x

ISSF menja format ekipnih takmičenja i uvodi miks discipline malokalibarskim oružjem

ISSF menja format ekipnih takmičenja i uvodi miks discipline malokalibarskim oružjem Foto: SSS

Svetska streljačka federacija (ISSF) je napravila korenite promene u programu šampionata planete. Izvršni komitet ISSF usvojio je novi format ekipnih takmičenja i uveo dve nove discipline  za mešovite parove.


Do sada se na prvenstvima sveta ekipni plasman određivao na osnovu zbir rezultata sva tri člana tima u pojedinačnim kvalifikacijama. Od 2021. godine borba za ekipna odličja u olimpijskim disciplinama će biti organizovana posebno.


Ova izmena nije potpuna novost u svetu streljaštva, jer od 2018. godine na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem ekipna takmičenja su odvojena od pojedinačnih, što se pokazalo kao uspešan model.


ISSF je otišla korak dalje, jer prvi put u zvaničnom programu velikih takmičenja će se naći nova ekipna nadmetanja malokalibarskim oružjem (MK puška trostav, MK sportski pištolj za žene i MK pištolj brza paljba za muškarce). 


Sem toga, u program šampionata sveta, ali i Svetskih kupova i Gran pri turnira uvedene su i dve nove miks discipline - MK puška trostav i MK pištolj brza paljba.


Time se broj miks disciplina uvećao. Mešoviti parovi vazdušnim pištoljem i puškom i u gađanju glinenih golubova (trap) su od pre nekoliko godina deo zvaničnog programa takmičenja pod pokroviteljstvom ISSF, a u Tokiju 2021. će debitovati i na Olimpijskim igrama.


Od novih disciplina posebno interesantna bi trebalo da budu ekipna takmičenja u trostavu. U mečevima za medalju svaki strelac tima će gađati iz različitog stava.


Zajednička pravila novih disciplina


Kvalifikacije ekipnih takmičenja i novih miks disciplina su podeljene u dve faze. U kvalifikacijama se kao rezultat tima računa zbir pojedinačnih ostvarenja sva tri člana ekipe ili oboje strelaca u miks paru.


U svim disciplinama osam najboljih timova iz prve faze kvalifikacija plasiraće se u drugu rundu. 

Prvoplasirani i drugoplasirani tim iz druge faze prolaze u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani će se suočiti u duel za bronzu.


Rezultati iz jednog u drugi deo takmičenja se ne prenose. U svakoj fazi startuje se od nule.


U mečevima za medalje rezultati se „pretvaraju“ u poene. U zavisnosti od discipline, pobeđuje ekipa koja prva skupi devet, 16, 31 ili 46 poena. Ukoliko je rezultat nerešen (9:9, 16:16, itd), meč se nastavlja dodatnim serijama (u kojima učestvuju sva tri člana tima). Raspucavanje traje dok se ne dobije pobednik.


Trener svake ekipe ima pravo na jedan „tajm aut“ u trajanju od 30 sekundi u duelima za medalje.


MK puška trostav, ekipno takmičenje


U obe faze kvalifikacijama rezultati se računaju na pune krugove, a u mečevima za medalje na decimale.


Kvalifikacije, prva faza: svaki od tri člana tima ispaljuje po 15 hitaca u svakom od tri stava, standarnim redosledom: klečeći, ležeći, stojeći (ukupno 45 metaka po strelcu, odnosno 135 po timu). Ova runda traje 50 minuta.


Kvalifikacije druga faza: svaki strelac ispaljuje 10 hitaca po stavu (ukupno 90 po timu), za šta na raspolaganju ima 35 minuta. 


Mečevi za medalje: jedan član tima gađa iz klečećeg, a drugi iz ležećeg, treći iz stojećeg stava.  Svaki strelac ima direktnog rivala, koji gađa iz istog stava u suparničkoj ekipi. Najmanje pola sata pre početka duela, trener mora da prijavi raspored strelaca po stavovima.


Posle svakog hica pravi se presek, strelac sa boljim rezultatom od protivnika ekipi donosi dva boda. Ukoliko su ostvarili isti rezultat, svakome ide po bod (maksimalan rezultat u seriji može da bude 6:0). Pobeđuje ekipa koja prva skupi 46 poena. 


MK puška trostav, mešoviti parovi


Kvalifikacije:Format kvalifikacija mešovitih parova je identičan ekipnom takmičenju. U prvoj fazi kvalifikacija svaki strelac ispaljuje 45 hitaca (90 po timu), a u drugoj 30 (60 po timu).


Mečevi za medalje:U mečevima za medalje jedan član miksa gađa iz stojećeg, drugi iz klečećeg stava. Takođe ima direktnog rivala „po stavu“. Sistem bodovanja je isti kao i u ekipnom takmičenju, a pobeđuje tim koji dođe do 31 poena. Dakle, kao i u ekipnom takmičenju, meč za medalju se završava najranije posle osme serije (rezultat 32:0 ili 31:1).


Vazdušno oružje, ekipno takmičenje


Ekipno takmičenje na šampionatima sveta u disciplinama vazdušnim oružjem će biti identično, kao i na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Vroclavu. U mečevima za medalje i u kvalifikacijama puškom rezultati se računaju na decimale, a u kvalifikacijama pištoljem na pune krugove (po pravilima ISSF).


