x

Mađarski Demaš najuspešniji na Paliću

Mađarski Demaš najuspešniji na Paliću Foto: VSS

Palić je još jednom bio centar veslačkog sporta u regionu. Tradicionalna Internacionalna regata „Vojvodina Open“, koja je ove godine održana po 54. put, i 2016. ispunila je očekivanja i još jednom pokazala zbog čega zauzima visoko mesto u društvu veslačkih takmičenja u ovom delu Evrope. Preko 400 veslača i veslačica iz šest zemalja Starog kontineta – Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Grčke i Slovenije u petak, subotu i nedelju, (1-3. jul 2016), ogledali su se za medalje na jezeru Palić prikazavši ovoj sport u najlepšem svetlu.

Zanimljive i neizvesne trke tačno 400 posada iz 30 klubova bile su melem za oči svih pristutnih poklonika veslanja i sporta uopšte, a Palić je još jednu godinu u nizu početkom jula bio obojen najrazličitijim veslačkim bojama. Organizator takmičenja Veslački klub Palić i ove godine je položio ispit sa desetkom. Uz saradnju i pokroviteljstvo Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog saveza Vojvodine, a uz pomoć Grada Subotice, Parka Palić, Javno-kominalnog preduzeća Subotičke pijace i Javnog preduzeća Palić, maksimalno se potrudio, i uspeo u tome, da sve protekne u najboljem redu i da se svi sa Palića odu puni utisaka.

– Ovogodišnja Internacionalna regata „Vojvodina Open“ je protekla bez ikakvih problema. Prezadovoljni smo organizacijom, a najbolji dokaz da smo uradili dobar posao jeste i činjenica da su svi učesnica sa Palića otišli zadovoljni. Zbog velikog broja posada takmičenje je prvi put trajalo tri dana, a po masovnosti ovogodišnja regata je na drugom mestu, posle one iz 2013. koja i dalje drži rekord po broju učesnika. Kada se podukla crta ukupni pobednik bio je mađarski Demaš iz Segedina sa 84 bodova. Četiri manje osvojio je Partizan, kome je pripalo drugo mesto u generalnom plasmanu, dok je treći bio hrvatski Iktus sa 58 bodova. I ove godine na „Vojvodina Openu“ održane su trke Dunavskog kupa, a za ovo takmičenje bodovale su se trke pionirskih i kadetskih četveraca – kazao je generalni sekretar Veslačkog kluba Palić i jedan od glavnih organizatora ovog takmičenja Vladimir Antić.

Na marginama „Vojvodina Open-a“ na Paliću su održani sastanci Veslačkog saveza Vojvodine i osnivača i učesnika Dunavskog kupa.

– Na sastanku Veslačkog saveza Vojvodine, između ostalog, odlučeno je da predstavnici ovog Saveza kroz osam dana otputuju u Zagreb gde će razmeniti iskustvo sa organizatorima prethodnog Evropskog univerzitetskog prenstva, budući da će ovo takmičenje dogodine biti održano na Paliću. Kada je reč o Dunavskom kupu bilo je reči o pokretanju zajedničkih projekata i o prijemu novih članova. Naime, za sada se u ovom takmičenju bore po dva kluba iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, a još dva mađarska i četiri srpska kluba su izrazila želju da se priključe – istakao je Antić.

Regata na Paliću bila je izborna za posade seniora do 23 godine za Svetsko prvenstvo u Roterdamu od 21. do 28. avgusta. Nastupilo je pet čamaca u ovoj uzrasnoj konkurenciji, a svoj komentar dao je Dušan Kovačević, član Selektroske komisije Veslačkog saveza Srbije i kordinator rada seniora B.

– Kombinovani četverac bez kormilara Smedereva i Crvene zvezde Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Dušan Slavnić, Zoran Rajić na Paliću je i definitivno potvrdio status reprezentativnog čamca i on će u ovoj discplini nastupiti u konkurenciji mlađih seniora na Svetskom prvenstvu u Roterdamu. Dobar rezultat postigao je i Čurugov dubl skul za lake veslače Marko Jošić, Petar Jovanović, a konačnu odluku o tome da li je ova posada već obezbedila svoje mesto na planetranom šampionatu doneće Selektorska komisija nakon konsutacija sva tri člana. Ostale posade seniora B koje su nastupile na Paliću priliku da ispune normu imaće 28. i 29. jula na Srebrnom jezeru kada ćemo organizovati veliku izbornu regatu za konačno kompletiranje svih selekcija za Svetsko prvenstvo u Roterdamu na kojem će se ove godine, zbog Olimpijskih igara u Riju, u isto vreme takmičiti juniori, seniori B i seniori u neolimpijskim disciplinama. To su Zvezdini veslači Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Uroš Marinković, Aleksandar Marinkovski koji će konkurisati i za posadu četverca sa kormilarom, Galebov skif za lake veslače Filip Prodanović i kominovani ženski dubl skul Čuruga i Danubiusa 1885 Ljiljana Jošić, Milica Slijepčević – istakao je Kovačević.
Datum: 05.07.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...