x

Sport fest u Zemun parku

Sport fest u Zemun parku

„SPORT FEST – sportski dan”, u organizaciji Ragbi 13 federacije Srbije uz pomoć Kriket federacije Srbije, biće održan u Zemun parku (Autoput za Novi Sad: http://www.zemunpark.rs/sr/lokacija) u subotu, 08.jula od 16.00 do 21.00 sat. Događaj je pre svega namenjen deci i roditeljima i ima edukativno – zabavni karakter. Ulaz je slobodan.  

„SPORT FEST – sportski dan“, u okviru kog će biti organizovani ragbi turnir, demonstracija kriketa i zabavne igre, ima za cilj da se svi zainteresovani građani upoznaju bliže sa pravilima i načinom igre ali i da se informišu o radu klubova i treninzima kojima bi mogli da se priključe.

Pozivamo sve ljubitelje sporta, pre svega decu i roditelje da nam se pridruže i saznaju sve o sportovima koji su nekada bili isključivo namenjeni za “aristokrate” a koji su u domaćim medijima uglavnom prepoznatljivi po tzv.“Haka” plesu, rivalitetu između Južnoafričke republike i Novog Zelanda, odnosno Indije i Pakistana ili neobičnim terminima poput “duck”, “bunny”, “jaffa”, “lollipop”!



Srbija je “zemlja sporta”! a građani Srbije igraju ragbi i kriket,


Ragbi i kriket, koji u svetu važe za drugi, odnosno treći najpopularniji i najrasprostranjeniji sport, o čemu govori i impozantan broj gledalaca na stadionima ili TV prenosa ragbi i kriket utakmica, igra se i u Srbiji. O uticaju vrhunskih sportista koji su se opredelili za ove sportove sa viševekovnom tradicijom govore i Forbs liste na kojima su svake godine istinske zvezde kriketa poput MS Donija, Virata Kolija, Šejna Votsona, Krisa Gejla ili s druge strane ragbisti poput Sonija B. Vilijamsa I Dereka Džejmija. Osim što beleže astronomsko visoke zarade primetan je i nesvakidašnje veliki broj pratilaca na socijalnim mrežama.

Iako je reč o različitim grupnim sportovima, koji se pre svega definišu kao “kontaktni” odnosno “beskontaktni”, postoji duboka povezanost koja je prožeta duhom “Kraljevstva” i britanskom kulturom. Povezanost tih sportova je sveprisutna i u Srbiji, pre svega zbog činjenice da su “pioniri srpskog kriketa”, pre nego što su osnovali prve kriket klubove “Stari Grad” i “Mirijevo”, više od decenije su trenirali ragbi. Tokom poslednjih 10.godina kriket se razvija u nekoliko gradova u Srbiji a zvanični promoter, Kriket federacija Srbije (2010.), članica Sportskog saveza Srbije i  Međunarodnog kriket saveta (ICC) od oktobra 2015.godine posebnu pažnju poklanja upravo razvoju mlađih selekcija u okviru „Besplatne škole kriketa“ uz pomoć ICC-a i nekoliko beogradskih opština.


„Za mene kriket je jednostavna igra. Neka bude jednostavna, izađi i igraj“ – Šejn Vorn, legenda australijskog kriketa


Kriket igraju dva tima od 11 igrača sa palicom i lopticom na travnatom terenu ovalnog oblika i prečnika 100 metara. Centralni deo terena je tzv. pič (dugačak 20m/širok 3m), pravougaonog oblika na kome se nalaze viketi (3 štapa ubodena u zemlju stoje jedan pored drugog).

Bacanje, udaranje i filding su tri osnovna elementa igre a kriketaši koji se podjednako dobro snalaze na svim pozicijama poznati su kao ol-raunderi (all rounders). Na terenu se istovremeno nalazi 11 igrača filding tima i dva udarača iz protivničkog kao i sudija (“umpire” ) čije su odluke, kao i u tenisu, neprikosnovene.

Meč se sastoji iz dva iningsa (poluvremena). Svaki inings je sačinjen od nekoliko setova od šest ispravnih bacanja (overi: 20,40,50) koji se završavaju ili istekom poslednjeg predviđenog overa ili kada svi udarači budu izbačeni iz igre (all out).

T20 ili “tventi-tventi” je najkraća i najatraktivnija forma kriketa u 20 overa gde svaki inings traje u proseku od 75 do 90 minuta, odnosno oko 3 sata ukupno.

Datum: 07.07.2017. Autor: Olivera Labudović

PROČITAJTE JOŠ...