Kvalifikacije: za prvu fazu računaće se zbir rezultata sva tri člana tima iz pojedinačnih kvalifikacija.  Osam najboljih timova učestvuje u drugoj fazi, koja traje 20 minuta i u kojoj svaki član tima ispaljuje po 20 hitaca (60 po timu).  


Mečevi za medalje: posle svakog hica pravi se presek. Tim sa boljim ukupnim skorom (zbir hitaca sva tri strelca) osvaja dva poena, ukoliko je nerešeno, svako dobija po bod. Pobeđuje ekipa koja prva skupi 16 bodova. 


MK sport pištolj, žene, ekipno takmičenje


Rezultati u kvalifikacijama se računaju na pune krugove, a u mečevima za medalje pogoci 10,2 kruga i bolji („hit“).


Prva faza kvalifikacija: Svaka članica ekipe ispaljuje po 15 hitaca preciznom i 15 brzom paljbom (90 hitaca po timu). 


Druga faza kvalifikacija: svaka takmičarka gađa tri serije od po pet metaka brzom paljbom (45 hitaca po timu).


Mečevi za medalje: Puca se brzom paljbom. Presek se pravi posle svake serije od pet metaka brzom paljbom (u ovoj disciplini takmičarka ima tri sekunde za svaki hitac). Tim sa većim brojem „hitova“ u seriji dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svako osvaja po bod. Meč se završava kada jedna od ekipa skupi 16 poena. 


MK pištolj brza paljba, muškarci, ekipno takmičenje


Rezultati u hvalifikacijama se računaju na pune krugove, a u mečevima za medalje pogoci  9,7 krugova i bolji („hit“).


Prva faza kvalifikacija: Svaki takmičar puca 30 hitaca (po dve serije od po pet metaka za osam, šest i četiri sekunde) – ukupno 90 metaka.


 Druga faza kvalifikacija: Član tima ima 20 hitaca (četiri serije od po pet metaka za četiri sekunde), ukupno 60 po timu.


Mečevi za medalje: Pucaju se serije od po pet metaka za četiri sekunde. Posle svake serije sabiraju se rezultati članova tima. Ekipa sa više „hitova“ dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakome ide po bod. Pobeđuje tim koji prvi stigne do devetog poena.


MK pištolj brza paljba, mešoviti parovi


Kao i u slučaju trostava, format miks takmičenja pištoljem brzom paljbom je sličan ekipnom. Rezultati se računaju na isti način.


Kvalifikacije: Svaki strelac miks para u prvoj fazi kvalifikacija puca po dve serije od po pet hitaca za osam, šest i četiri sekunde – ukupno 60 metaka po paru. U drugoj fazi oba strelca imaju po 20 hitaca (dve serije od po pet metaka za šest sekunde i dve serije od po pet metaka za četiri sekunde), ukupno 40 po timu.


Mečevi za medalje: Sistem duela za odličje je isti kao i u ekipnom takmičenju. Meč se završava kada jedan od parova skupi devet bodova, ili se u slučaju rezultata 9:9 pucaju dodatne serije raspicavanja.


Uvođenjem miks takmičenja pištoljem brzom paljbom, ISSF je napravila zaista neobičan  miks. Naime, ova disciplina je olimpijska samo za muškarce, dok se MK pištolj brzom paljbom za žene ne nalazi u programu velikih međunarodnih turnira. Ovu disciplinu ne treba mešati sa brzom paljbom u okviru discipline sportski pištoljem. Takmičarka MK sport pištoljem sve hice ispaljuje u istu metu, dok strelac u disciplini MK pištolj brzom paljbom gađa u pet meta, koje su poređane jedna pored druge.


Uveden je i novi format za ekipna takmičenja u gađanju glinenih golubova. Takođe, utvrđena su i pravila oblačenja tokom mečeva i mnogi drugi detalji. 


Prvo Svetsko prvenstvo na kome će se borba za ekipne medalje održati po novom formatu biće juniorski šampionat planete  u Peruu sledeće godine (25. septembar – 10. oktobar).


Sezona Svetskih kupova počinje u martu. Prvi Svetski kup na kome će biti održana miks takmičenja u trostavu i MK pištoljem brzom paljbom je turnir u Nju Delhiju (19 – 28. mart).


Ekipna takmičenja vazdušnom puškom i pištoljem će biti obavezni deo programa i na Gran pri turnirama ISSF vazdušnim oružjem. Za sledeću godinu planirana su dva takva turnira – u Rušama (Slovenija), od 13. do 17. januara, i u Osijeku (Hrvatska), od 15. do 19. decembra.


Kad je reč o neolimpijskim disciplinama, ISSF je najavio da će na programu Svetskih prvenstava biti i miks takmičenja u gađanju MK pištoljem slobodnog izbora i MK puškom iz ležećeg stava, ako bude dovoljno zainteresovanih za učešće u nadmetanjima.  Pravila za ova dva miksa, koji su bili u programu Evropskog prvenstva malokalibarskim oružjem u Bolonji 2019, još nisu objavljena.


Datum: 16.09.2020. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...