x

Srbija na Olimpijskom 3x3 turniru

Srbija na Olimpijskom 3x3 turniru

Japanski grad Ucunomija će 2. i 3. novembra 2019. biti domaćin finalnog FIBA Masters 3x3 turnira za ovu godinu, ali ono što je još bitnije je da će pre samog turnira biti obavljena ceremonija objavljivanja ekipa koje su direktno obezbedile učešće na Olimpijskim igrama sledeće godine u Tokiju na osnovu plasmana i pozicija federacija na FIBA 3x3 rang listi.


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 24. jula do 09. avgusta 2020. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).


Domović o priznanju FIBA: Sledeći korak su Olimpijske igre


Muška seniorska reprezentacija Srbije će tom prilikom biti predstavljena kao jedan od četiri tima direktna učesnika Olimpijskog turnira u Tokiju sledećeg jula (ukupno na turniru učestvuje osam nacionalnih selekcija). Preostala četiri učesnika će se dobiti posle dva kvalifikaciona turnira koji će biti održani sledeće godine.


Košarkaški savez Srbije bi trebalo da i ovu godinu završi na prvom mestu FIBA 3x3 rang liste u muškoj konkurenciji. Pored Srbije, u muškoj konkurenciji Rusija i Kina bi trebalo da takođe budu učesnici Olimpijskih igara na osnovu plasmana na rang listi. Po istom principu će biti određene i ženske reprezentacije koje će direktno učestvovati na Olimpijskom turniru. 


Tradicionalno je 1. novembar datum kada FIBA 3x3 pravi konačan presek pozicija na rang listi i prema tom trenutnom plasmanu se utvrđuju i pozicije federacija. Pored prvog kriterijuma koji je plasman na FIBA 3x3 rang listi, federacije moraju da ispune i dodatne kriterijume za plasman na Olimpijske igre, kao što su to da u okviru federacije mora da postoji zvanično 3x3 prvenstvo, kao i da federacija mora da ima predstavnika koji je prošao potrebnu FIBA 3x3 edukaciju.


Finalni FIBA 3x3 Masters koji se 2. i 3. novembra održava u Ucunomiji je poslednji turnir sezone koji okuplja najboljih 12 ekipa na svetu (ekipa koje su osvojile tokom sezone najviše bodova i turnira), a koji ima i najveći nagradni fond. Naše tri ekipe će „braniti boje“ Srbije na ovoj najvećoj timskoj smotri, a to su: Novi Sad, Liman i Zemun. (Izvor: KSS)


8. FIBA 3x3 Svetski tur (engl. FIBA 3x3 World tour) održaće se u periodu od 18. aprila do 03. novembra 2019. godine, na više lokacija, u organizaciji Međunarodne košarkaške federacije - FIBA u saradnji sa košarkaškim savezima zemalja domaćina.


Ucunomija domaćin finala FIBA 3x3 Svetskog tura 2019


Kompletan turnir možete da pratite u direktnom prenosu na zvaničnom „jutjub“ FIBA kanalu na adresi https://www.youtube.com/user/3x3planet 

kao i na zvaničnoj stranici turnira na adresi https://worldtour.fiba3x3.com/2019/utsunomiya 


Datum: 01.11.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...