x

Zavod za sport i medicinu sporta Srbije pred velikim tehnološkim izazovima

Zavod za sport i medicinu sporta Srbije pred velikim tehnološkim izazovima

Devet meseci uoči održavanja Olimpijskih igara u Tokiju, članice Međunarodne federacije medicine sporta (FIMS) okupile su se protekli vikend u Antaliji radi donošenja strateških odluka kada je reč o pripremama i važnim projektima u predolimpijskom ciklusu. 

Ovom prilikom Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije je prepoznat kao lider u region kada je reč o medicini sporta i uključen u trenutno najaktuelnije svetske trendove i najsavremenije projektne teme na polju genetskog istraživanja i tehnoloških inovacija (poznatih kao savremena telemetrija – medicina budućnosti).

Pomenuta dva projekta su od ogromnog značaja za realizaciju Olimpijskih igara u Tokiju i zahtevaju uključenje strateških članica ovog važnog udruženja, a u tome će posebnu ulogu i mesto imati Nacionalni institut RS što je od velikog značaja za Srbiju. Na skupu koji je održan u impozantnom trenažnom centru „Glorija Sport Arena“ u Antaliji prisustvovalo je ukupno 26 Kolaborativnih centara FIMS-a, a projektni zadaci postavljeni od strane MOK-a (Međunarodnog Olimpijskog Komiteta) su postali izazov svim aktivnim članicama FIMS-a.

Po povratku iz Antalije, vidno zadovoljan budućim zadacima direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Repubike Srbije, Goran Bojović je izjavio: „Skup je bio od ogromne važnosti za Institut, ne samo zbog pozicioniranja naše ustanove i Srbije u najviši vrh međunarodno priznatih udruženja, već i zbog ukazane časti da Institucija koja predstavlja Srbiju ima sposobnosti i kapacitete da odgovori i najvećim projektnim zadacima kakvi su sada pred nama. Radićemo veoma naporno sa svojim saradnicima narednih 10 meseci do Olimpijskih igara u Tokiju na svim projektima u koje smo uključeni. Veoma smo zahvalni na pruženoj prilici da se oprobamo i u oblastima koje su u svetu trenutno najaktuelnije, a to su genetska istraživanja i savremena telemetrija”. 

Početak OI u Tokiju je događaj koji se sa nestrpljenjem isčekuje u narednoj godini, ali i prvi zajednički rezultati pomenutih projekata.

Datum: 31.10.2019. Autor: Cvijeta Radović

PROČITAJTE JOŠ...