x

Padobransko okuljanje na sportskom aerodromu Lisičiji jarak

Padobransko okuljanje na sportskom aerodromu Lisičiji jarak Foto: VSS

Pored redovnih aktivnosti koji se realizuju na sportskom aerodromu Lisičiji Jarak kod Beograda, ovog vikenda i predstojećih pet dana biće prava smotra padobranstva. Od petka 18. septembra do srede 23. septembra u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije će se održati padobranska manifestacija „Balkanski skok prijateljstva“ i 66. Otvoreno padobransko prvenstvo Srbije.


Na državnom prvenstvu Srbije će nastupiti oko 30 padobranaca iz Aero kluba „Naša Krila“ Paraćin, AK „Sombor“, PK „Arhistratig“ Beograd i Padobranske ekipe Vojske Srbije „Nebeske vidre“, a u otvorenoj konkurenciji i gostujući padobranci iz Republike Srpske. Titulu državnog prvaka će braniti Siniša Mićić iz padobranske ekipe Vojske Srbije, koji je prošle godine bio najuspešniji na najvećem domaćem takmičenju i koji je u svojoj karijeri zabeležio preko 5.500 padobranskih skokova. Konkurencija će biti izuzetno jaka, jer će se za titulu državnog prvaka boriti vrsni padobranci sa hiljade i hiljade skokova zabeleženih u svojoj karijeri – Svetlana Simić (4021 skokova), Dragan Obradović (3263 skokova) i Miroljub Janićijević (6250 skokova) iz paraćinskog aerokluba, Dejan Cvetković (2572 sokova), Radmila Đurić (2601 skokova) i Darko Kačavenda (3402 skokova) iz ekipe Vojske Srbije, Dragan Bodrožić (2150 skokova) iz somborskog aerokluba, Radoslav Korać (5603 skokova), Slobodan Terzić (4168 skokova), Goran Stojanović (2502 skokova) i Aleksandar Cvetković (3121 skokova) iz padobranskog kluba „Arhistratig“ iz Beograda. Takođe, i svi ostali takmičari sa ogromnim iskustvom u padobranskom sportu. Ko će zauzeti najvišu poziciju u državi na padobranskom tronu u disciplini skok na cilj, znaće se u nedelju nakon izvršenja planiranih serija skokova u petak i subotu i proglašenja ukupnih rezultata. 


Paralelno i po završetku državnog prvenstva, sportski aerodrom Lisičiji Jarak će biti mesto gde će se tradicionalno okupiti veterani – učesnici manifestacije „Balkanski skok prijateljstva 2020“, koji će osvežiti svoja znanja i izvesti padobranske skokove. Praksu okupljanja veterani 63. padobranske brigade neguju od 2014. godine. Ove godine će padobranci veterani biti uskraćeni za dolazak brojnih prijatelja izvan granica Srbije, zbog situacije sa virusom Covid-19 i merama koje su na snazi. To svakako neće sprečiti sve one koje su u prilici da se okupe na sportskom aerodromu Lisičiji Jarak. Manifestacija je podržana od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva odbrane, koje podršku pruža kroz angažovanje vojnog aviona AN-2 za prevoz padobranaca i izvođenje padobranskih skokova. 


Pred padobrancima takmičarima, kao i padobrancima veteranima je pet zajedničkih dana druženja, iskustava, znanja i padobranskih aktivnosti, koju zajednički dele kao ljubitelji visina. Svi posetioci će imati prilike da vide izvođenje različitih vrsta padobranskih skokova – od individualnih, tandem skokova pa do takmičarskih skokova izvedenih skokom iz aviona sa hiljadu metara sa zadatkom prizemljenja na centar cilja prečnika dva centimetra. 


Datum: 17.09.2020. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...