Svetski piloti paraglajdera nadleću Kopaonik

Danas je prvi letački dan na Svetskom kupu u preletu paraglajderom, koji će se održatu na Kopaoniku do 17. avgusta. Piloti i njihovi "rančevi" sa paraglajderima teški i po 25 kilograma su upravo na putu prema poletištu Kokorovac sa kojeg bi trebalo oko podneva da krenu u trku i zašarene nebo iznad naše poznate planine.

Srbija ima čast da drugi put u istoriji ovog takmičenja bude domaćin i ugosti 129 pilota iz 27 zemalja sveta: Italije, Francuske, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Venecuele, Španije, Rusije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Češke republike, Turske, Južnoafričke republike, Makedonije, Poljske, Ukrajine, Čilea, Argentine, Bugarske, Švedske, Holandije, Srbije, Izraela i Mađarske.

Svetski kup u paraglajdingu održava se svake godine i okuplja najbolje svetske pilote, koji su selektovani na osnovu rezultata. Samo oni sa najboljim ocenama imaju čast i privilegiju da se nadmeću za titulu svetskog prvaka. Svetski kup je ujedno i kvalifikaciono takmičenje, budući da će se petnaest prvoplasiranih pilota direktno kvalifikovati za Superfinale, koje se ove godine održava u Brazilu.

Srbiju će na Svetskom kupu predstavljati četvorica letača: Vladimir Bačanin, aktuelni državni prvak (29 godina), Milan Bujić (42),  i dvojica perspektivnih mladih pilota i budućih šampiona - Bojan Arsenijević (25 godina) i Milan Stević (22 godine).

Letači će poletati sa Jadovnika (1500 m nadmorske visine) i Kokorovca (1300 m) i leteće prema Sjenici, Karajukuća bunarima i ako budu povoljni vremenski uslovi ka Kruševcu. Trke su duge po nekoliko desetina kilometara koje letači prelaze u letelicama bez motora, koristeći samo pogon termike koja se stvara u vazduhu.

Organizatori ovog velikog događaja su Asocijacija paraglajding svetski kup, Vazduhoplovni savez Srbije, Klub slobodnog letenja "Ares" iz Beograda i Paraglajding klub "Golija" iz Raške.Datum: 12.08.2013. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...