x

ŠK Alkaloid sa još jednom visokom pobedom, protiv Cheddleton-a

ŠK Alkaloid sa još jednom visokom pobedom, protiv Cheddleton-a

Ekipa Alkaloida je ostvarila visoku pobedu od 5,5:0,5 protiv engleske ekipe Cheddleton. U trećem kolu je na prvoj tabli igrao ruski velemajstor Andreikin, koji je belim figurama, protiv najboljeg igrača protivničkog tima, odigrao solidno i u Berlinskoj varijanti remizirao bez većih problema.


Najdužu partiju je igrao velemajstor Pavel Eljanov, koji je tek posle šestočasovne borbe uspeo da savlada otpor protivnika. U središnjici, u jednakoj poziciji Eljanov je odigrao pozocionu žrtvu kvaliteta, zakomplikovao poziciju i time stekao šanse za igru na pobedu. Na kraju je u završnici raznobojnih lovaca uspeo da nadigra belog i dobije partiju.

U današnjem meču prvi je svoju partiju završio pobedom, Jakovenko na trećoj tabli. Njegov protivnik je odigrao neuobičajeni sistem u otvaranju, pa je ruski velemajstor još od samog početka partije ostvario veliku prednost. U daljem toku igre Dmitri sigurnom igrom nije dozvolio da se njegov protivnik nada povoljnom rezultatu.

Interesantnu partiju je odigrao kineski velemajstor Yu Yangji, u sicilijanskoj odbrani, varijanta Najdorfa. Posle otvaranja na tabli je nastala oštra pozicija sa raznostranim rokadama. Razlika u klasi se pokazala u igri i pobeda crnog ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.
Dugogodišnji igrač Alkaloida velemajstor Krivoruchko je igrao belim figurama na petoj tabli. U Francuskoj odbrani, posle otvaranja je nastala komplkovana pozicija, u kojoj su oba protivnika trošili puno vremena, preračunavajući složene varijante. Krivoruchko se pokazao uspešniji u tome i zasluženo osvojio ceo poen.

Na šestoj tabli se internacionalni majstor Filip Pančevski, crnim figurama imao malo slabiju poziciju posle otvaranja. U partiji je igrana retka varijanta Filidorove odbrane, pa su protivnici dospeli u obostrani cajtnot. U tim momentima makedonski šampion je naglo zaoštrio poziciju i uspeo da iskoristi grubu grešku protivnice u 21. potezu, u ubrzo dobio partiju.   

Alkaloid - Cheddleton 5.5:0.5

GM Andreikin, Dmitry 2736 - GM Howell David W.L. 2655 0.5 : 0.5   
GM Elyanov Pavel 2757 - IM Hamitevici Vladimir 2484 1 : 0
GM  Jakovenko, Dmitry 2709 - GM Williams Simon K 2444 1 : 0     
GM  Yu, Yangyi 2721 - FM Eggleston David J 2413 1 : 0     
GM  Kryvoruchko, Yuriy  2702 - GM Fodor Tamas Jr  2493 1 : 0     
IМ    Pancevski, Filip 2503 - WIM Steil-Antoni Fiona 2141 1 : 0  


U najvećem derbi meču kola, ekipa VŠK „Sveti Nikolaj Srpski“, je ostvarila minimalnu, ali izuzetno značajnu pobedu protiv italijanskog tima „Obiettivo Risarcimento“. Veliku zaslugu za to ima nekadašnji član ekipe Alkaloida, Shakhriyar Mamedyarov  pobedom na prvoj tabli protiv Maxime Vachier Lagrava.

U ruskom derbiju „Sibir“  je opravdao ulogu favorita, a pobedu protiv „SHSM Legasy Square“ im je doneo nekadašnji svetski šampion Vladimir Kramnik na prvoj tabli. Prijatno je iznenadila ruska ekipa „Žiguli“ koja je ubedljivo savladala  „AVE Novi Bor“, ranije dvostrukog pobednika ovog takmičenja.  

Tako je Alkaloid u četvrtom kolu za protivnika dobio ekipu „Žiguli“. Ekipa „VŠK Sveti Nikolaj Srpski“ igra protiv tima „Mednyi Vsadnik”, iz Peterburga. Rejting favorit turnira „Sibir“  se susreće sa ekipom „Odlar Yurdu” iz Azerbajdzana.

Više detalja o Evropskom Klupskom Kupu 2016 godine, na: www.chessclubalkaloid.org ili na facebook strani šahovskog kluba „Alkaloid“.

Datum: 10.11.2016. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...