x

Pobenica Svetskog kupa Vladana Obrenić: mirna, ozbiljna i po malo „krvoločna“

Pobenica Svetskog kupa Vladana Obrenić: mirna, ozbiljna i po malo „krvoločna“

Ljubomir Štetin, selektor kadetkinja, u šali je ovako opisao Vladanu Obrenić reprezentativku zrenjaninskog Kristala, pobednicu kadetskog kuglaškog Svetskog kupa u Klužu u Rumuniji: „Mirna, ozbiljna i po malo krvoločna“. Ono „krvoločna“ odnosilo se na podatak za istoriju svetskog kadetskog kuglanja da je u dva dana u tri izlaska na staze tri puta  bila najbolja igračica a u leđa joj je gledala i većina kadeta: 602 - lični rekord u pojedinačim kvalifikacijama, 601 u miks parovima kada je osvojila bronzu sa Vukom Boškovim i na kraju 585 u pojedinačnom finalu kada se okitila zlatom!

- Počela sam da kuglam 2015. i to na nagovor direktora Kristala Bobe Božić. Videla me je na kuglani, nedostajala joj je igračica za juniorsku ekipu i „zavrbovala“ me je. Pre toga sam se bavila gimnastikom u društvu Soko u Zrenjaninu, ali zbog obaveze u školi nisam nastavila. Tata je  kuglaš - rekreativac i sa njim sam dolazila na kuglanu. Potom me je preuzela trener Kristala Marija Krasović. Bila je uporna, nagovarala me da počnem ozbiljno da treniram i tako je sve počelo. Kuglanje sa lako zavoli...

Zlato u Svetskom kupu, prvo u istoriji kuglaškog sporta Srbije u konkurenciji kadetkinja,  joj je, naravno,  najveći uspeh. Kvalitet sportiste meri se i po tome kada na velikim takmičenjima postignu državne ili lične rekorde, što je Vladani Obrenić pošlo za rukom u Klužu:

- Na pripremama u Banji Junaković srušila sam 604 čunja i to mi je nezvanični najbolji rezultat. Zvanični lični rekord mi je bio 592 čunja, sada je 602 čunja. U miks parovima imala sam lepu šansu da popravim rekord, ali sam ostala na 601 čunju.  Bilo je naporno igrati prvo kvalifikacije, potom, sa satom pauze i miks parove... Odigrala sam tri puta po 120 hitaca u dva dana...

Ne pokazuje emocije na stazi, samo se malo zarumeni. Čak i kada obori „devetku“ na licu joj se ne pojavljuje osmeh. Ne gestakulira niti „navija“ da padne čunj, staloženost je njeno „srednje ime“:

- Ovo ne mogu da promenim, takva sam. Ne smeta mi, mislim da tako štedim energiju u držim koncentraciju na najvišem nivou. Takođe, ne volim mnogo da se zagrevam pre ulaska na stazu, iako znam da to nije dobro. Meni je pravo zagrevanje u 15 hitaca pred meč i njih maksimalno iskoristim.

Ide u treći razred Zrenjaninske gimnazije, prirodno matematički smer i još nije odlučila na koji će fakultet:

- Razredni starešina Lolita Uzelac, ali i drugi profesori, imaju razumevanje za moje obaveze u kuglanju, ali se trudim da nadoknadim sve što propustim u gradivu. Volela sam matematiku, ali mislim da neću upisati neki fakultet koji je vezan za nju.  Privlači me medicina, ali je to fakultet uz koji teško ide sport, pa i kuglanje, a ne bih htela da prestanem. Imam još godinu dana da dobro promislim šta ću da studiram.

Ove godine je  osvojila prva mesta u finalu Kupa Srbije i Kupa Vojvodine za kadetkinje i bila treća na kadetskom Šampionatu Srbije. Bila je prva i u finalu Kupa Srbije 2016.  Sa Kristalom je ove godine postala šampionka Srbije a ima i vicešampionsku titulu prošle godine. Bila je članica juniorske ekipe Kristala koja je osvajala titule dve godine za redom, 2017. i 2018. Voli da sluša sve vrste muzike,  a šta će da odabere zavisi od raspoloženja. Za kraj, pitanje ko joj je uzor u kuglanju?

- Naravno Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta. Ali, obožavam da gledam, kada trenira u Zrenjaninu, mog sugrađanina Radovana Rašu Vlajkova najboljeg igrača austrijske Super lige ove godine. Toliko ima emocija u njegovoj igri, iz svakog hica izbija energija i ogromna volja...

Vladana Obrenić je  ostala u Klužu posle kadetkog Svetskog kupa. Bila je rezerva u juniorskoj reprezentacije koja je osvojila svetsku bronzu, popela se na postolje i primila medalju i diplomu! Divna nagrada za ovu Zrenjaninku raskošnog kuglaškog talenta.

Datum: 18.05.2018. Autor: Kuglaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...