x

Srbija dobila novog svetskog prvaka

Junior Dejan Stančević iz Aerokluba "Pegaz" iz Stare Pazove osvojio je prvo mesto na Svetskom prvenstvu vazduhoplovnih modelara u klasi F1E, koje je održano na Zlatiboru od 28. avgusta do 3. septembra 2011. godine.

U konkurenciji 20 juniora iz Rumunije, Nemačke, Poljske, Francuske, Italije, Slovačke, Česke i Srbije, Dejan Stančević je nakon maksimalnih razultata u pet turnusa, u "play offu" zauzeo prvu poziciju. Iza njega, na drugom mestu našao se junior Anca Andrei iz Rumunije i na trećem mestu Finke Nick iz Nemačke. Juniorska reprezentacija Srbije nastupila je u sastavu - Dejan Stančević, Stevan Babin i Nikola ĐorĐević. U ekipnom plasmanu osvojeno je četvrto mesto od osam reprezentacija koje su se takmičile.

Od 33 seniora ubedljivo najbolji je bio Slovak Ivan Treger sa maksimalnim rezultatom i time obnovio titulu svetskog šampiona iz 2009. godine. Na drugom i trećem mestu našli su se Poljaci Stanislaw Kubit i Wieslaw Dziuba. U ekipnom plasmanu najuspešnija je bila Poljska. Predstavnici Srbije Boško Laćimić, Stevan Mutić i Stevan Janović, zauzeli su šesto mesto od ukupno 12 ekipa koje su se takmičile.

Svetsko prvenstvo vazduhoplovnih modelara u klasi slobodnoletećih modela na magnetno upravljanje F1E na Zlatiboru, usledilo je nakon uspešno organizovanih "Zlatibor" i "Luxor" kupova od strane Vazduhoplovnog saveza Srbije i direktora takmičenja Nikole Borovca. Učešće su uzeli modelari iz Austrije, Češke, Poljske, Slovačke, Švajcarske, Engleske, Nemačke, Italije, Rumunije, Amerike, Francuske i Srbije.


Slobodnoleteći Modeli:
Slobodnoleteći modeli su najmasovnija grupacija. Oni lete slobodno na velikim površinama, bez ikakvog uticaja sa strane, a na takmičenjima se meri vreme leta u 7 startova. F1E - Modeli jedrilica sa magnetnim upravljanjem: Puštaju se sa uzvišenja iz ruke u slobodni let niz padinu. Smerom leta upravlja magnetni mehanizam koji takmičar podešava pre puštanja u let, a prema smeru vetra.
Datum: 07.09.2011. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...