x

Takmičenje za najbolje modelare

U organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije, i neposrednoj organizaciji aerokluba "Sombor“, ove nedelјe biće održano državno prvenstvo u klasi F1E (magnetne jedrlice). Takmičari će se nadmetati u neposrednoj blizini sela Krčedin na Fručkoj gori, a koristiće južnu padinu i jugoistočni vetar koji podiže modele iznad padine.

 

Ovi modeli pripadaju kategoriji slobodnoletećih modela. U prednjem delu modela u kružnom ležištu okreće se magnetni disk na čije telo je pričvršćeno vertikalno kormilo i ima ulogu da model zadrži pravac normalan na ravan padine. Raspon krila ove vrste jedrilica iznosi i do 2,5 metra. 


Model se startuje sa padine  pod uglom od devedeset stepeni u odnosu na padinu, a vetar mora da duva ka ravni padine pod što strmijim uglom. Uspono strujanje, takozvano padinsko strujanje, diže model uvis iznad padine. Što je jači vetar to padinsko strujanje vazduha nosi model na veću visinu i duže leti. Na kraju leta model odjedri do podnožja padine. 


Merači vremena mere vreme leta i za svaku sekundu leta modelar dobija po jedan bod. Let modela se meri do 3 minuta u 5 rundi ili turnusa. Pobednik je onaj čiji model leti najduže i dobije najviše bodova. Ukoliko nakon 5 rundi veći broj takmičara ostvari maksimalnih 900 sekundi (broj bodova se kasnije preračunava po formuli) idu u doigravanje tj. fly off sve dotle dok se ne dobije pobednik.


Datum: 19.05.2016. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...