x

S pet posada u Vareze

S pet posada u Vareze

U petak, 15. aprila 2016, u Varezeu počinje Prvi ovogodišnji Svetski kup na kojem će se do nedelje, 17. aprila, za odličja ogledati 530 takmičara i takmičarki iz 47 zemalja. Među njima je i 14 srpskih reprezentativaca u pet čamaca. U dvojcu bez kormilara veslaće učesnici Olimpijskih igara u Riju Miloš Vasić i Nenad Beđik, u četvercu bez kormilara Igor Lucić, Nikola Stojić, Veselin Savić i Dušan Bogičević, u četverac bez kormilara za lake veslače Filip Prodanović, Marko Jošić, Nikola Cvijetić, Miloš Stanojević, dok će ženske dvojce bez kormilara činiti Jovana Arsić, Ivana Filipović, odnosno Ljiljana Jošić i Iva Obradović.

– Za posade koje nisu ispunile olimpijsku normu Svetski kup u Varezu biće odlična provera za Kvalifikacionu regatu za Rio koja će se održati krajem maja u Lucernu. Nažalost, zbog povrede međurebarnog mišića Andrije Šljukića dubl skul u kojem je i Marko Marjanović neće nastupiti u Varezeu. Od ovog čamca smo mnogo očekivali budući da je u jako dobroj fazi. Ipak, procenili da je u ovom trenutku bolje da propusti takmičenje u Varezeu da se povreda ne bi dodatno isprovocirala pred mnogo bitnije izazove koji slede u maju. Teški i laki četverci imaće važan test, dok će ženski dvojci u Varezeu imati još jedan okršaj za nastup na Kvalifikacionoj olimpijskoj regati. Ukoliko u Italiji Jovana Arsić i Ivana Filipović bude bolje one idu u Lucern. S druge strane ako Ljiljana Jošić i Iva Obradović ostvare bolji plasman, ubrzo nakon Vareza organizovali bismo, treću, odlučujuću trku koja će i definitivno rešiti pitanje ženskog dvojca bez kormilara za kvalifikacije u Lucernu. Što se tiče olimpijskog dvojca bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik on će u Varezeu nastupiti bez ikakvog pritiska i ova regata će biti sastavni deo priprema za Evropsko prvenstvo za seniore u Brandenburgu početkom maja – kazao je član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Pored Ilića u stručnom štabu naše reprezentacije, koja put Italije kreće u sredu, biće i član Selektorske komisije VSS Dejan Guslov, trener reprezentacije Saša Mimić, Petar Ibročić i francuski trener Sedrik Tublan, koji radi sa lakim četvercem. Kvalifikacije u Varezeu na programu su u petak pre podne, a istog dana, samo u popodnevnim časovima, biće organizovani repesaži. U subotu, 16. aprila, su C i D finala, kao i polufinala, dok su u nedelju A i B finala. U dvojcu bez kormilara prijavljeno je 19 posada, u teškom četvercu 11, u lakom četvercu 17, a u ženskom dvojcu bez kormilara 18. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak popodne.
Datum: 13.04.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...