x

20. Bačka kup

U organizaciji Aerokluba „Sombor“ iz Sombora održaće se jubilarni 20. Bačka kup 2016. u klasama F1A,B,C i H u nedelju 12.06.2016. godine na terenu u neposrednoj blizini salaša Rančevo severnozapadno od Sombora. Teren je udaljen od grada oko 12 km.

Ovi modeli pripadaju kategoriji slobodnoletećih modela. Model klase F1A je jedrilica koju takmičar izvlači sajlom dužine 50 m i po mogućnosti otkači iznad visine glave u termičkom stubu. Merači vremena mere vreme leta jedrilice do 3 minuta maksimalno. Broj sekundi leta daje isti broj dobijenih bodova. U prednjem delu trupa modela nalazi se tajmer kojim se podesi zadata maksimalna dužina leta, a nakon isteka tog vremena aktivira „determu“ na horizontalnom stabilizatoru te jedrilica vertikalno sleće neoštečena na zemlju. Model Klase F1H je jedrilica kao i prethodna, s tim da je nešto manje površine i raspona krila. 

Model klase F1B je model na pogon gumom - specijalni snop gume namota se, postavi u trup modela i priključi na elisu. Takmičar model startuje iz ruke, guma se odmotava obrćući elisu koja diže model na oko 100-150 m. Kada se guma potpuno odmota elisa se zaustavlja i sklapa uz trup modela te nakon toga leti kao jedrilica i meri vreme leta kao kod prethodnog modela. 

Klasa modela F1C je najzahtevnija. Model se startuje iz ruke vertikalno na gore, a pokreće je klipni motor od 2,5 cm3  koji radi svega 5 sekundi na 30.000 obrtaja/min. Pri tome se popne na 100-150 m i dalje leti kao jedrilica planirajući do zemlje ili nakon isteka 3 minute tajmer je spušta na zemlju.

Obzirom da modelar pet ili više puta treba da prevali put od vrha padine do podnožja, ovaj vazduhoplovni sport razvija kod mladih sportski zdrav duh i tehničku kulturu.
 
Datum: 11.06.2016. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...