x

Veličkovićeva srebrom ukrasila vizu za Rio

Veličkovićeva srebrom ukrasila vizu za Rio
Bobana Veličković strelac Bora 030 osvojila je srebrnu medalju vazdušnim pištoljem petog dana Svetskog kupa u Minhenu sa 198,2 kruga i obezbedila i olimpijsku vizu za Rio 2016.

- Presrećna sam, moj trener Boban Marković i ja smo priželjkivali da upravo u Minhenu osvojim olimpijsku vizu i sada predstoji miran, ali i  naporan rad do Rija - rekla je Bobana Veličković, dvostruka evropska prvakinja vazdušnim pištoljem iz 2010. i 2102.-  Pre borbe za medalje, izračunali smo da nas tri  finalistkinje nemamo olimpijsku vizu i da je sve rešeno, pošto su se i delile tri kvote, bez obzira na konačni plasman. Međutim, uspaničio me je spiker, kada je na početku finala najavio da se nas četiri borimo za tri olimpijske vize. Laknulo mi je kada sam videla da Jasna, Zorana, Jasmina i Jelena viču iz publike da je to greška i spiker je, potom, dao tačnu informaciju. Moram da priznam da mi je laknulo...

Osnovni rezultat je bio odličan, 387 krugova, ali je druga serija  od 93 kruga bila – kritična:
- Unervozila sam se, jer sam imala čak četiri pogotka elektronski mereno 9,9 i, potom, i jedan pogodak od 8,9, ali se nisam predavala, u sledećoj seriji sam „ubila“ apsolutnih 100 i vratila se u borbu za finale  za šta je bilo potrebno čak 385 krugova. Ušla sam potpuno rasterećena u finale, cilj sam ispunila osvajanjem vize i  posle  osam dijabola izbila sam na drugo mesto i ostala do kraja.  Izuzetno sam zadovoljna kako sam gađala i osnovni deo i finale, sve se uklopilo kako treba, a još je lepše što olimpijska viza ima i srebrni sjaj moje prve medalje sa svetskih kupova...

 Zlato je pripalo Antoaneti Bonevoj iz Bugarske sa 200,6 krugova kojoj je to bila četvrta medalja sa tri svetska kupa ove godine, dok je bronzu osvojila  Ruskinja Ljubov Jaskevič sa 177,4 kruga. Još dve olimpijske vize pripale su četvrtoplasiranoj Kineskinji Guo i osmoplasiranoj Amerikanki Peterson. Pre finala Veličkovićeva je bila druga sa odličnih 387 krugova (99, 93, 100, 95).

Ovo je prva medalja Bobane Veličković na Svetskim kupovima. Do sada joj je najbolji plasman bilo peto mesto u Minhenu 2014. U Minhenu je ove godine gađala četvrti put u karijeri u finalu na Svetskim kupovima. Debitovala je na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu kada je osvojila 22. mesto vazdušnim pištoljem. 

Zorana Arunović je osvojila 16. mesto sa 383 kruga (98, 96, 95, 94) i za ulazak u finale nedostajala su joj dva kruga. Jasmina Grgić se plasirala na 48. mesto u konkurenciji 129 takmičarki sa 377 krugova (909, 95, 94, 98). Za „em ku es“ (norma 365 krugova) gađala je Jasna Šekarić i zabeležila 375 krugova.

U borbu za olimpijsku vizu poslednjeg dana ušao je i Milenko Sebić MK puškom trostav. Plasirao se  u finale kao drugi sa 1.178 krugova (klečeći 394, ležeći 396, stojeći 388)  i u dva dana dva puta je popravljao lični rekord, prvo u eliminacijama u nedelju 1.177, potom i u kvalifikacijama 1.178.  Finale je, međutim počeo veoma loše,  u prvoj seriji od pet metaka u klečećem stavu 47,9 krugova, što je bio najslabiji rezultat među osam finalista  i već tada je izgubio priključak. Od osmorice učesnika finala, petorica nisu imala olimpijsku vizu i Sebić je mora da pretekne trojicu... Na žalost, ostao je osmi sa 403 kruga. Pobedio je Nemac Andre Link sa 458,7 krugova i osvojio i olimpijsku vizu. Srebrna medalja pripala je kineskom čudu od detata junioruHaoran Jangu sa 457 krugova, što je, ujedno bio i novi omladinski svetski rekord finala (stari Link, Nemačka 456,1 na SP u Granadi 2014). Bronza je pripala Rusu Nazaru Luginecu sa 444,8 krugova. Drugu olimpijsku vizu osvojio je  četvrtoplasirani Aleksis Rajno (Francuska).

 Nemanja Mirosavljev završio je na 36. mestu sa 1.167 krugova (390, 398, 379), dok je Stevan Pletikosić bio 41. sa 1.166 krugova (387, 395, 384). Finale je vredelo visokih 1.175 krugova.

Srpski strelci završili su učešće na Svetskom kupu u Minhenu sa jednom srebrnom medaljom, dve osvojene olimpijske vize i  pet finala. Srebrom se okitila i ujedno osvojila i olimpijsku vizu Bobana Veličković (vazdušni pištolj). Šesta mesta u finalu osvojili su Damir Mikec MK pištoljem i Dimitrije Grgić vazdušnim pištoljem, sedmi je bio Stevan Pletikosić vazdušnom puškom što mu je donelo i olimpijsku vizu, dok je Milenko  Sebić bio na osmi MK puškom trostav. Državne rekorde oborili su Ivana Maksimović MK puškom trostav sa 588 krugova i Stevan Pletikosić MK puškom 60 metaka ležeći sa 628,7 krugova.

- Čestitke Bobani Veličković, sjajno je gađala i obradovala nas medaljom i olimpijskom vizom. Ovo je odlična kombinacija, sada smo ispunili bonus na vazdušnom pištolju, jer vize imaju Šekarićeva i Veličkovićeva, tako da će je Zorana Arunović „juriti“ MK pištoljem. Verujem da će nas obradovati već na prvom narednom takmičenju – komentar je Srećka Pejovića, sportskog direktora SS Srbije.-  Šteta za Sebića, u trećem finalu mu je treći put izmakla viza. Loše je počeo, u prva tri metka je prokockao šansu. Prvi put je gađao u zatvorenom strelištu za finale i kaže da je jako loše video metu. Ali, pokazao je da je u vrhunskoj formi, rezultati su mu sjajni i  uveren sam da će se i on naći na spisku putnika za Rio.

Sada Srbija ima ukupno osam kvota za Rio, četiri puškom i četiri pištoljem. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (puška) i Jasna Šekarić (pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (puška) i Dimitrije Grgić (pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (puška) i Damir Mikec (pištolj) i u Minhenu Stevan Pletikosić (puška) i Bobana Veličković (pištolj). 

Datum: 02.06.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...