x

U Šah klubu Beograd proslavljene medalje

U Šah klubu Beograd proslavljene medalje Autor fotografije: M. Nešić

U novootvorenim prostorijama Šahovskog kluba „Beograd“, na istočnoj tribini stadiona OFK Beograda, svečano su obeleženi najnoviji uspesi tog šahovskog kolektiva. Reprezentativci Srbije u problemskom šahu, koji su godinama deo ovog kluba, trijumfovali su na Evropskom prvenstvu u Atini, dok su kadeti na Prvenstvu Srbije u Kragujevcu osvojili 9 medalja.


Naši problemisti su u glavnom gradu Grčke prekinuli višegodišnju dominicaju Poljske. Marjan Kovačević, Miodrag Mladenović, Bojan Vučković i Vladimir Podinić su osvojili zlatnu medalju, petu u dosadašnjih 12 kontinetalnih prvenstava. Takmičenje je obeležio velemajstor Miodrag Mladenović. U pojedinačnoj kjonkurenciji bio je drugi iza Poljaka Pjotra Murđe, a ispred Edija van Bersa iz Belgije.  Uz to pobedio je na uvodnom otvorenom turniru ispred Engleza Džona Nana i našeg Vladimira Podinića, koji je bio drugi i u brzom rešavanju dvopoteznih problema. 


- Drago mi je da smo posle više godina ponovo prvaci Evrope – zadovoljan je predsednik Saveza za problemski šah Srbije Borislav Gađanski. – To je odlična najava za Svetski kongres problemista i Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema od 30. jula do 6. avgusta u beogradskom hotelu „Metropol“. Ova manifestacija je uz saradnju Turističke organizacije Srbije predstavljena i na prvenstvu u Atini. Bili smo u kontaktu sa potencijalnim učesnicima, a interesovanje je zaista veliko. Učešće je već potvrdilo 129 šahista, iako rok za prijavljivanje ističe 30. juna. Verujemo da će biti više od 200 problemista, što bi bio rekord.


U okviru Šahovskog kluba „Beograd“ već tri godine internacionalni majstori Jovan Todorović i Ivan Martić vode Šahovsku akademiju. Ne prođe ni jedno domaće takmičenje, a da se neko od dečaka i devojčica Akademije ne nađe među pobednicima. Tako je bilo i na kadetskom Prvenstvu Srbije u Kragujevcu odakle su se vratili sa devet odličja. Marko Miljković je trijumfovao u uzrastu do osam godina, isto kao i Ilija Serafimović u rešavanju šahovskih problema. Srebrne medalje osvojili su Jovana Srdanović u konkurenciji do 14 i Mihajlo Savić do 16 godina. Mlađana Ristić je treća u konkurenciji devojčica do 14 godina. Nevena Đorđević je pobedila u rešavanju problema, a u praktičnom šahu bila treća, dok je Marko Ložajić osvojio bronzu u nadmetanju rešavača. 


Lepo druženje upotpunili su velemajstori Miodrag Mladenović, Bojan Vučković i omladinac Žika Perović analizom zanimljivih problema sa Evropskog prvenstva u Atini, dok je osmogodišnji Marko Milanović pokazao kako je savladao jednog svog rivala na putu ka zlatnoj medalji u Kragujevcu. 


 Predsednik kluba Aca Milićević je istakao da je zadovoljan najnovijim uspesima, ali i ukazao da je najvažnije da najmlađi članovi ovog kolektiva izrastu u dobre i svestrano obrazovane ljude. Zbog toga je osvajačima medalja na kadetskom Prvenstvu Srbije poklonio knjige za decu, koje im je uručio naš poznati književnik Ljubivoje Ršumović, veliki šahovski zaljubljenik i stalni posetilac kluba. 


Datum: 16.05.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...