x

Istorijski uspeh u Mariboru uvertira za jubilej i Tokio

Istorijski uspeh u Mariboru uvertira za jubilej i Tokio

Zveckala je gomila zlatnih, srebrnih, bronzanih medalja u kafe-restoranu „Petica“ na Adi Ciganliji, gde je održana konferencija za medije povodom rezultata Srbije na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Mariboru. Na šampionatu u Sloveniji naši strelci su osvojili deset medalja (četiri zlatne,pet srebrnih i jednu bronzanu medalju) u zvaničnim takmičenjima i zlato i srebro u promotivnom nadmetanju ekipa. Postignut je uspeh koji je nezabeležen u istoriji našeg streljaštva. Ni srpska, ni ranije jugoslovenska reprezentacija nikad nije dostigla ovakav bilans na evropskim šampionatima vazdušnim oružjem, koji se održavaju od 1971. godine.


Predsednik Streljačkog saveza Srbije dr Nenad Putnik je otvarajući konferenciju za medije istakao da je u Mariboru postignut neverovatan uspeh i dodao:


– U ime Upravnog odbora članovima seniorske i juniorske reprezentacije, stručnom štabu i trenerima čestitam na izuzetnom, istorijskom uspehu. Imali smo zvezde takmičenja, poput Zorane Arunović, koja je osvojila tri zlata i oborila svetski rekord, Damira Mikeca, koji se okitio sa tri zvanične medalje i jednim zlatom u reviji, ali važno je istaći da je ceo tim bio sjajan. Svako od naših seniora se bar jednom popeo na pobedničko postolje, što je veliko ohrabrenje na početku godine koja označava početak novog olimpijskog ciklusa i u kojoj obeležavamo jubilej, 130 godina od osnivanja Streljačkog saveza Srbije. S druge strane, rezultati u Mariboru su podstrek za sve nas u streljačkoj organizaciji da takmičarima obezbedimo još bolje uslove za rad.


Putnik se zahvalio svima koji pomažu aktivnosti SS Srbije.


– Bez pomoći Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta i Sportskog saveza Srbije ne bismo uspeli da realizujemo sve naše programe. Mi smo jedini savez koji nema generalnog sponzora. Nadam se da će posle ovog velikog uspeha društveno odgovorna preduzeća prepoznati značaj naših rezultata i da će stati uz Streljački savez Srbije.


Predstavnici SSS i reprezentativci su se na današnjem susretu sa novinarima zahvalili i medijima  na podršci.


Junak prvenstva svakako je bila Zorana Arunović, sa tri najsjajnija odličja. Vazdušnim pištoljem je osvojila pojedinačno zlato, kao i šampionske titule u ekipnoj konkurenciji i u miksu sa Damirom Mikecom. Osvajajući pojedinačno zlato postigla je svetski rekord finala, koji sigurno dugo neće biti nadmašen (246,9 krugova). Arunovićeva je čestitala kolegama iz reprezentacije, istakla da nikad, kao posle Maribora, nije bilo ovoliko streljaštva u medijima, a o svom uspehu rekla:


– O rekordu nisam razmišljala, on je došao kao šlag na tortu. Cilj mi je bilo da se svakom hicu maksimalno posvetim, da odradim posao najbolje moguće. Na prethodnim takmičenjima ove godine sam nizala rezultate koji su najavljivali da sam spremna da i u Mariboru postignem kvalitetno ostvarenje. Međutim, čak i kada si maksimalno spreman i kad imaš veliku želju da daš sve od sebe, često se desi da se sve kockice ne poklope kako treba. Meni se ovaj put to nije desilo i naporno takmičenje krunisala sam sa tri medalje i rekordom u jednom danu.


Damir Mikec, osvajač  zlata u miksu sa Arunovićevom, pojedinačnog srebra, ekipne bronze je kazao:


–Srce mi je puno posle Maribora, kako zbog mog, tako i zbog rezultata cele reprezentacije. U timskom takmičenju pištoljem, naš muški tim je osvojio sedmu evropsku medalju, ali još uvek nam nedostaje zlato. U revijalnom delu programa stigli smo do ekipne medalje, a nadam se da ćemo taj uspeh ponoviti i kad ova disciplina postane zvanična i najzad se okititi titulom.


Srpski miksevi su odbranili titule osvojene prošle godine na EP u Đeru, kada je ova disciplina prvi put uvrštena u zvanični program. Srpski miks puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović je bio najbolji i pre dve godine, kad su mešoviti parovi bili u eksperimentalnom programu, tako da su u Mariboru nanizali treću uzastopnu krunu.


–Uspesi u Mariboru su nam veliki vetar u leđa na početku olimpijskog ciklusa – naglasila je Arsovićeva.– Na Igrama u Tokiju miks će biti zvanični deo programa, verujem da ćemo se i tada boriti za odličja u ovoj disciplini. Srećna sam i zbog velikih uspeha juniorske reprezentacije, mladi strelci su pokazali da imamo odličan podmladak i dobre naslednike.


Milutin Stefanović, koji je bio najzaslužniji za ekipno srebro muškog tima puškom, je istakao:


–Verujem da će posle ovih uspeha biti još više streljaštva u medijima, da će mlade generacije naučiti mnogo o našem sportu i da ćemo mi strelci biti uzori sve većem broju dece.


Seriju odličja otvorio je junior Lazar Kovačević, koji je osvojio srebro puškom u pojedinačnoj konkurenciji, a dan kasnije je medalju istog sjaja „upucao“ i u miksu sa Sanjom Vukašinović.


– Meni je ovo jedan od najboljih rezultata u karijeri, verujem da je isti slučaj i sa Sanjom. Nadam se da ćemo podjednako uspešni biti i kao seniori-poručio je Kovačević, koji je nedavno na Prvenstvu Srbije osvojio titulu šampiona države, kako u juniorskoj, tako i u seniorskoj konkurenciji.


Zvanično treći, realno drugi u bilansu medalja


Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, je izneo zanimljiv podatak:


– U zvaničnom bilansu medalja Srbija je, sa deset odličja, na trećem mestu, iza Rusije i Ukrajine. Međutim, treba imati u vidu da naši strelci na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem učestvuju samo u disciplinama gađanja vazdušnom puškom i pištoljem, kojima se ukupno deli 60 medalja. Na programu šampionata su i neolimpijske discipline u gađanju pokretnih meta, u kojima se deli još 48 medalja, u kojima mi nemamo predstavnike. Kad se u obzir uzmu samo odličja u olimpijskim disciplinama, Srbija je druga u bilansu medalja.


Evropska prvenstva vazdušnim oružjem održavaju se od 1971. godine.


– Od tada je samo jednom Evropski šampionat vazdušnim oružjem održan u našoj zemlji, u Beogradu 1972. Nadam se da će uspeh u Mariboru biti podstrek da pokušamo da ponovo dobijemo organizaciju prvenstva i da naši strelci pred svojom publikom prikažu koliko vrede – kazao je Pejović, uz čestitke i zahvalnost strelcima, njihovim ličnim trenerima, stručnom štabu i rukovodstvu Saveza.



ODLIČJA SRBIJE U MARIBORU

Zvanični program

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), seniorski miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec), seniorski miks puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović)

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić)


Bronzane: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov)


Revijalno ekipno takmičenje

Zlatna: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić). Srebrna: ženski seniorski tim puškom (Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Dragana Todorović),


Ekipno takmičenje po novom formatu će od sledeće godine biti u zvaničnom programu Evropskog prvenstva.


Datum: 23.03.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...