x

Milenko Sebić šesti u trostavu, juniorkama četvrto mesto

Milenko Sebić šesti u trostavu, juniorkama četvrto mesto Foto: SSS

Milenko Sebić je osvojio šesto mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava (3 puta 40 metaka) osmog dana Evropskog prvenstva u Osijeku. 


Visokim plasmanom učešće na EP danas je završila ženska juniorska reprezentacija (Marija Kolarević,Anja Knežević, Emilija Ponjavić), koja je zauzela četvrtu poziciju u ekipnom takmičenju MK puškom iz trostava


Šesto mesto u trostavu je drugo finale za Sebića na EP u Osijeku. Pre pet dana plasirao se na petu poziciju vazdušnom puškom i time Srbiji doneo novu olimpijsku kvotu. 


Srpske juniorke u borbi za ekipnu bronzu u Osijeku


Uz Sebića, samo još jedan strelac je u Osijeku došao do dva pojedinačna seniorska muška finala u olimpijskim disciplinama puškom. Norvežanin Larsen je vazdušnom puškom bio šesti, a danas je u trostavu stigao do srebra.


Milenko Sebić je u kvalifikacijama pogodio vrednih 1.179 krugova i zauzeo četvrto mesto. Borba za finale je bila kvalitetna i izjednačena. Čak petorica strelaca, plasiranih od četvrtog do osmog mesta su zabeležila rezultat od po 1.179 krugova, a naš reprezentativac je pogodio najviše unutrašnjih centara, pa mu je pripala četvrta pozicija. Dvojica takmičara sa po 1.178 krugova, su ostala na devetom i desetom mestu, pred vratila finala.


Milutin Stefanović je pogodio pet krugova manje od Sebića, što je bilo dovoljno za 18.mesto, a Stevan Pletikosić je završio na 40.poziciji. 


Kvalifikacijama su, kao i pre dve godine na EP u Bolonji, dominirali Norvežani. Sva trojica reprezentativaca Norveške su se plasirali među osam najboljih.


Sebić je na startu finala izgubio korak za rivalima, ali u nastavku ušao u borbu za odličja. Posle prvog stava (15 metaka klečećim stavom) nalazio se na osmom mestu. U sledećem stavu (15 hitaca ležeći) počeo je da topi zaostatak i popeo se na sedmu poziciju. Odlično je počeo u poslednjem, stojećem stavu i skočio na peto mesto. Ipak, posle ukupno 41.hica finala, kada ispada šestoplasirani zaostajao je samo 0,2 kruga za Čehom Privartskim i završio takmičenje.


Damiru Mikecu srebro MK pištoljem slobodnog izbora u Osijeku


Norvežani su blistali i u finalu. Zlato je pripalo Jon-Hermanu Hegu, a Henrik Larsen je bio drugi, dok je treće mesto pripalo iskusnom iskusnom Belorusu Juriju Ščerbaceviču. U ovoj disciplini delila se jedna olimpijska kvota, a osvojio ju je osmoplasirani Litvanac Karolis Girulis, učenik našeg nekadašnjeg olimpijca Nemanje Mirosavljeva.


Reprezentacija Srbije u trostavu za juniorke je do duela sa bronzu,u kome je odmerila snage sa Češkom, došla osvajajući četvrto mesto u jučerašnjim kvalifikacijama


U duelima za medalje, svaki strelac ima direktnog rivala u protivničkom timu. Posle svake serije, rival sa boljim rezultatom donosi dva poena timu.


U meču sa Čehinjama iz klečećeg stava gađala je Marija Kolarević,najiskusnija članica ekipe (jedina koja nije debitantkinja). Anja Knežević je skupljala poene iz ležećeg, a Emilija Ponjavić iz stojećeg stava. 


Srpske devojke su odlično počele duel za bronzu, povele sa 10:2. Međutim, Čehinje su postepeno smanjivale zaostatak i sredinom finala stekle dva poena prednosti (21:19, 25:23). U devetoj seriji sve tri Srpkinje su bile bolje od rivalki, osvojile šest poena za preokret  i vođstvo od 29:25. Međutim, Čehinje su ponovo preuzele kontrolu i ostvarile pobedu (49:35).


Zorana Arunović i Damir Mikec vicešampioni Evrope u miksu


Rezultati osmog dana


MK puška trostav (3 puta 40 metaka), seniori, finale: 1. Jon-Herman Heg (Norveška) 461,0, 2. Henrik Larsen 459,9 (obojica Norveška), 3. Juri Ščerbacevič (Belorusija) 448,9... 6. Milenko Sebić 418,5... Kvalifikacije: 1. Larsen 1.186, 2. Heg 1.184,3. Karolis Girulis (Litvanija) 1.184, 4.Sebić 1.179... 18. Milutin Stefanović 1.174... 40. Stevan Pletikosić 1.165...


MK puška trostav, juniorke, ekipno: Meč za zlato: Italija – Švajcarska 48:39. Meč za bronzu: Češka – Srbija 49:35.


Reč selektora


Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, se u komentaru današnjih takmičenja, osvrnuo na rezultate kvalifikacija muškog trostava.


-Nivo rezultata je bio vrlo visok. Nikad do sada za plasman u finale na evropskim takmičenjima nije bilo neophodno pogoditi čak 1.179 krugova. Milenko Sebić je uspeo da u tako jakoj konkurenciji uđe među osam najboljih. Učešće u pojedinačnim takmičenjima u Osijeku zaokružio je sa dva finala i  izborenom olimpijskom kvotom, čime je pokazao da je svetska klasa. Ispunio je zadatak. U finalu je nešto lošije krenuo, ali zato je zablistao u stojećem stavu, u finišu takmčenja. Malo je nedostajalo da napravi bar korak dalje.


Juniorke su u ekipnom plasmanu bile četvrte.


–Naša ženska omladinska reprezentacija je vazdušnom puškom bila peta, a malokalibarskom četvrta i time ispunila očekivanja. Možemo da budemo zadovoljni kako su se snašle u novom sistemu ekipnih takmičenja, s kojim su se prvi put susrele.


Program za nedelju


Srpske reprezentativce u nedelju očekuju jedno pojedinačno i jedno ekipno takmičenje.


U pojedinačnom takmičenju seniorki u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava učestvovaće Andrea Arsović,Sanja Vukašinović i Teodora Vukojević.


Muški seniorski tim u trostavu, Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić će se nadmetati u ekipnoj konkurenciji.


Naredne sedmice na programu su još tri discipline u kojima će Srbija imati predstavnike. U ponedeljak će Arsovićeva,Vukašinovićeva i Vukojevićeva učestvovati u ekipnoj konkurenciji, a istog dana na programu je i nadmetanje seniorskih miks parova u trostavu. Takmičenje MK sport pištoljem za žene, u kojem nas predstavljaju Zorana Arunović i Jasmina Milovanović, biće održano u ponedeljak i u utorak. 


Datum: 30.05.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...