x

Momci iz Srbije spremni za svetsko finale u Vašingtonu

Momci iz Srbije spremni za svetsko finale u Vašingtonu Autor fotografije: Bogdan Kosanovic / Red Bull Content Pool

Ekipa Zlatibor 3x3 otputovala je u Vašington, Sjedinjene Američke Države, gde će 16. septembra predstavljati Srbiju na svetskom finalu turnira Red Bull Reign. Ekipa u sastavu Damir Krsmanović, Dejan Ilić, Aleksandar Solujić i Srđan Božić pobedila je na kvalifikacionom turniru održanom u julu u Beogradu i na taj način izborila učešće na svetskom finalu gde će pored naše ekipe učestvovati timovi iz još 16 zemalja. Turnir se održava po jedinstvenim pravilima gde zbir postignutih poena rangira timove u grupama, a ne broj pobeda i poraza.

Srbija je zemlja svetskih vicešampiona u košarci i vladara planete u basketu 3x3.

Sa takvom reputacijom iza naše trobojke, momci iz ekipe Zlatibor 3x3 uzdignute glave stižu u Vašington na svetsko finale turnira Red Bull Reign, koje će se odigrati 16. septembra.

Momci koji su trijumfovali na spektakularnom beogradskom takmičenju na Malom Kalemegdanu izvadili su vizu za Vašington, pošto su izdržali sve izazove maratonskog turnira koji je trajao skoro do ponoći.

Odigrali su 13 mečeva, ambicije i iskustvo su kristalno jasno iskombinovali još pre prijavljivanja, upravo tako da su glavni grad SAD videli odmah kao krajnju destinaciju. Srbiju će predstavljati Damir Krsmanović, Dejan Ilić, Aleksandar Solujić i Srđan Božić, koji je kapitenski najavio nadmetanje.

- Lagao bih ako bih rekao da nismo očekivali tron na Kališu. Znali smo kakav kvalitet imamo i videli smo da imamo realne šanse da osvojimo turnir. Ja nisam učestvovao na prethodnim Red Bull King of the Rock turnirima u basket 1na1, ali su Solujić, Krsmanović i Ilić učestvovalli u poslednjih nekoliko godina, imali su dobre i zapažene rezultate - otvoren je Božić.

Tačno se zna šta je čija uloga u ekipi, pa su apetiti veliki.

- Solujić će nam doneti sigurnost pod košem, ali i centarske poene, mada može da šutira i spolja dobro. Nas trojica preostalih smo ipak više za šut spolja, više ćemo napadati šut za tri. Krsmanović i Ilić često idu na probijanje, dele asistencija, a ja najviše šutiram. To je to što se tiče našeg stila, igramo žestoko u odbrani uz malo više šuta za tri. Upravo to pokazuje se kao odlično zbog pravila koja su na turniru idealna za našu igru.

A pravila su sledeća – igra se na što više postignutih poena, u grupi se ne računaju pobede i porazi! Tako se daje prednost lepoti igre, ofanzivi i mašti, pa će se na kraju grupne faze nakon pet mečeva sabirati postignuti poeni, uz dva standardna pravila: meč traje 10 minuta ili dok jedna ekipa ne postigne 21 poen.

Mečeve Red Bull Reign je pratio Entoni Dejvis u SAD, u Beogradu je verni gledalac bio Nemanja Nedović, a sada će turnir imati neobičnu notu za Zlatiborce zbog nepoznavanja rivala.

- Mi se znamo dobro i uigrani smo, ali su nam nepoznanice Amerikanci i ostali iz Evrope, za koje smo doduše sigurni da neće biti problematični rivali. Mi imamo stil igre sa dosta šuteva za tri koji je bolji od ekipa koje se guraju ispod koša, ne poznajemo druge timove, ali igramo basket 3 na 3 ovo dosta dugo i verujemo u naše iskustvo. Po tome smo možda i među favoritima.

Cilj je u skladu sa našim mentalitetom kada je u pitanju igra pod obručem.

- Pokušali smo da skautiramo rivale, nalazili smo snimke na njihovim sajtovima, ali je to malo. U svakom slučaju, naš cilj je da uđemo makar u finalnu grupu, na kraju ćemo probati i da osvojimo turnir - poručio je Božić.

Jedno je sigurno, biće egzotično protiv rivala iz Australije, Argentine, Bahreina, Čilea, Indonezije, Crne Gore, Kuvajta, Holandije, Filipina, Rumunije, Južne Afrike, Južne Koreje, Novog Zelanda, Libana, Turske i domaće SAD. Momci će preko Pariza prevaliti put do Vašingtona, gde će prvo u petak uveče na posebnoj ceremoniji saznati rivale u grupi – posle je sve na njima!


Datum: 15.09.2017. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...