x

Ovog vikenda startuje Prva liga Srbije

Ovog vikenda startuje Prva liga Srbije
Prva liga Srbije u američkom fudbalu počinje 25. i 26. marta. Osam klubova nalazi se u konkurenciji za naslov prvaka države, a titulu brani ekipa Wild Boars iz Kragujevca. Završni meč lige – Serbian Bowl – zakazan je 8/9. jula.

U najviše rangu takmičenja u Srbiji, čiji je pun naziv SPORT KLUB Prva liga Srbije, ove godine takmiče se Kragujevac Wild Boars, Beograd SBB Vukovi, Novi Sad GAT Dukes, Pančevo Panthers, Beograd Blue Dragons, Sremska Mitrovica Legionaries, Inđija Meridian Indians i ekipa Sombor Celtis, novi član „elite”, koja je taj status izborila prošle sezone, osvojivši Drugu ligu Srbije. Iz najvišeg ranga ispali su Imperatori iz Niša.

Predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Rade Rakočević izrazio je zadovoljstvo što se u okviru SAAF-a ovog proleća organizuje još jedno seniorsko prvenstvo u američkom fudbalu, i to u tri ranga takmičenja.

– Poslednje tri godine Srbija je imala tri različita šampiona, i verujem da će i nastupajuće prvenstvo biti jednako uzbudljivo kao prethodna, i da ćemo gledati dobar američki fudbal. Raduje me i što je tim iz Sombora u prvoj ligi, jer to dokazuje da dug i istrajan rad i kvalitet dovedu do rezultata.

Prvi mečevi počinju već narednog vikenda, 25. i 26. marta i igraće se u Kragujevcu, Novom Sadu i Pančevu. Prvoligašku sezonu u američkom fudbalu otvoriće ekipe Pantera i Zmajeva već u subotu 25. marta, što će biti i derbi meč i prava poslastica za ljubitelje američkog fudbala u Srbiji. Taj susret odigraće se u Pančevu s početkom u 14.30 h, na terenu SPC Mladost.

Akteulni šampioni, ekipa Wild Boars iz Kragujevca, ugostiće Celtise iz Sombora u nedelju 26. marta od 14.00 časova na stadionu FK Arsenal u Kragujevcu, a od 14.30 h GAT Djuksi će na stadionu FK Kabel u Novom Sadu dočekati ekipu Legionara iz Sremske Mitrovice.

Vukovi i Indiansi svoju premijeru imaće sedam dana kasnije.

Sve ekipe, izuzev Sombora, silno su pojačane inostranim igračima i trenerima koji svojim znanjem i iskustvom doprinose kvalitetu i atraktivnosti igre. To je, između ostalog, još jedan od razloga zbog kog je američki fudbal u Srbiji u usponu i ima sve više poklonika i pratilaca.

Propozicije i sistem takmičenja
Timovi će u regularnom delu sezone igrati jednokrožno kroz sedam kola, ali će borba za plasman u plej-of biti drugačija nego lane. Posle sedam odigranih mečeva, prvoplasirani i drugoplasirani tim imaće direktan plasman u plej-of, dok će ekipe koje budu zauzele 3, 4, 5. i 6. mesto igrati tzv. wildcard utakmice. Pobednici tih duela obezbediće plasman u plej-of.

Ekipa koja bude okončala regularni deo sezone na 7. mestu igraće baraž protiv drugoplasirane ekipe u Drugoj ligi Srbije. Poslednjeplasirani tim napustiće prvoligaško društvo, dok će prvak Druge lige Srbije obezbediti učešće u najvišem rangu u 2018. godini.

Regularni deo sezone završiće se 3/4. juna. Wildcard susreti zakazani su 17/18. juna, a već 24/25. juna na rasporedu su polufinala (plej-of) te baraž meč.

Druga liga Srbije počinje sedam dana kasnije u odnosu na prvoligaše, a u tom rangu ove sezone nadmetaće se šest timova. U Trećoj ligi Srbije našlo se osam ekipa, podeljenih u dve grupe, a takmičenje u tom rangu počinje 8/9. aprila.

Sve informacije o ovogodišnjem takmičenju možete ispratiti na zvaničnom sajtu Asocijacije SAAF.rs te društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

Datum: 24.03.2017. Autor: Slobodan Todorović

PROČITAJTE JOŠ...