x

Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem premešteno u Osijek

Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem premešteno u Osijek Foto: SSS

Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem će, po najnovijoj odluci Prezidijuma Evropske streljačke konfederacije, biti održano u Osijeku u maju, zajedno sa EP u disciplinama malokalibarskim oružjem i u gađanju glinenih golubova.


Po prvobitnom kalendaru, EP vazdušnim oružjem je trebalo da bude održano od 26. februara do 6.marta, u finskom gradu Lohja. Početkom ove nedelje lokalni Organizacioni komitet je saopštio da zbog razvoja situacije oko pandemije korona virusa nije u mogućnosti da bude domaćin i otkazao šampionat.


Čelnici Evropske streljačke konfederacije su odmah najavili da će probati da nađu novo rešenje. 


Otkazano Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u Lohji


Na poslednjem sastanku Prezidijum je odlučio da se odredi novi termin šampionata vazdušnim oružjem i da se dva prvenstva Starog kontinenta spoje u jedno. Osijek je odavno bio izabran za domaćina Šampionata Evrope malokalibarskim oružjem, koji je predviđen za termin 23.maj – 6. juni.


Još nije određen kalendar takmičenja, odnosno da li će EP vazdušnim oružjem biti organizovano neposredno pre šampionata Starog kontinenta malokalibarskim oružjem ili će se takmičenja u jednom delu preklapati.


Na oba prvenstva će „na talonu“ biti i olimpijske kvote. Na EP vazdušnim oružjem biće podeljeno šest – po dve vazdušnom puškom za muškarce i žene i po jedna vazdušnim pištoljem u obe konkurencije, dok će se na šampionatu kontinenta MK oružjem strelci boriti za četiri kvote, za po jednu u svakoj olimpijskoj disciplini: puška trostav muškarci, puška trostav žene, sport pištolj žene i pištolj brza paljba muškarci.


Bobana Momčilović Veličković i Damir Mikec najuspešniji strelci Srbije za 2020. godinu


Osijek je do sada četiri puta bio domaćin Evropskog prvenstva – tri puta šampionata malokalibarskim oružjem (1985, 2009, 2013), a 2019. godine u ovom gradu je organizovano EP vazdušnim oružjem.



Reprezentacija na okupu u nedelju u Novom Sadu


Odlaganje Evropskog prvenstva promenilo je planove svih nacionalnih timova na Starom kontinentu, pa i srpskog, ali naši reprezentativci nastavljaju sa aktivnostima. 


U nedelju će u Novom Sadu biti održano kontrolno takmičenje za strelce koji bi putovali na EP vazdušnim oružjem u Finskoj da šampionat nije otkazan. Sastav naše selekcije je bio određen neposredno pre otkazivanja.


Trofej Beograda 2020: Vrhunski rezultati za kraj sezone


Na kontrolni meč pozvani su -


Puška, seniori: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92), seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Teodora Vukojević („Čika Mata“), juniorke: Kristina Lazarević (Novi Beograd-Ušće), Aleksandra Havran (Jedinstvo), Jovana Ljuboja (Partizan), junior: Marko Ivanović („Čika Mata“)


Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov („Aleksa 

Dejović“), seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011), Jasmina Milovanović (Akademac), Brankica Zarić (Novi Sad 1790).


–Prilikom pravljenja programa rada reprezentacije za ovu godinu, planirana su dva kontrolna takmičenja u Novom Sadu, 14. i 27. januara, koja bi bila u svrhu priprema za Evropsko prvenstvo u Finskoj. Ranijih godina, u ovom periodu sezone važne provere naših reprezentativaca pred šampionat Evrope bili su mitinzi u slovenačkim Rušama i u Minhenu. Međutim, ta dva turnira ove zime neće biti održana, pa smo umesto njih u program uvrstili kontrolna takmičenja – kaže Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.– Kada smo dobili informaciju o odlaganju Prvenstva Evrope, nismo odustali od kontrolnog takmičenja. Okupljanje će biti dobra prilika za proveru forme, održavanje timskog duha, a i za dogovore oko planova, koje ćemo morati da prilagođavamo u skladu sa promenama u međunarodnom kalendaru takmičenja.


Treće kolo Kupa SSS: Kovačević najprecizniji puškom


Na kontrolnom meču, svi strelci će gađati kvalifikacioni deo takmičenja (60 dijabola), a finale će biti održano po specifičnom sistemu. Neće biti ispadanja, kao na zvaničnim takmičenjima, već će svi finalisti gađati po 24 serije.


Okupljanje u Novom Sadu je nastavak  akcija naše reprezentacije početih krajem prošle godine, kada su održana četiri kontrolna takmičenja za kandidate za nacionalni tim puškom, dok su se strelci pištoljem okupljali na pripremama u Novom Sadu.


Inače, predstojećeg vikenda počinje i serija zvaničnih takmičenja u Srbiji. U subotu će u Smederevu biti održano prvo kolo Kupa Srbije vazdušnim oružjem u B programu (pionirski, kadetski i uzrast mlađih juniora i juniorki).


Datum: 15.01.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...