x

Doktorsko zvanje za Nebojšu Ilića

Doktorsko zvanje za Nebojšu Ilića Foto: VSS

U sredu, 16. maja 2018, Nebojša Ilić je doktorirao na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu. Uz veliki broj prisutnih u sali ovog Fakulteta, među kojima su bili Ilićeva supruga Marija i ćerka Nađa, prijatelji i brojni članovi srpske veslačke porodice, najtrofejniji trener u istoriji srpskog veslanja odbranio je doktorsku disertaciju “Kinetička i dinamička analiza veslačkog zaveslaja” pred Komisijom koju su činili mentor prof. dr Zlatko Ahmetović, prof. dr Dušan Perić i prof. dr Borislav Obradović.

Nebojša Ilić trenersku karijeru počeo je u Veslačkom klubu Partizan 1986. Uspešno je kao trener radio i u Grčkoj i Turskoj. Dugogodišnji je prvi čovek struke srpske veslačke reprezentacije gde trenutno obavlja funkciju koordinatora programa za seniore A. Na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima – evropskim i svetskim prvenstvima – sa svojim posadama osvojio je 30 odličja, od toga po osam zlatnih i srebrnih i 14 bronzanih.

Zvanje doktora je svakako kruna na njegov naučno-istraživački rad u ovom sportu, a doktorska disertacija “Kinetička i dinamička analiza veslačkog zaveslaja” će imati ogroman potencijal za primenu u trenažnoj praksi. Istraživanje za ovaj rad, koji će biti preveden na engleski i objavljen u brojnim poznatim svetskim naučnim sportskim časopisima, nadgledao je najpriznatiji svetski biomehaničar u oblasti veslanja Rus, dr Valerij Klešnjev.
Datum: 17.05.2018. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...