Sport fest u Zemun parku

„SPORT FEST – sportski dan”, u organizaciji Ragbi 13 federacije Srbije uz pomoć Kriket federacije Srbije, biće održan u Zemun parku (Autoput za Novi Sad: http://www.zemunpark.rs/sr/lokacija) u subotu, 08.jula od 16.00 do 21.00 sat. Događaj je pre svega namenjen deci i roditeljima i ima edukativno – zabavni karakter. Ulaz je slobodan.  

„SPORT FEST – sportski dan“, u okviru kog će biti organizovani ragbi turnir, demonstracija kriketa i zabavne igre, ima za cilj da se svi zainteresovani građani upoznaju bliže sa pravilima i načinom igre ali i da se informišu o radu klubova i treninzima kojima bi mogli da se priključe.

Pozivamo sve ljubitelje sporta, pre svega decu i roditelje da nam se pridruže i saznaju sve o sportovima koji su nekada bili isključivo namenjeni za “aristokrate” a koji su u domaćim medijima uglavnom prepoznatljivi po tzv.“Haka” plesu, rivalitetu između Južnoafričke republike i Novog Zelanda, odnosno Indije i Pakistana ili neobičnim terminima poput “duck”, “bunny”, “jaffa”, “lollipop”!Srbija je “zemlja sporta”! a građani Srbije igraju ragbi i kriket,


Ragbi i kriket, koji u svetu važe za drugi, odnosno treći najpopularniji i najrasprostranjeniji sport, o čemu govori i impozantan broj gledalaca na stadionima ili TV prenosa ragbi i kriket utakmica, igra se i u Srbiji. O uticaju vrhunskih sportista koji su se opredelili za ove sportove sa viševekovnom tradicijom govore i Forbs liste na kojima su svake godine istinske zvezde kriketa poput MS Donija, Virata Kolija, Šejna Votsona, Krisa Gejla ili s druge strane ragbisti poput Sonija B. Vilijamsa I Dereka Džejmija. Osim što beleže astronomsko visoke zarade primetan je i nesvakidašnje veliki broj pratilaca na socijalnim mrežama.

Iako je reč o različitim grupnim sportovima, koji se pre svega definišu kao “kontaktni” odnosno “beskontaktni”, postoji duboka povezanost koja je prožeta duhom “Kraljevstva” i britanskom kulturom. Povezanost tih sportova je sveprisutna i u Srbiji, pre svega zbog činjenice da su “pioniri srpskog kriketa”, pre nego što su osnovali prve kriket klubove “Stari Grad” i “Mirijevo”, više od decenije su trenirali ragbi. Tokom poslednjih 10.godina kriket se razvija u nekoliko gradova u Srbiji a zvanični promoter, Kriket federacija Srbije (2010.), članica Sportskog saveza Srbije i  Međunarodnog kriket saveta (ICC) od oktobra 2015.godine posebnu pažnju poklanja upravo razvoju mlađih selekcija u okviru „Besplatne škole kriketa“ uz pomoć ICC-a i nekoliko beogradskih opština.


„Za mene kriket je jednostavna igra. Neka bude jednostavna, izađi i igraj“ – Šejn Vorn, legenda australijskog kriketa


Kriket igraju dva tima od 11 igrača sa palicom i lopticom na travnatom terenu ovalnog oblika i prečnika 100 metara. Centralni deo terena je tzv. pič (dugačak 20m/širok 3m), pravougaonog oblika na kome se nalaze viketi (3 štapa ubodena u zemlju stoje jedan pored drugog).

Bacanje, udaranje i filding su tri osnovna elementa igre a kriketaši koji se podjednako dobro snalaze na svim pozicijama poznati su kao ol-raunderi (all rounders). Na terenu se istovremeno nalazi 11 igrača filding tima i dva udarača iz protivničkog kao i sudija (“umpire” ) čije su odluke, kao i u tenisu, neprikosnovene.

Meč se sastoji iz dva iningsa (poluvremena). Svaki inings je sačinjen od nekoliko setova od šest ispravnih bacanja (overi: 20,40,50) koji se završavaju ili istekom poslednjeg predviđenog overa ili kada svi udarači budu izbačeni iz igre (all out).

T20 ili “tventi-tventi” je najkraća i najatraktivnija forma kriketa u 20 overa gde svaki inings traje u proseku od 75 do 90 minuta, odnosno oko 3 sata ukupno.

Datum: 07.07.2017.
Autor: Olivera Labudović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANE VESTI...
+ Jovetić u Partizanu, Đukićeva u Kr...
+ Svetska titula – ulaznica za Evropu
+ Joga performans u Novom Sadu u okviru...
+ Stefanović peti na svetskoj rang lis...
+ Formiran Savet VSS

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...