x

Prvenstvo Srbije provera za Šampionat Evrope

Prvenstvo Srbije provera za Šampionat Evrope Foto: SD Novi Sad

Približava se vrhunac letnje sezone za srpske strelce. Za nedelju dana u Bakuu (Azerbejdžan) počinje Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem. Poslednju proveru naši reprezentativci imaće od petka do nedelje u Novom Sadu, na Prvenstvu Srbije MK oružjem za seniore i seniorke.


U petak na vatrenu liniju izlaze takmičarke u gađanju malokalibarskim, sportskim pištoljem. U subotu su na programu tri discipline: trostav za muškarce (3 puta 40 metaka), pištolj slobodnog izbora (muškarci) i gađanje MK puškom iz ležećeg stava (60 metaka) za seniorke.


Poslednjeg dana, u nedelju, medalje će se deliti u trostavu za dame (3 puta 20 metaka), u nadmetanju puškom iz ležećeg stava za seniore i u gađanju pištoljem središnjeg paljenja na 25-metarskom strelištu (muškarci).


Na prvenstvu u Novom Sadu će učestvovati svih 18 reprezentativaca koji će našu zemlju predstavljati u Bakuu, jer i šestoro članova srpskog juniorskog tima Srbije se kvalifikovalo za seniorski šampionat.


Satnica finala na Prvenstvu Srbije malokalibarskim oružjem

Petak, 14. jul – 15.30: sportski pištolj (žene).

Subota, 15. jul – 16.15: puška trostav 3 puta 40 metaka (muškarci), 17.30: pištolj slobodnog izbora (muškarci). U disciplini MK puška ležeći žene ne pucaju finale.

Nedelja, 16. jul – 13.30 : puška trostav 3 puta 20 metaka (žene), 14.45: puška 60 metaka ležeći (muškarci),  seniori pištoljem središnjeg paljenja ne gađaju finale.



U Bakuu na vatrenu liniju od 22. jula

Prvenstvo Starog kontinenta u Bakuu počinje 21. jula, a završava se 4. avgusta. Discipline malokalibarskim oružjem u kojima se takmiče srpski reprezentativci na programu su od 22. do 28. jula.


Sportski direktor reprezentacije Srećko Pejović je još sredinom juna saopštio sastav Srbije u kome je 18 takmičara, 12 seniora i seniorki i šestoro takmičara juniorskog uzrasta.


Seniori - Puška (trostav 3 puta 40 metaka i  60 metaka ležeći): Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić, Milenko Sebić. Pištolj slobodnog izbora: Dimitrije Grgić, Damir Mikec, Duško Petrov.

Seniorke - Puška (trostav 3 puta 20 metaka i  60 metaka ležeći): Ivana Anđušić Maksimović, Andrea Arsović, Dragana Todorović. Sportski pištolj: Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović.

Juniori - Puška (trostav 3 puta 40 metaka i 60 metaka ležeći): Lazar Kovačević, Stevan Jovanović, Veljko Ilić.

Juniorke - Puška (trostav 3 puta 20 metaka i  60 metaka ležeći): Milica Babić, Sanja Vukašinović, Nevena Armuš.


Sem disciplina klasičnog streljaštva malokalibarskim oružjem na 25-metarskom i 50-metarskom strelištu na EP u Bakuu na programu su i takmičenja u gađanju glinenih golubova, pokretnih  meta („trčeći vepar“ na 50 metara) i puškom na 300-metarskom strelištu. Prvenstva u svim navedenim disciplinama se održavaju tokom leta svake neparne godine, dok su šampionati Evrope vazdušnim oružjem na programu svake godine u zimskom delu sezone.



Prvenstvo države u miksevima u novembru u Smederevu

Takmičenje u miksevima vazdušnom puškom i pištoljem je nedavno dobilo status olimpijske discipline i biće na programu Igara u Tokiju 2020. Odlukom Upravnog odbora šampionat države u mešovitim parovima je postao sastavni deo kalendara Streljačkog saveza Srbije već za ovu godinu.


Prvo prvenstvo Srbije u miksevima biće održano 5. novembra u Smederevu. Svaki klub će moći da prijavi po dva mešovita para.


Srbija je aktuelni prvak Evrope u miksevima vazdušnom puškom (Andrea Arsović i Milutin Stefanović) i vazdušnim pištoljem (Zorana Arunović i Damir Mikec).

Datum: 14.07.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...