x

Damiru Mikecu srebro MK pištoljem slobodnog izbora u Osijeku

Damiru Mikecu srebro MK pištoljem slobodnog izbora u Osijeku Foto: SSS

Damir Mikec je osvojio srebrnu medalju u gađanju malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora na Evropskom šampionatu u Osijeku.


Ovo je peta medalja za Srbiju na šampionatu u Osijeku, četvrta u seniorskoj konkurenciji. Ujedno ovo je i drugo srebro za Mikeca, jer juče je u paru sa Zoranom Arunović osvojio titulu vicešampiona Evrope u miksu vazdušnim pištoljem


Damir je drugi put postao vicešampion kontinenta u ovoj disciplini. Srebro je osvojio i 2017. u Bakuu, a pre dve godine u Bolonji nije učestvovao. U riznici ima i jedno svetsko srebro MK pištoljem slobodnog izbora.


Zorana Arunović i Damir Mikec vicešampioni Evrope u miksu


Šestog takmičarskog dana, blizu odličja bio je i juniorski mešoviti par Srbije Marija Kolarević/Marko Ivanović. Zauzeli su četvrto mesto u nadmetanju miks timova u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava.  


S obzirom da je reč o neolimpijskoj disciplini, u gađanju MK pištoljem slobodnog izbora nema finala (plasman se određuje posle 60 metaka osnovnog dela), a na EP u Osijeku muškarci i žene učestvuju u jedinstvenoj konkurenciji. Ipak, jači pol u ovoj disciplini dominira. Uz Mikeca, medaljama su se okitili Ukrajinac Oleg Omelčuk , novi šampion Evrope, i bronzani Viktor Bankin (Rusija).


Nije bilo mnogo preokreta. Sredinom takmičenja, Omelčuk je preuzeo čelnu poziciju, a Mikec je tada uhvatio dobar ritam i „zaseo“ na drugo mesto, koje nije ispuštao do kraja. Pogodio je 562 kruga, sedam manje od Omelčuka, a tri više od Bankina. Duško Petrov je deseto mesto izborio sa 551 krugom, dok je naš treći predstavnik Dimitrije Grgić je osvojio 20.poziciju.


Srpskim ekipama srebro i bronza na EP vazdušnim oružjem u Osijeku


Trojica srpskih seniora takmičila su se u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (60 metaka). I u ovoj neolimpijskoj disciplini, poput gađanja MK pištoljem slobodnog izbora, , žene i muškarci su učestvovali u jedinstvenoj konkurenciji. Na startnoj listi našlo se čak 123 strelaca oba pola. Od srpskih strelaca najviše je pokazao Milutin Stefanović,koji je zauzeo 10.mesto, Milenko Sebić se plasirao na 26, a Stevan Pletikosić na 34.poziciju. Za svu trojicu gađanje MK puškom iz ležećeg stava je bilo priprema za trostav.


Pobedio je Norvežanin Henrik Larsen, ispred dve dame Rebeke Kek (Austrija) i Alaksandra Dmitrijeva (Belorusija).



Juniorima izmaklo odličje


Miks takmičenja u gađanju malokalibarskom puškom su potpuno nova disciplina, koja je danas „debitovala“ na Evropskom prvenstvu, takmičenjem juniora. U prvoj fazi kvalifikacija svaki strelac ispaljuje po 15 hitaca u svakom od tri stava (90 po timu), a u drugoj po deset (60 po timu).


Srpski juniori Kolarevićeva i Ivanović su se dobro odgovorili na novi izazov i iskustvo. U prvoj fazi su zauzeli drugo, a u narednoj treće mesto i prošli u meč za bronzu. Samo krug ih je delio od duela za zlato. 


Mečevi za medalje se znatno razlikuju od mešovitih parova vazdušnim oružjem. U trostavu jedan član tima gađa iz stojećeg, drugi iz klečećeg stava i ima direktnog rivala u protivničkom timu. Posle svakog hica se pravi presek, strelac sa boljim rezultatom donosi dva poena ekipi (u svakoj seriji dele se četiri poena). Pobeđuje tim koji osvoji 31 poen.


