x

Dragosavljević i Pajić jednoglasno: U Rio idemo da budemo najbolji

Dragosavljević i Pajić jednoglasno: U Rio idemo da budemo najbolji
Dejan Pajić i Marko Dragosavljević, zajedno su na veslačkim pripremama u Turskoj sa ostatkom reprezentacije. Za razliku od Pajića koji je dugoprugaš i kome su specijalnost deonice na 1000m i 500m, Marko Dragosavljević, aktuleni šampion Evrope je klasični sprinter.

I pored činjenice da su umnogome različiti i da treniraju kod različitih trenera ono što ih povezuje jeste podatak da su obojica nastupaju u jednosedu. I Marko i Dejan, svako iz svog ugla podelili su svoja razmišljanja sa nama o toku dosadašnjeg dela prirpema, kao i o ambicijama za predstojeću sezonu.

Pripreme su uveliko u toku. Za razliku od većeg dela reprezentacije, Dragosavljević je prvi deo priprema obavio si u Srbiji.

“Trenirao sam u Šapcu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Najviše sam veslao na ergometru i radio u teretani”, kažeDragosavljević.

Za razliku od najbržeg kajakaša Evrope, Dejan Pajić je najveći deo pripremnog perioda proveo u inostranstvu. Ispričao nam je kako mu izgleda jedan tipičan dan.

“Doručkujemo već u  7 sati,  doručkom, kako bismo  u 8 i 30 bili spremni za trening u teretani gde zajedno radimo zagrevanje i istezanju kao pripremu za jutarnji trening na vodi koji je najvažniji. U 12 časova imamo teretanu ili trčanje, pa potom sledi ručak i obavezan odmor do poslepodnevnog veslanja. Ostatak dana, počev od 18 časova, imamo slobodne aktivnosti."

Sprinteri imaju nešto drugačiji sistem treninga.

“Treniramo tri puta dnevno: dva puta veslao i jednom vežbamo u teretani.  Prepodne budu duži treninzi na vodi, dok popodne radimo kraće treninge koji se svode na ubrzanja ili proveslavanje. U ovom periodu priprema obim treninga u teretani značajno smo smanjili zbog veslanja”, objašnjava Dragosavljević.

Za razliku od Dragosavljevića, Pajić još uvek trenira  u teretani. Šta je poenta rada sa tegovima?

“Radimo dosta teretanu, imamo 3-4 treninga sa tegovima nedeljno.  Radimo na snazi da bismo zadržali tonus mišića kao i repeticiju sa manjim težinama. Prolazimo kroz sve mišićne grupe. Akcenat je na vežbama za donja leđa, stomak i noge”, otkriva detalje treninga Pajić.

Naši sagovornici su nam objasnili kako izgleda trening na vodi? 

“Trening na vodi radimo u grupi, uglavnom sprinteri, svi zajedno. Kada nam trener zada takozvano “nameštanje” tehnike, onda ponekad radimo svako za sebe”, objašnjava sprinterski trening Dragosavljević, dok, sa druge strane,Pajić objašnjava kako izgledaju treninzi dugoprugaša: “Jutarnji trening je najvažniji. Na vodi smo oko 60-70 minuta kada veslamo takozvane intervale. Posle podne veslaju se duge deonice, od 12 do 14 km. Obim treninga, u ovom periodu priprema je na visokom nivou”. 

Osim kajakaških treninga, u jednom periodu priprema, treneri vole da organizuju malo drugačije treninge.

“Trenutno trener nije ništa menjao, jer je sada akcenat isključivo na kajakaškim treninzima. Zimus, u periodu bazičnog treninga, smo zbog trčanja igrali fudbal 2-3 puta  nedeljno”, kaže Dragosavljević.

“Kada je bio period bez veslanja, u treninge smo ubacivali plivanje, trčanje, kao i nordijsko trčanje. Trenutno izbegavam druge sportove da bih smanjio rizik od eventualnih povreda”, nadovezuje se Pajić.

Sastavni deo pripremnog perioda jeste i odmor i slobodno vreme.

“Uglavnom slobodno vreme  provodim sa društvom ili u sobi gledam neki film ili seriju. Ponekad odem na bazen ili u saunu malo radi relaksacije kako bih se dodatno oporavio i regenerisao posle napornih treninga”, kaže Dragosavljević.

“Moje slobodno vreme između dva treninga uglavnom se svodi na spavanje. Uveče volim da čitam, gledam filmove i družim se  sa ostatkom momaka i devojaka iz reprezentacije”, kroz smeh odgovara Pajić.

I Marko i Dejan zadovoljni su tokom priprema.

“Zadovoljan sam kako napredujem na treninzima.  Osećam se spremnijim nego ranije. Dosta mi je značio rad u teretani za snagu jer sad to koristim na vodi”, naglašava dvostruki šampion Evrope, Dragosavljević.

“Od početka  oktobra kada sam počeo da treniram, ima dosta preveslanih kilometara. Prosle godine smo produžili veslanje tako da smo veslali do 20. Decembra, što je novina u odnosu na prethodni trenažni proces. Što se tiče zimskog treninga sa tegovima, trčanja i plivanja, upotpunili smo ga sa skijanjem tako da sam veslačke pripreme ove godine dočekao potpuno spreman”, zadovoljan je Pajić.

