


Datum: 01.06.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...