x

Zorana Arunović i Damir Mikec vicešampioni Evrope u miksu

Zorana Arunović i Damir Mikec vicešampioni Evrope u miksu Foto: SSS

Reprezentativci Srbije su na nisku odličja na Evropskom prvenstvu u streljaštvu Osijeku dodali četvrtu medalju, ovaj put srebrnu.


Mešoviti par vazdušnim pištoljem Zorana Arunović i Damir Mikec je petog dana EP odbranio titulu vicešampiona Starog kontinenta, osvojenu lane u Vroclavu.


Miksevi su od 2016.godine deo zvaničnog programa Evropskog prvenstva. Arunovićeva i Mikec su na svih šest dosadašnjih šampionata došli do pobedničkog postolja! Na prvenstvima 2016. i 2017. osvojili su zlato, 2018, 2020. i 2021. godine  su izborili srebro, a 2019.bronzu.


U vrlo izjednačenoj borbi u prvoj fazi kvalifikacija (u kojoj svaki strelac ispaljuje po 30 dijabola), Arunovićeva i Mikec su zauzeli sedmo mesto sa 575 krugova i prošli među osam najboljih. U drugoj fazi u kojoj strelac za ispaljivanje 20 hitaca ima 20 minuta, odskočili su Rusija sa 390 i Srbija sa 386 krugova i prošle u finale. 


Srpskim ekipama srebro i bronza na EP vazdušnim oružjem u Osijeku


Sistem mečeva za medalje je identičan kao i u ekipnom takmičenju, održanom juče. Posle svake serije sabiraju se rezultati, bolji tim dobija dva boda, dok neko ne osvoji 16 poena.


Za Rusiju su gađali evropska pojedinačna vicešampionka Evrope Vitalina Bacaraškina i Artem Černousov. Isti ovi parovi odmerili su snage i u duelu za zlato na EP 2020.godine u Vroclavu. Posle velike borbe rame uz rame, ruski tim je slavio minimalnom razlikom (17:15).


I današnji meč za zlato je bio izjednačeno nadmetanje, sa preokretima, ali sa skoro istim ishodom kao 2020. Rusija je pobedila 17:13. Rusi su vodili sa 4:0 i 7:3. Tada je selektor našeg tima Jelena Arunović zatražila tajm-aut, posle koga su Arunovićeva i Mikec bili uspešniji u tri uzastopne serije i poveli sa 9:7. Potom je usledio ruski tajm-aut, koji je vratio Černousova i Bacaraškinu u ritam, pa su preuzeli vođstvo (11:9). Srbija je dva puta izjednačila (11:11, 13:13), ali Rusi su bili bolji u 14. i 15. seriji za trijumf od 17:13.


Drugi miks Srbije pištoljem Jasmina Milovanović/Dimitrije Grgić je zauzeo 19.poziciju, od druge faze su ih delila tri kruga.


I u takmičenju mešovitih parova puškom Srbija je imala dva tima. Andrea Arsović i Milutin Stefanović su se plasirali na 35, a Sanja Vukašinović i Milenko Sebić na 39.mesto. Pobedom je iznenadio miks Francuske, koji je u finalu ubedljivo savladao Rusiju

Rezultati petog dana


Vazdušni pištolj - Meč za zlato: Rusija (Vitalina Bacaraškina/Artem Četnousov) - Srbija (Zorana Arunović/Damir Mikec) 17:13. Meč za bronzu: Portugal (Žoana Kaštelao/Žoao Košta) – Austrija (Silvija Štahner/Rihard Zehmajster) 16:14.Kvalifikacije - prva faza: 1. Rusija  1 583, 2. Austrija 579, 3. Ukrajina 2 577… 7. Srbija 2 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 575… 19. Srbija 2 (Jasmina Milovanović/Dimitrije Grgić) 571... Druga faza: 1. Rusija 1 390, 2. Srbija 1 386, 3. Portugal 1 381, 4. Austrija 379...


Milenko Sebić peti vazdušnom puškom


Vazdušna puška, miks – Meč za zlato: Francuska 1 (Ošen Miler/Brajan Boduen) – Rusija 1 (Anastasija Galašina/Vladimir Maslenjikov) 16:4. Meč za bronzu: Rusija 2 (Julija Karimova/Sergej Kamenski) – Izrael (Tai Engler/Sergej Rihter) 16:6.Kvalifikacije – prva faza: 1. Norveška 1 632,0 (evropski rekord)...35. Srbija 1 (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 622,6...39. Srbija 2 (Sanja Vukašinović/Milenko Sebić) 618,2... Druga faza: 1.Francuska 1 421,5, 2. Rusija 1 420,8, 3. Izrael 420,1...


Reč selektora


Selektor reprezentacije za pištolj Jelena Arunović je, analizirajući nadmetanje mikseva, kaže:


-Bilo je dosta iznenađenja, koja smo i očekivali, s obzirom na dugu takmičarsku pauzu. Mnogi favoriti su bili daleko od medalja. Ipak, Zorana Arunović i Damir Mikec su potvrdili kvalitet i održali kontinuitet uspeha. Od početka prvenstva u Osijeku, nivo preciznosti i rezultata iz takmičenja u takmičenje, iz dana u dan raste, što je potvrda dobrog i intenzivnog rada u poslednjih 14 meseci. Taj napredak me posebno raduje.


Prva faza kvalifikacija je bila izuzetno teška i izjednačena.


– Zorana i Damir su prevazišli poteškoće i prošli među osam najboljih. Vrlo blizu druge faze bio je i naš drugi miks, držali su dobar nivo, ali su popustili u samoj završnici. Kad je o drugoj fazi kvalifikacija reč, naš tim je maestralno odradio posao i zaslužio finale. U duelu za zlato smo ponovo pokazali da smo ravnopravni sa Rusima, da možemo da ih „pritisnemo“, ali nam je nedostajala dobra završnica. Čestitamo rivalima, ali svakako moramo da budemo srećni, Damir i Zorana su ponovo pokazali da odlično funkcionišu kao tim. 


Srpske juniorke puškom pete u Evropi, tim pištoljem na šestom mestuProgram za četvrtakNadmetanjima seniorskih miks parova danas je završeno Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem. Od četvrtka sva takmičenja će biti održavana na malokalibarskom strelištu „Pampas“.


Sutra će se nadmetati desetoro srpskih strelaca.


Na vatrenu liniju izlaze šestorica seniora u neolimpijskim disciplinama. Malokalibarskom puškom iz ležećeg stava gađaće Stevan Pletikosić,Milenko Sebić i Milutin Stefanović. U nadmetanju malokalibaskim pištoljem slobodnog izbora nadmetaće se Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov. U obe discipline žene i muškarci se takmiče u jedinstvenoj konkurenciji i nema finala, plasman se određuje posle osnovnog dela (60 metaka).


Srpski juniori Evropsko prvenstvo nastavljaju učešćem u disciplini koja se prvi put nalazi na programu EP , u takmičenju mešovitih parova malokalibarskom puškom iz trostava. Iskustvo u novoj disciplini steći će miksevi Marija Kolarević/Marko Ivanović i Emilija Ponjavić/Dimitrije Gaćeša.


Datum: 27.05.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...