Milenko Sebić peti vazdušnom puškom


U duelu sa Mađarima, Marija Kolarević je gađala iz klečećeg stava, rivalka joj je bila Ester Mesaroš, a Marko Ivanović se nadmetao protiv Viktora Kiša. Meč je obilovao preokretima.Srbija je posle tri serije vodila sa 10:2, Mađari su preokrenuli na 14:10. Naš tim je izjednačio (14:14). Posle toga se neko vreme vodila ravnopravna borba, a onda su Mađari „pobegli“ na „+8“ (28:20). Posle tajm-auta, koji je tražio srpski trener Saša Iker, naš tim je smanjio zaostatak (24:28), ali Mađari su zadržali četiri poena prednosti do kraja (32:28).


Druga ekipa Srbije Emilija Ponjavić/Dimitrije Gaćeša je u prvoj fazi kvalifikacija zauzela 16.mesto i nije prošla među osam najboljih.



Rezultati šestog dana


Malokalibarski pištolj slobodnog izbora, jedinstvena seniorska konkurencija (muškarci i žene): 1. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 562, 2. Damir Mikec (Srbija) 562, 3. Viktor Bankin (Rusija) 559… 10. Duško Petrov 551… 20. Dimitrije Grgić 544…


Malokalibarska puška ležeći stav (60 metaka), jedinstvena seniorska konkurencija (muškarci i žene): 1.Henrik Larsen (Norveška) 628,8, 2. Rebeka Kek (Austrija) 626,4, 3. Alaksandra Dmitrijeva (Belorusija) 626,1... 10. Milutin Stefanović 624,3...26. Milenko Sebić 622,6... 34. Stevan Pletikosić 621,6...


Malokalibarska puška trostav, juniorski mešoviti parovi – Meč za zlato: Rusija 1 (Igor Skuratov/Alina Kizbulina) –Mađarska 1 (Ester Deneš/Soma Hamerl) 31:21 u poenima.Meč za bronzu: Mađarska 2 (Ester Mesaroš/Viktor Kiš) – Srbija 2 (Marija Kolarević/Marko Ivanvović) 32:28. Kvalifikacije - Prva faza: 1.Mađarska 1 880, 2. Srbija 2 874, 3. Italija 1 871...16. Srbija 1 (Emilija Ponjavić/Dimitrije Gaćeša) 850...Druga faza: 1. Mađarska 587, 2. Rusija 1 581, 3.Srbija 2 580, 3. Mađarska 2 578...


Jelena Arunović, selektor za pištolj, je ocenjujući današnje takmičenje, kazala:


-Česitam Damiru i njegovom treneru Goranu Mikecu na uspehu u istorijskom takmičenju, jer ne znam da li su ikada muškarci i žene u ovoj disciplini učestvovali zajedno. S druge strane, šteta je što nije bilo ekipnog plasmana, jer naša ekipa, aktuelni vicešampion sveta, bi sigurno osvojila medalju, prosek rezultata je bio dovoljno dobar za odličje. Takođe, žao mi je što ova disciplina više nije olimpijska, jer da je tako imali bismo još šansi za visoke plasmane na Igrama.


Goran Mikec, brat i trener Damira Mikeca, posle novog srebra kaže:


-S obzirom da ovo nije olimpijska disciplina, nije nam bila prioritet tokom priprema. U prvom planu nam je vazdušni pištolj. Ipak, nismo je zapostavili ni MK pištolj, Damir voli ovu disciplinu i sačuvao je motivaciju i posle takmičenja vazdušnim pištoljem. Sve u svemu, „na svežinu“ je postigao vrlo vredan rezultat, 562, i zaslužio medalju.


Program za petak


Sedmog dana takmičenja nadmetaće se tri srpske juniorke. Marija Kolarević, Emilija Ponjavić i Anja Knežević učestvovaće u ekipnom takmičenju u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava. Sistem takmičenja je isti kao i u miks parovima ove discipline. Sutra će biti održane kvalifikacije, a mečevi za medalje su u subotu.


U muškoj juniorskoj konkurenciji Srbija nema ekipu.


Datum: 28.05.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...