x

Kako su srpske Lisice osvojile Evropu

Kako su srpske Lisice osvojile Evropu Autor fotografije: Tim Foxes / Red Bull Content Pool
Red Bull Can You Make It je završen uz veliki uspeh srpske ekipe Foxes, koja je zauzela 8. mesto od preko 200 studentskih timova širom sveta!

Ekipe iz više od 60 zemalja, sa svih meridijana, krenule su u avanturu koristeći samo limenke Red Bulla kao sredstvo plaćanja, a naš tim Foxes je ušao u borbu za sam vrh i na kraju nezaboravnu avanturu završio sa pozicijom u Top 10!

Kretalo se sa različitih početnih tačaka, Lisice su od Stokholma krenule u avanturu života i razmenile 233 limenke kroz 6 zemalja i 11 kontrolnih tačaka, dok su Srbiju još predstavljale ekipe Shameless (84) i Aries, koji zbog peha sa prevoznim sredstvom nije stigao da kroz cilj prođe na vreme kako bi učestvovao u konačnom rangiranju.

Naravno, to nije pokvarilo njihovo neprocenjivo i nezaboravno iskustvo na putu od Rima (Shameless), odnosno Madrida (Aries), odakle su se uputili ka Amsterdamu kao krajnjoj tački.

Za kraj, ekipa Foxes, u sastavu Maša Đorđević, Teodora Miljković i Marko Banduka je sve avanture, iznenađenja, pehove i dogodovštine opisala u svojoj reportaži.

Uživajte u avanturi koja je pred vama, iz pera Maše Đorđević!

Da nam je neko rekao da ćemo za sedam dana obići šest zemalja i 12 gradova, doživeti najluđe iskustvo u svom životu, preći 3.292 km, a pritom hranu, smeštaj i prevoz „plaćati“ isključivo limenkama Red Bulla – nisam sigurna koliko bih ga ozbiljno shvatila! E, sad vas ja uveravam u isto! We Made It!

Bilo je to sedam dana za pamćenje! U stvari, toliko sadržaja i impresija samo u jednom danu, da čim izgovorimo „Ovo je do sada bilo najluđe“, usledi rečenica „Tako smo rekli i juče!“. U jednom trenutku smo počeli da zapisujemo mesta koja smo obišli, ljude koje smo upoznali i zadatke koje smo uspešno uradili.

Beleške kažu – Linkeping, Getenburg, Kopenhagen, Hamburg, Lajpcig, Berlin, Niremberg, Hajdelberg, Lil, Koksejde, Brisel i konačno Amsterdam.

Bilo je brzo, energično, nepredvidivo uz puno kontrole, a mi smo imali jak motiv – pobedu!

Takmičarski i sportski duh nas je pratio od samog starta. Lisice su bile prvi tim koji se najdalje odmakao od Stokholma. Prvog dana smo trčali na voz, sakrili se u toalet i molili Boga da nas drugi putnici ne tuže i kondukter ne pronađe. Stigli smo na check point u Linkoping čak i pre samih organizatora - tako je (obećavajuće) počela naša avantura!

Kada smo se u Švedskoj prvi put odvažili da ljubazno zamolimo konduktera da se prevezemo do Haselberga sačekao nas je odgovor „No money no ticket“. I ne samo to, javljeno je svima da na toj relaciji ne puštaju „tri luda studenta sa Red Bull-ovima“. „E, sada naša avantura počinje!.“ Sedam sati smo proveli u „gradu duhova“, bezuspešno stopirali, to veče prespavali u zgradi u vrećama i obezbedili dovoljno sna za trku koja je usledila.

U Danskoj, u Getenburgu, nas je posebno inspirisao dnevni izazov, da okupimo 20 ljudi i osmislimo koreografiju od 30 sekundi. Najpre smo pokušali da na železničkoj stanici napravimo žurku, međutim rešenje smo pronašli u parku za skitnice. Njihova dobra volja, posvećenost i iskonska radost nam je dala dodatnu energiju za dalje pohode.

Da sreća prati hrabre, govori činjenica da je vozač autobusa za Kopenhagen poreklom iz Bosne, koji nas je usmerio na svog rođaka gde smo i prespavali.

Definitivno je Berlin jedan od najuzbudljivijih check point-a. Ostale ekipe su imale sat vremena da pripreme koreografiju za breakdance, dok smo mi ambiciozno želili da u jednom danu posetimo tri grada, te smo stigli pred samo zatvaranje. Uspeli smo da za 15 minuta savladamo koreografiju i nadmašimo naše dosadšnje darove za đuskanje. Ne pamtim kad smo se više smejali.

U Berlinu smo za dodatne poene ofarbali krajeve u roze, u muzičkom studiju snimili pesmu našeg tima, koja je već postala hit, posetili festivale i igrali na kiši.

U Linkopinu smo bili pravi fudbaleri, u Hamburgu kuvari, u Nirembergu naučili magijske trikove, vozili se policijskim kolima, u tržnom centru na razglasu pozdravili posetioce i ispričali im sve o našoj avanturi. U Lilu smo studentima održali predavanje o Red Bull Can You Make It takmičenju i degustirali nacionalna jela.

Lisice su, takođe, stigle i na okean – Koksejde i na iznenađenje naših roditelja, uspeli smo da jedini očistimo škampe i osvojimo dodatne poene. E, dokle je došlo!

U Hajdelbergu smo imali sreće da nas u svom domu ugosti predivna studentkinja iz Crne Gore. Tamo smo se odmorili i bistre glave uspešno obavili zadatak u zatvoru – escape room-u. Da nas pitate kako, ni sami ne znamo odgovor.

U Briselu smo živeli skomno, za to je bilo dovoljno samo 15 limenki Red Bull-a i hotel sa pet zvezdica. Uspeli smo da osvojimo 10.000 poena, što nas je dodatno motivisalo za pobedu. Upoznali smo predivnog recepcionera, koji je u mladosti, takođe bio avanturista, podržao nas i kupio nam autobuske karte za Amsterdam.

Dobro ste čuli, limenkama Red Bull-a smo plaćali od sendviča preko luksuznih hotela!

Prepustili smo se avanturi i bili smo spremni da ispitamo svoje granice, ali uz mnogo kontrole, discipline i sloge jer je to bio jedini put visokog plasmana. Kako saznamo da smo osvojili 10.000 poena na uspešno odrađenom zadatku, tako prestaje glad, bol u glavi i rančevi više ne smetaju.

Hvala Red Bull-u na ovom jedinstvenom i neponovljivom iskustvu da upoznamo Evropu, sebe i svoje granice, unapredimo naše novinarske, glumačke i menadžerske sposobnostimo, upoznamo ljude koji su uvek spremni da pomognu, i kao po pravilu to su bili oni sa više dobre volje, a manje materijalnog statusa. Hvala i svim ljudima koji su vatreno navijali, svakodnevno pratili naše objave i bili nam prava podrška. Sakupili su na društvenim mrežama 27.222 poena i to je veliki uspeh!

Datum: 24.04.2018. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...