x

Nova odličja na međunarodnoj sceni

Nova odličja na međunarodnoj sceni

Kontinuitet osvajanja medalja na međunarodnoj sceni je nastavljen. Srpski badminton reprezentativci su se sa turnira, koji su održani od 12. do 14. jula 2019. u Haskovu, vratili sa četiri odličja. Tri su iskovana na Evropskom kupu za igrače do 17 godina – Bulgarian U17 International. Mihajlo Tomić i Sara Lončar postali su vicešampioni u mešovitom dublu. Njih dvoje su u finalu poraženi od turske kombinacije Taha Emirhan Budak, Jasemen Bektaš. Prethodno su bili bolji od engleskog para Aleks Grin, Estel Van Luven (2:1) u polufinalu, Rumuna Mihnea Crakiuna i Aleksandre Soare (2:0) u četvrtfinalu, Nemca Dala Auchinleka i Bugarke Jeni Jeleve (2:0) u osmini finale, te Kipranina Andreasa Theodotoua i Marise Firile (2:0) u prvom kolu. Tomić je prigrabio i bronzu u muškom dublu u tandemu sa Aleksandrom Jovičićem. Posle pobeda nad Rusima Dmitrijem Laninom i Egorom Peresetskim (2:0) u osmini finala i Turcima Anil Ulakom Atanom i Mirakom Kantarom (2:0) u četvrtfinalu, srpski par je u borbi za finale izgubio od turske kombinacije Taha Emirhan Budak, Abdulsamet Ozdemir (2:0).


“U svojevrsnoj generalnoj takmičarskoj probi za Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina u Poljskoj osvojio sam srebro i bronzu, što je izuzetno dobro budući da smo u Haskovo otputovali posle pauze, pa smo daleko od špica forme. U mešovitom dublu Lončareva i ja smo u polufinalu savladali najbolju englesku kombinaciju posle tri naporna i neizvesna seta. Mnogo smo se istrošili u tom meču tako da smo u loše odigrali prvi set okršaja za zlato. U drugom smo podigli nivo, pruživši svoj maksimum. Spasili smo četiri meč lopte, imali servis za osvajanje seta, ali sreća nije bila na našoj strani. U muškom dublu Jovičić i ja smo odličnim partijama došli do polufinala gde nas je zaustavio par iz Turske. Ovo je za mene bio jako poučan turnir, bez obzira na to što nisam uspeo da stignem do zlata. Sa osmehom na licu i silno motivisan odlazim na međunarodne kampove u Sloveniji i Srbiji, koji će biti odlične pripreme za kulminaciju sezone i šampionat Starog kontinenta u Poljskoj”, istakao je Mihajlo Tomić.



Do bronze Evropskog kupa u Bugarskoj naša zemlja je stiga i u konkurenciji ženskih dublova. Sara Lončar i Anđela Vitman su nakon pobede nad Kiprankama Ioanom Antoniou i Marisom Firilom (2:0) poklekle u polufinalnom duelu protiv bugarske kombinacije Tanja Ivanova, Mihaela Zlatanova (2:0). U muškom singlu Jovičić je stao na korak od postolja izgubivši u četvrtfinalu od Turčina Hasana Berkaja Gunbaza. S druge strane u ženskom singlu Lončareva i Vitmanova su zaustavljene u osmini finala, dok je Sanja Perić poražena u šesnaestini finala. Osmina finala bila je maksimalni domet i Jovićića i Perićeve u mešovitom dublu.


Uporedo sa sa Bulgarian U17 International 2019 u Haskovu je održan i Bulgarian U13/U15 International 2019. I na ovom turniru Srbija će stigla do postolja. Nina Bogdanović je osvojila bronzu u ženskom singlu uzrasne kategorije do 15 godina. Nakon tri pobede u E grupi srpska reprezentativka se plasirala među 16 najboljih. U osmini finala bila je bolja Turkinje Tugče Jurtalan (2:0), a potom je u četvrtfinalu savladala njenu sunarodnicu Eke Terzi (2:0). U polufinalu je izgubila od Bugarke Joane Jordanove (2:0). Na ovom turniru Bogdanovićeva je nastupila i u ženskom dublu u kojem joj je partnerka bila Grkinja Marija Amberiadu. Njih dve su poražene na startu od turske kombinacije Ekren Eten, Irmak Buse Kiral (2:0).


“U ovom trenutku pružili smo maksimum, što nije bilo dovoljno da se okitimo sa više sjajnijih medalja. Forma još nije na odgovarajućem nivou posle letnje pauze ali ćemo je, nadam se, tempirati za Balkanijadu i Evropsko prvenstvo. Pohvalio bih sve igrače za prikazanu igru i pokazanu želju, a posebno Aleksandra Jovičića, koji je osvojio prvu medalju na Evropskom kupu za igrače do 17 godina”, kazao je trener reprezentacije Dragan Antić.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Haskovu.


Datum: 16.07.2019. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...