Marko Dragosavljević, proše godine, odbranio je titulu seniorskog prvaka Evrope u jednosedu na 200 metara, osvojio je titulu prvaka sveta za mlađe seniore u istoj disciplini, i na SP u Milanu obezbedio normu u jednosedu na 200 metara.

“Konačno sam svestan grešaka koje sam pravio ranije. Sada znam na čemu treba da radim i to u hodu  ispravljam. Problem je bio  start i pokretanje čamca. Mislim da sam napredovao u tom segmentu i ove sezone će se to videti”, iskren je najbolji sprinter Evrope.

Na kraju sezone, na prvenstvu Evrope za mlađe seniore, veslao si dvosed na 200 metara sa Lukom Karanovićem i osvojio srebrnu medalju. Otkud ta promena u disciplini?

“Bio je kraj sezone i  Evropsko  prvenstvo pa sam odlučio zbog Luke da sednemo u dvosed. Znao sam da vredimo i samo je trebalo da se dokažemo. Nismo bili maksimalno spremni za takmičenje ali smo  došli  do medalje. Da nije bilo tog dvoseda ne bih ni učeostvovao na Evropskom za mlađe seniore”, otkriva Dragosavljević.

I Marko i Dejan u 2015. godini osvajali su medalje, međutim, i jedan i drugi skromno priznaju da prošlu godinu pamte po nečemu drugom.

“Prošle godine je bilo dobrih trka, bez obzira na medalje, kao i na neke pehove. 2015. ću najviše pamtiti po tome što sam dokazao da mogu da budem najbolji kada je većina sumnjala u mene. Daleko važnije, 2015. sam saznao da ću postati otac što me je veoma obradovalo”, ističe Dragosavljević.

“Moja prva osvojena medalja u jednosedu na 500 metara, za mene jako dobro izveslana trka, takođe, propustio sam Evropske igre zbog  povrede leđa, ali sam na kraju sezone izborio Olimpijsku normu i to je nešto što je obeležilo 2015. godinu”, objašnjava Pajić.

Osim sportskih rezultata, Dragosavljević je doživeo ogormne promene u  privatnom životu. U međuvremenu je postao otac, što je, prema njegovim rečima, pozitivno uticalo na njega.

“Na početku je bilo jako teško. Bilo je komplikacija na porođaju, koje niko nije očekivao. Bio sam sve vreme uz suprugu i dete, i zbog togaa sam zapostavio treninge. Na kraju se sve dobro završilo, i vratio sam se treninzima. Sam osećaj da sam postao otac daje mi je ogromnu motivaciju da nastavim da treniram i da pobeđujem”, priznaje Dragosavljević.

Šta je glavni motiv za bavljenje kajakom i zašto ste počeli da trenirate baš kajak?

“Želja za pobedom i ostvarenjem cilja da,  uspem da napravim nešto veliko u životu. Kajak sam počeo da treniram jer nam je porodičan sport i imao sam želju da ga probam pa sam i ostao u njemu”, odgovara Dragosavljević.

“Kajak sa počeo da treniram sa petnaest godina. Video sam momke na Savi u Šapcu kako treniraju pa sam i ja došao da se oprobam. To je bilo, sećam se,  u septembru 2005.  Već 11 godina sam u kajaku, i još uvek me privlači taj osećaj koji pružaju priroda, voda, čamac... Posedujem takmičarski duh a kajak je takav sport,  težak, ali nekako ga lako zavoliš”, objašnjava Pajić.

Poslednjih godina srpski kajakaši na svako takmičenje odlaze kao kandidati za medalju. Stvara li to već sada pritisak ili je dodatni motiv za nove uspehe?

“Stvara ponekad pritisak, ali naravno da pokušavam i uspevam to da kontrolišem, a samim tim imam i još veći motiv za treniranje i pobedu. Naravno i da mi daje na samopouzdanju to što sam kao najmlađi dva puta za redom prvak Evrope”, priznaje Dragosavljević.

“Nemam neko opterećenje. Svi mi takmičari uvek gledamo da napravimo što bolji rezultat. Naravno da imam motiv jer odličan je osećaj biti među najboljima”, dodaje Pajić.

I Evropski šampion u sprintu, kao i  naš najbolji dugoprugaš, naglašavaju da ove sezone sada imaju još veći motiv da nastave sa odličnim rezultatima.

“Cilj je jasan: Pokazaću ko sam i šta sam i koliko stvarno vredim. Olimpijske igre su prioritet ali pre toga ću imati nastupe na Svetskim kupovima i Evropskom prvenstvu gde treba da se dokažem. Naravano, razmišljam o Riju i od nastupa tamo imam velika očekivanja. Finalna trka na Olimpijskim igrama  je nabitnija u životu nekog sportiste i od te trke ne postoji ništa bitnije tako da i samouverenost raste sa tim značajem”, na glas razmišlja momak iz Bačke Palanke.

“Želim da odem u Rio i budem potpuno spreman, u najboljoj formi. Imam visoke ciljeve tako da treniram najbolje što znam i umem”, iskren je Pajić.

Šampionat Evrope održava se od 24. do 26. juna u Moskvi. Takmičenja u kajaku i kanuu sprint na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru održaće će na jezeru Lagoa na Kopakabani od 15. do 20. avgusta.

Datum: 24.03.2016. Autor: Nebojša Radović

PROČITAJTE JOŠ...