x

ŠK Alkaloid startovao pobedom protiv Schachfreunde Berlin

ŠK Alkaloid startovao pobedom protiv Schachfreunde Berlin
U dinamičnom meču ekipa Alkaloid-a je izvojevala sigurnu pobedu protiv „Schachfreunde Berlin“.
Na prvoj tabli Ding Liren belim figurama je nadigrao svog protivnika, i sigurnom igrom nije ostavio nikakve šanse za izjednačenje pozicije.
Crnim figurama Dmitry Andreikin je igrao varijantu koja se retko sreće u velemajstorskoj praksi, s ciljem da nametne oštru poziciju u kojoj bi lakše nadigrao svog protivnika. U neizvesnoj poziciji sa brojnim taktičkim motivima, Andreikin se je bolje snašao i komplikovano našao put do pobede.
Na trećoj tabli, jedini velemajstor u protivničkoj ekipii, Polzin, iznenadio je Jakovenka u otvaranju, odigravši u 11 potezu ređe igrani nastavak. Dmitri se nije najbolje snašao, ušao u slabiju poziciju, ali u daljem toku partije preciznom odbranom uspeo je da remizira.
Drugi kineski velemajstor Yu Yangyi je prikazao sigurnu igru. U katalonskom otvaranju sprovevši novu ideju, i u naizgled izjednačenoj poziciji našao način da stavi protivnika pred nerešive probleme. Očekivano je igrač Alkaloid-a ostvario zasluženu pobedu.
Prava drama se odvijala na petoj tabli, gde je velemajstor Kruyvoručko stekao u središnjici značajnu prednost. Međutim, previdom u 33 potezu, dotašnji trud je pao u vodu, pa se njegov protivnik okitio sa pola poena.
Šampion Makedonije za 2016 godinu Filip Pančevski je ostvario rutinsku pobedu na šestoj tabli, za konačan rezultat 5:1 za Alkaloid.
Ostali mečevi su završeni bez većih iznenađenja, gde su favoriti ostvarili visoke pobede.

Alkaloid - Schachfreunde Berlin 5:1
GM  Ding, Liren 2764 - IM Lauber, Arnd 2434 1 : 0     
GM  Andreikin, Dmitry 2736 - IM Baldauf, Marco 2431 1 : 0     
GM  Jakovenko, Dmitry 2709 - GM Polzin, Rainer 2413 0.5:0.5     
GM  Yu, Yangyi 2721 - FM Wendt, Jan-Dietrich 2332 1:0     
GM  Kryvoruchko, Yuriy  2702 - FM Lundin, Jan 2264 0.5:0.5     
IМ Pancevski, Filip 2503 - Noetzel, Felix 2209 1:0     
U drugom kolu ekipa Alkaloid-a za protivnika je dobila ekipu „Jelice PEP“ iz Goraćića, sastavljenu od mladih srpskih šahista.
Više detalja o Evropskom Klupskom Kupu 2016 godine, na: www.chessclubalkaloid.org ili na facebook strani šahovskog kluba „Alkaloid“.
Datum: 08.11.2016. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...