x

Ponosni na organizaciju 31. Beogradskog maratona

Ponosni na organizaciju 31. Beogradskog maratona

Pre tri dana održan je 31. Beogradski maraton. Ponosni smo na svaki segment njegove organizacije i veliki uspeh koji smo zajedno sa Gradom Beogradom tom prilikom ostvarili.

Ipak, Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije ponovo lažima i obmanama uznemirava javnost i ponovo nanosi nesagledivu štetu i nama i atletskom sportu u celini. Svi koji su prošli kroz takvu orkestriranu i prljavu medijsku kampanju znaju kako je teško doći do prave istine.

On tvrdi da oni koji su u događaju učestvovali ili su na njemu bili – nisu dobro videli. Uverava nas da je sramota biti Srbin ili Srpkinja kada pobediš na Beogradskom maratonu. Namerno zaboravlja da je njegov posao da Srbija ima bolje maratonce. Beogradski maraton je mesto na kojem oni treba da se predstave. Ali, njemu su izgleda miliji Kenijci. Uverava nas i da je privatna svojina u Srbiji, koja je na evropskom putu – takođe sramota.

Javnosti su, kao i prethodne godine, podmetnute laži sa idejom da se pokvari utisak o događaju koji je, hteo neko to ili ne – ipak bio najbolji do sada.

Istine radi, ponovićemo ono što smo već više puta rekli:

  • Beogradski maraton je od 1990. godine član AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka) najveće svetske sportske asocijacije sa više od 400 članica iz 115 zemalja sveta.

  • Beogradski maraton je oduvek u kalendaru AIMS – naše matične organizacije, čiji se zvanični časopis sa kalendarom štampa u stotinama hiljada primeraka i besplatno deli na najvećim svetskim maratonima.

  • Mesto (datum) u kalendaru Evropske atletike (EA) nije nikakav uslov za održavanje bilo kog drugog maratona, pa ni Beogradskog, i samo je informativnog karaktera. Evropska atletika je asocijacija nacionalnih atletskih saveza, a ne organizatora uličnih trka.

  • U kalendaru Evropske atletike nisu ni Londonski, Pariski, Berlinski... najveći maratoni na svetu.

  • Beogradski maraton nije bio u kalendaru EA ni prošle, ni ove godine (kao ni mnogo godina pre toga) i održan je bez ikakvih problema.

  • Ni posebna licenca, ni posebna dozvola nekog zvaničnog svetskog ili evropskog tela, za održavanje bilo koje trkačke manifestacije, pa ni Beogradskog maratona, ne postoji.

  • Beogradski maraton poseduje sertifikat o premerenoj stazi, izdat od zvaničnog merioca AIMS, naše jedine, matične organizacije.

  • Beogradski maraton ima finansijske obaveze, koje rešava u skladu sa svojim mogućnostima, kao i potraživanja koja prevazilaze visinu tih obaveza. Najveći deo problema nastao je upravo usled ovakvog, više puta ponavljanog, orkestriranog delovanja otvorenih i skrivenih pojedinaca i interesnih grupa. Protiv Beogradskog maratona se ne vodi nijedan sudski postupak.


Ali jedini atletski događaj koji je ikada zabranjen u Srbiji je Internacionalni atletski miting Artur Takač, čiji je Slobodan Branković bio direktor. Predsednik EA je zbog ogromnih dugova atletičarima i menadžerima trajno zabranio održavanje tog mitinga 2010. godine. Dug nikada nije vraćen. Tada je Branković u Beograd dovodio „najbolje atletičare na svetu“.

Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije, bi sada da organizuje „svoj prvi pravi, najbrži maraton na svetu“ u novembru 2018. godine. Sad su na redu verovatno „najbolji maratonci na svetu“.

Datum: 24.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...