x

Srpske juniorke u borbi za ekipnu bronzu u Osijeku

Srpske juniorke u borbi za ekipnu bronzu u Osijeku Foto: SSS

Sedmog dana Evropskog prvenstva u Osijeku nije se takmičilo mnogo srpskih strelaca, ali dobri rezultati nisu izostali.


Ženska juniorska reprezentacija se plasirala u meč za bronzanu medalju ekipnog takmičenja u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava. U našoj ekipi su Marija Kolarević, Anja Knežević i Emilija Ponjavić.


Meč za bronzu na programu je u subotu, a danas su održane prva i druga faza kvalifikacija.


Format novog timskog takmičenja je isti kao i u nadmetanju miks parova u ovoj disciplini, održanog juče. U prvoj fazi svaki član ekipe ispaljuje po 15 hitaca iz svakog stava – standardnim redosledom – klečeći,ležeći,stojeći (135 po timu). Kneževićeva, Ponjavićeva i Kolarevićeva su u ovoj fazi skupile 1.285 krugova i sa sedmog mesta prošle u drugu fazu. 


Damiru Mikecu srebro MK pištoljem slobodnog izbora u Osijeku


Drugi deo kvalifikacija je ekspresan, svaka takmičarka ispaljuje po 30 metaka (10 po stavu). Srpkinje su sa 860 krugova zauzele četvrto poziciju i plasirale se u duel za bronzu, zajedno sa Češkom. U meču za zlato suočiće se Švajcarska i Italija.


U mečevima za medalje svaki član ekipe puca iz jednog stava i ima direktnog rivala u protivničkom timu. Posle svakog hica strelac sa boljim rezultatom donosi svojoj reprezentaciji dva poena. Meč se završava kada neki od timova skupi 46 poena.


Danas su održane i kvalifikacije i dueli za medalje u muškoj juniorskoj ekipnoj konkurenciji u trostavu, u kojoj Srbija nije imala tim. Većim delom takmičenja dominirala je Rusija, koja je u meču za zlato pobedila Mađarsku (50:22). Bronzu je, trijumfom nad Poljskom (48:36) izborila Hrvatska.


Uz tri juniorke, u subotu će se na vatrenu liniju izaći i trojica srpskih seniora. Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić će se nadmetati u pojedinačnom takmičenju u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava (3 puta 40 metaka). U prepodnevnim kvalifikacijama će učestvovati 65 strelaca.  Finale je na programu u popodnevnim časovima.


Zorana Arunović i Damir Mikec vicešampioni Evrope u miksu


Rezultati sedmog dana


MK puška trostav, juniorke, ekipno takmičenje, kvalifikacije – Prva faza: 1. Mađarska 1.300, 2. Češka 1.294, 3. Italija 1.293....7. Srbija 1.285... Druga faza: 1. Švajcarska 865, 2. Italija 865, 3. Češka 864, 4. Srbija 860...


Datum: 29.05.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...